Vastuu voittaa – Seurapäivät kokosi seura- ja liikuntayhteisön Ouluun

29.11.2022

Seurapäivät – Vastuu voittaa 2022 -seminaari kokosi yhteen seuraväkeä ja muuta liikuntayhteisöä lauantaina 26.11. Oulun Scandic Cityyn. Päivä koostui inspiroivista puheista, merkityksellisistä kohtaamisista sekä illallistilaisuudesta.

Tilaisuuden avasi TUL:n hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Henrik Nyholm.

Avauksen jälkeen Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEKin) pääsihteeri Teemu Japisson avasi puheessaan laajemmin liikunta- ja urheilukentön vastuullisuuden kokonaiskuvaa. Japisson korosti, että urheilun toimijoiden itsensä on huolehdittava eettisesti kestävästä toiminnasta, vaikka joidenkin asioiden hoitamiseen ja ongelmien ratkaisemiseen eivät urheilujärjestöjen omat voimavarat riitä. Tällöin tarvitaan yhteistyötä ja yhteisiä ponnistuksia urheilujärjestöjen ja julkisen vallan ja usein myös muiden tahojen kesken.

– Urheilu on vastuullisuuden kannalta vaativa toimintaympäristö, mikä mahdollistaa vastuutonta toimintaa. Urheilun on kuitenkin välttämätöntä toimia vastuullisesti, jos se haluaa säilyttää vahvan asemansa yhteiskunnassa, Japisson avasi.

Japisson myös pureutui puheessaan urheiluyhteisön eettisiin periaatteisiin: hyvään hallintoon, turvalliseen toimintaympäristöön, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, ympäristö ja ilmastoon sekä antidopingin kysymyksiin.

Telinevoimistelun naisten maajoukkuevalmentaja Pauliina Savola pureutui valmennettavan ja valmentajan väliseen vuorovaikutussuhteeseen. Vuorovaikutussuhdetta määrittäviä tekijöitä on valta ja vastuu.

Lisäksi seminaarissa kuulimme pituushyppääjänä tunnetun Tommi Evilän avaavan vastuullisuutta seuran näkökulmasta.

Seurapäivien seminaariosuuden päätti tetokirjailija ja valmentaja Niina Ratsula, jonka missiona on edistää kestäviä käytäntöjä ja oikein toimimisen kulttuuria.

Niina teki reilun vuosikymmenen uran globaaleissa tehtävissä pörssiyrityksissä ja väitteli kauppatieteiden tohtoriksi keskeisenä väitteenään ajatus, että yrityskulttuuri on se, mikä ratkaisee organisaation kyvyn toimia oikein.

Puheessaan Ratsula korosti vastuullisuuden ja eettisten valintojen nousevan meistä itsestämme ja haastoi tarkastelemaan omia sokeita pisteitämme.

– Organisaatiolla, kuten seuralla ei ole omaa moraalia. Sen eettisyys muodostuu siitä, mitä yksilö ja yksilöt siellä ajattelevat, Ratsula avaa.

Seurapäivät ovat paitsi seuraväen myös koko liikuntayhteisön yhteinen kouluttautumis- ja verkostoitumistapahtuma. Seuraavat Seurapäivät järjestetään Raumalla 25.11.2023.

Kiitos jokaiselle mukana olleelle ja nähdään ensi syksynä Raumalla!

Kuvat: Henri Luoma