Hei! Kato mua! -hanke saa jatkoa – Vastaa kyselyyn koulutustoiminnan kehittämiseksi
11.11.2024
Vuonna 2021 alkanut Hei! Kato mua! -hanke saa jatkoa vuosina 2024-2025! Hankkeen rahoituksen mahdollistaa Suomi Liikkeelle -ohjelma. Voit tutustua Suomi Liikkeelle -ohjelmaan sekä hankkeisiin tarkemmin osoitteessa https://suomiliikkeelle.fi.
Kuinka kohtaamme neuromoninaiset lapset ja nuoret entistä paremmin liikunnassa ja urheilussa?
Hei! Kato mua! -toiminnan tavoitteena on tukea neuromoninaisten lasten ja nuorten yhdenvertaista osallistumista liikunta- ja urheiluharrastuksiin. Neuromoninaisuudella viitataan erilaisiin neurokirjon haasteisiin, kuten ADHD, ADD, autismin kirjo, erilaiset kielelliset ja kehitykselliset haasteet sekä touretten syndrooma. Hanke keskittyy edistämään erityisesti 6-12-vuotiaiden neuromoninaisten lasten ja nuorten kohtaamista. Tavoitteeseen pyritään niin koulutustoiminnalla kuin erilaisilla viestinnällisillä toimenpiteillä.
– Olemme innoissamme, että suosittu Hei! Kato mua! -toiminta saa jatkoa! Hankerahoituksen turvin pystymme järjestämään koulutusta sekä kehittämään olemassa olevia koulutussisältöjämme entisestään. Kaikella tällä pyrimme siihen, että neuromoninaisilla liikkujilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet osallistua seuratoimintaan ja ohjaajat ja valmentajat saisivat konkreettisia työkaluja työnsä tueksi, kertoo hankkeesta vastaava TUL:n viestintäkoordinaattori Aino Raiskinmäki.
Hankkeen tavoitteena on laajentaa koulutustoimintaa sekä koota valtakunnallinen osaajaverkosto. Tavoitteena on myös syventää kuntien kanssa tehtävää yhteistyötä tarjoamalla kunnille tietoa Hei! Kato mua! -koulutuksen suorittaneiden ohjaajien ryhmistä sekä edistää näin ollen myös seurojen mahdollisuutta markkinoida toimintaansa suoraan kohderyhmälle. Tavoitteena on laajentaa koulutuksia myös muille liikunta-alan sekä kasvatusalan ammattilaisille seuratoimijoiden lisäksi.
Vastaa kyselyyn ja auta meitä kehittämään toimintaa
Hankkeen aluksi toteutamme seuratoimijoille, valmentajille, muille ammattilaisille sekä neuromoninaisten lasten ja nuorten vanhemmille kyselyn, jonka tavoitteena on selvittää koulutustarpeita ja toiveita tulevien toimintojen suhteen. Tavoitteena on myös selvittää neuromoninaisten lasten ja nuorten vanhempien ja huoltajien kokemuksia liikuntatoiminnassa ilmenevistä haasteista ja niiden ratkaisemisesta.
– Toivomme kyselyyn laajasti vastauksia eri toimialoista ja rooleista käsin. Kyselyn pohjalta jatkamme vuoden 2025 toimintojen suunnittelua sekä kehittämistä. Tavoitteena on järjestää erilaista syventävää koulutusta niin lähikoulutuksena kuin verkossakin sekä järjestää toimintaa myös suoraan perheille, Raiskinmäki tiivistää.
Vanhemmille ja seuratoimijoille suunnatun kyselyn lisäksi toteutamme loppuvuoden aikana neuromoninaisille lapsille ja nuorille suunnatun kyselyn heidän kokemustensa ja toiveidensa selvittämiseksi. Tavoitteena on saada lasten ja nuorten oma ääni vielä paremmin kuuluviin esimerkiksi viestinnässä sekä koulutuksissa.
– Viestintä on tärkeä osa hanketyötämme. Haluamme purkaa stigmaa sekä leimautumisen pelkoa: mitä avoimempaa keskustelua voimme aiheesta käydä, sitä helpompaa on kertoa esimerkiksi liikuntaharrastuksen ohjaajalle mahdollisista erityistarpeista tai toiveista harrastuskokemuksen parantamiseksi, Raiskinmäki kertoo.
Pääset vastaamaan kyselyyn tämän linkin kautta: