Säännöt

TUL:n discotanssin mestaruuskilpailusäännöt 6.2.2010

1. Kilpailu


Näillä säännöillä määritellään TUL:n avoimien disco- ja showtanssin mestaruuskilpailujen säännöt.

2. Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tehdään kirjallisesti erillisellä ilmoittautumislomakkeella järjestäjän ilmoittamaan ajankohtaan mennessä. Jokainen esiintyjä/ryhmä ilmoitetaan omalla lomakkeella.    1 joukkue/kilpailija / lomake.  Ilmoittautumisessa tulee näkyä:
* kilpailijan/ryhmän nimi, syntymävuosi, seura, laji, sarja, ohjelman nimi ja kesto
* koreografi, ohjaaja, musiikin tekijän tiedot ja seuran yhteyshenkilö (1/seura)
* ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa TUL:n nettisivulta www.tul.fi - kilpailut ja tapahtumat - kilpailukutsut (lomake tulee sivulle syyskuun alkupuolella)

3. Lajit

 Disco Freestyle soolo, Disco Dance soolo, HipHop soolo ja Showtanssi soolo
Showtanssi duo, HipHop duo
Ryhmäshow, Ryhmä HipHop

4. Kilpailusarjat ja ohjelman kesto

alle 8-vuotiaat, kilpailijat jotka täyttävät kilpailuvuonna 7v.
tai ovat sitä nuorempia,kesto 2.30-3.00 min.
8-10v. jossa kilpailevat kilpailuvuonna enintään 10v. täyttävät,kesto 2.30-3.00 min.
10-12v. jossa kilpailevat kilpailuvuonna enintään 12v. täyttävät,kesto 2.30-4.00 min.
12-14v. jossa kilpailevat kilpailuvuonna enintään 14v. täyttävät,kesto 2.30-4.00 min.
14-16v. jossa kilpailevat kilpailuvuonna enintään 16v. täyttävät,kesto 2.30-4.00 min.
16-18v. jossa kilpailevat kilpailuvuonna enintään 18v. täyttävät,kesto 2.30-4.00 min.
yli 18v. jossa kilpailevat kilpailuvuonna 19v. täyttävät ja sitä vanhemmat kilpailijat,kesto 2.30-4.00 min.

 Paritanssin avoimessa sarjassa parin keskinäisen ikäeron tulee olla vähintään 18 vuotta. Avoin sarja ei sulje pois osallistumista muihin sarjoihin.

Ryhmästä korkeintaan 1/3 saa olla ikäryhmäsäännöksien ulkopuolella. Kilpailijoiden määrä ryhmässä on vähintään 4.

 5. Soolot

Disco Freestylessa,  Disco Dancessa ja Hip Hopissa esityksen kesto on kaksi (2) minuuttia improvisoitua esitystä järjestäjän valitsemalla musiikilla. Musiikin tempo on 132-140 biittiä minuutissa, HipHopissa 104-120 biittiä. Kilpailu suoritetaan kaksivaiheisena siten, että kaikki kilpailijat ovat lavalla samanaikaisesti. Kaikki esittävät yhdessä minuutin osuuden minkä jälkeen on 1 minuutin tauko. Sen jälkeen jokainen suorittaa 1 minuutin esityksen yksin suoritusjärjestyksen mukaisessa järjestyksessä.

Showtanssi soolo esityksen kesto 1.45-2.15 min.

Disco Freestyle ja Showtanssi  soolossa akrobatia on sallittua.

Disco Dancessa akrobatia ei ole sallittua.  Akrobatialla tarkoitetaan liikkeitä joissa keho menee pituussuunnassa akselinsa ympäri. Esim. kärrynpyörä, voltti ja siltakaato.

Hip Hop: yhdistelmä afrikkalaista tai afroamerikkalaista tanssia, break dancea, reggaeta, street dancea, electric boogieta ja discotanssia. Kaikki liikkeet, jotka ovat luonteenomaisia ko. tansseille ovat hyväksyttäviä, mutta jotta tanssi olisi Hip Hopia, on yllä mainittuja tyylejä yhdisteltävä. Rytmivaihdokset ovat olennainen osa Hip Hopia.  Akrobatia ei saa hallita esitystä. Musiikin tempo on 104-120 biittiä minuutissa.

6. Duot

Esityksen kesto on 1.45- 2.15 min. Molempien tanssijoiden tulee tanssia yhdessä, ei pelkästään itsekseen tai vuorotellen.
Alle 14v. sarjoissa nostot ovat kiellettyjä.

HipHop duossa on järjestäjän valitsema musiikki. Hip Hop-esityksissä musiikin tempo 104-120 biittiä minuutissa.

7. Ryhmät

Ryhmät voivat esittää valitsemansa musiikin tahtiin mitä tanssityyliä haluavat:discotanssi,samba,twist,electric boogie,rock'n roll,rap,mango,salsa. Ryhmäshowssa ei sallita kilpa-aerobic ohjelmaa, mutta voimisteluliikkeet ovat sallittuja.

Ryhmäshown  suositeltava esityksen kesto on:
sarjat alle 8v. ja 8-10v.  2.30 - 3min
muut sarjat 2.30 -4min.
Selkeistä ylityksistä tuomarit antavat vähennyksiä.

Kilpailija saa osallistua ryhmäshowtanssiin ainoastaan yhdessä joukkueessa. Alle 14v. sarjoissa nostot ovat kiellettyjä.


8. Arviointi

Suoritusjärjestys määräytyy arvonnan perusteella. killussa käytetään kolmea (3) arvostelutuomaria. Tuomarien arviointi perustuu 1/3 tekniikkaan, 1/3 koreografiaan, 1/3 esittämiseen.

Tekniikka: valitun tanssityylin monipuolinen toteutus ja liikekielen sopivuus valittuun tekniikkaan. samanaikaisuus, tanssiminen rytmissä, liikkeiden vaikeusaste

Koreografia: valittujen liikkeiden sopivuus musiikkiin,  idean näkyminen, tanssilattian monipuolinen käyttö, vaihtelevuus ja omaperäisyys, vaaka- ja pystysuuntainen liikkuminen, musiikin ja koreografian sopivuus ikätasolle

Esittäminen: yhdenmukainen, varma ja sujuva suoritus, ilmaisun luonnollisuus, ikätasolle sopivuus, esittämisen ilo ja lavasäteily.

Tuomarit antavat sijalukupisteet jokaiselle suoritukselle, ja sijoitukset määräytyvät sijaluvun mukaan. Jos sijaluvut menevät tasan, paremmin sijoittuu se ryhmä-, pari- tai yksintanssi, jolla on enemmän korkeampia sijoituksia.

Jos joukkueita on sarjassa paljon, ensimmäiset kymmenen joukkuetta/sarja asetetaan paremmuusjärjestykseen. Joukkueet saavat tuomareilta kirjallisen palautteen jälkikäteen. Kolme ensimmäistä/sarja/laji palkitaan TUL:n mestaruusmitalilla. Lisäksi tuomarit voivat antaa kunniamainintoja.

9. Musiikki

Lajeissa joissa käytetään kilpailijan omaa musiikkia, tulee sen olla tasokkaasti tallennettu CD- levylle. CD-levyllä voi olla ainostaan kilpailumusiikki.Kilpailijoilla tulee olla mukanaan varamusiikki.

10. Vaatetus ja rekvisiitta

Kilpailupuku on osa kilpailusuoritusta ja sen tulee olla asiallinen ja hyvän maun mukainen sekä kilpailijoiden ikään nähden sopiva.

Tanssissa ei saa olla mukana sellaista rekvisiittaa mitä ei voi tuoda käsissä lavalle ja viedä käsin pois. Suorituksessa käytettävät rekvisiitat, meikit ja koristeet eivät saa liata lattiaa.

Valaistus on kaikille kilpailijoille sama.

11. Palkinnot

Kilpailuissa jaetaan TUL:n mestaruusmitalit kaikissa sarjoissa neljä(4) sekä valmentajille kaksi (2). Loput mitalit toimitetaan kaivertamattomina.

12. Muutokset sääntöihin

TUL:n nuorisovaliokunnalla on oikeus tehdä muutoksia sääntöihin.

TUL:n taidetapahtuman säännöt 6.2.2010

TUL:n Taidetapahtuma on avoin kaikille halukkaille. Tapahtuman tavoitteena on aktivoida monimuotoiseen kulttuuriharrastukseen, tehdä tunnetuksi seuroissa ja yhteisöissä nuorisotoimintaa, virittää kiinnostusta nuorten omaehtoiseen harrastamiseen ja tarjota tilaisuus osallistumiseen ja esiintymiseen.

Taidetapahtuma koostuu kulttuuritapahtumasta ja disco- ja show-tanssin TUL:n mestaruuskilpailusta, jonka säännöt ovat erikseen.

KULTTUURITAPAHTUMA

1. Lajit

Kuvallinen ilmaisu:
Valokuvat, maalaukset, piirustukset, graffitit, seuraesitteet, mainokset, videoinnit, tietokoneanimaatiot ja web-sivut. Kaikki sellaiset ilmaisun muodot, joissa kuva, kuvallinen ilmaisu sekä sommitelmat ovat keskeisessä asemassa.

Sanallinen ilmaisu:
Runot, novellit, pakinat, seura- ja jaostolehdet, näytelmät, sketsit, lausunta. Kaikki esitykset joissa sanoilla on keskeinen asema.

Äänellinen ilmaisu:
Laulut, soitot, musiikilliset soolo- tai ryhmäesitykset, karaoke, radio-ohjelmat, haastattelut, selostukset ja äänimainokset. Kaikki toiminnot ja tuotteet ,joissa äänen tuottamisella ja tallentamisella sekä äänen käyttämisellä on keskeinen asema.

Liikkeellinen ilmaisu:
Laululeikit, ohjatut urheilu- ja liikuntaharrastukset, tanhut, sirkustaiteen esitykset, liikunnalliset temput ja taidonnäytteet. Kaikki sellaiset ilmaisun muodot, joissa liikkeellä, kehon hallinnalla ja harjoitetulla taidolla on keskeinen asema.

2. Kulttuuriosan sarjat

alle 8v.
8-10v.
10-12v.
12-14v.
14-16v.
16-18v.
Yli 18v.
Ryhmäesityksissä myös iältään avoin sarja

3. Erityisohjeet

Äänitteiden enimmäispituus on 15 min, kuvanauhojen 10 min ja puheen 5 min. Musiikkiesityksiä voi olla 1-2. Esitysten kestoajat mainittava ilmoittautumisten yhteydessä.

Tanssi ja muiden musiikkia vaativien esitysten MERKITYT (seura, sarja, esittäjän nimi) ääninauhat tulee jättää CD-levyllä tuntia ennen kilpailun alkua. CD-levyllä voi olla vain 1 kilpailuohjelman musiikki.Kilpailijoilla tulee olla mukanaan myös varamusiikki.
Laululeikeissä kilpailijoiden tulee tuottaa musiikki itse, laulamalla tai/ja soittamalla eri instrumentteja. Äänitteeltä tuleva musiikki ei ole sallittua.

Kilpailijoiden alaikäraja on 2 vuotta.

Salin valaistus on kaikille sama. Esiintymislavan koon järjestäjät ilmoittavat erikseen.

Arvioinnissa tuomarit nimeää tapahtuman järjestäjä siten, että kuhunkin lajiin nimetään vähintään (2) tuomaria. Soitto-, laulu-, lausuntaesitykset, näytelmät, valokuvat, piirustukset, maalaukset, puheet, kirjoitukset sekä ääni- ja kuvanauhoitukset arvostellaan tuomariston antamalla palautteella.

Valokuvista , piirustuksista ja maalauksista kootaan erillinen näyttely.

Järjestäjä ei ole vakuuttanut kilpailijoita

4. Palkinnot

Taidetapahtuman suorituksista jaetaan tapahtumamitalit. Lisäksi tuomarit voivat antaa kunniamainintoja.

5. Ilmoittautumiset ja osanottomaksut

Ilmoittautumiset tehdään kirjallisesti erillisellä ilmoittautumislomakkeella, järjestäjän ilmoittamaan ajankohtaan mennessä. Jokainen esiintyjä/ryhmä ilmoitetaan omalla lomakkeella, 1 joukkue/ kilpailija / lomake.

Osallistumismaksut ilmoitetaan kilpailukutsussa ja ne maksetaan järjestäjän ilmoittamaan päivämäärään mennessä.

6. Muutokset sääntöihin

TUL:n nuorisovaliokunnalla on oikeus sääntömuutoksiin tarvittaessa.