Seurapäivä Seinäjoella

17.09.2024

Seinäjoella järjestettiin Seurapäivä isolla ässällä 14.9. Osallistujia tapahtumaan oli aina Kemistä Turkuun, Maskusta Hollolaan. Valtaosa osallistujista tuli Pohjanmaan piirin alueelta. Kaikkiaan osallistujia oli yli 50. Päivien aikana kävi selväksi, että kansalaisjärjestön perimmäinen voimavara on ihminen tai oikeastaan ihmisten vuorovaikutus ja kohtaamiset. Piirin puheenjohtaja Katja Tuokkola ja toiminnanjohtaja Jarkko Tenkula olivat enemmän kuin tyytyväisiä päivien antiin. Taisi siinä vähän tunteet mennä ihonkin alle.

Avausanoissaan kaksikko toivoikin aktiivista keskustelua ja kannanottoja. Tottavieköön, en muista näin aktiivista ja asiallista keskustelua kuulleeni hetkeen aikaan. Ja mikä parasta puhuttiin asiaa, eikä väännetty mistään paikoista tai edustuksista, vaan asiasta. Totuuden nimissä on todettava, että ehkäpä joskus vähän asian vierestäkin, mutta se sallittiin tällä kertaa ja sitä keskustelu jatkettiin pitkin päivää ja iltaa.

Ensimmäisenä estraadille nousi Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Sari Virta, joka aloitti kertomalla oman TUL polkunsa ennen ministeriöön siirtymistä. Sari toi seikkaperäisen esitysensä aikana erilaisia rahoitusmahdollisuuksia mm. seuroille, sekä hallitusohjelman vaikuttavuudesta kansalaistoiminnan saralla. Kriittinen pohjalaisyleisö ei kommentoimatta nielenyt kaikkea, mutta lopullinen ymmärrys löytyi faktoista ja tilastoista.

Päivän yksi odotetuimpia yhteenottoja oli kansalaisurheiluliikunta-aktivisti Birgitta Kervisen ja TUL:n nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Markus Niskan kohtaaminen yleisön edessä. He olivat toista kertaa framilla samanaikaisesti. Ensimmäinen kerta oli TUL:n 100 v. juhlissa Koiton talolla reilut viisi vuotta aikaisemmin. Ja siitähän se TUL polun avaaminen alkoikin. Eri sukupolvet, sama tavoite, päivitetyt arvot ja aito välittäminen, sekä mahdollistaminen tasa-arvoiseen harrastamiseen. Yleisökin osallistui aktiivisesti tähänkin keskusteluun. Tässä vaiheessa salissa alkoi hyvästä ilmastoinnista huolimatta lämpö nousta, sillä tunteellinen ihminen on lämmin ihminen. TUL:n nuorisovaliokunnan viesti varapuheenjohtaja Nea Kunnon suulla oli selvä, ei ole samantekevää ketä siellä hallituksessa ja valtuustossa istuu. On aika aloittaa valmistautuminen TUL:n ensi kesän liittokokoukseen ja se on tehtävä hyvin.

Kolmas puheenvuoro olikin TUL:n liikuntapäällikkö, vt pääsihteeri Antti Kempaksen suusta. Antti avasi ja haastoi kuulijoita olympialaisten jälkeisessä ajassa. Turbulenssi aihe osui hyvin kohdalle, mutta mikä vielä parempaa oli kollektiivi TUL:n roolin merkitys ja vaikutus tämän kuulijakunnan keskuudessa. Viesti oli hyvin selvä, TUL on ja pysyy ja TUL:n piirejä tarvitaan. Me olemme 700 sadan seuran järjestö, jossa toimii 150000 jäsentä ja yhdessä me liikutamme päivittäin tuhansia ihmisiä. Antti kuunteli herkällä korvalla seuraväen terveisiä. Keskustelu jatkui illan tunneille saakka.

Huumeista on tullut arkipäivää. Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka esitti toivomuksen seuraväelle, että valmentajat, ohjaajat ja kasvattajat omaisivat rohkeutta puuttua. Seurojen rooli voisi korostua mm. ennaltaehkäisevässä mielessä. Hyvil oy:n erityisasiantuntija Tarja Tenkula näki Vainikan puheenvuorossa paljon hyvää. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen varmaan auttaisi ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa.

Seminaari päättyi TUL:n Tampereen piirin toiminnanjohtaja, seurakehittäjä Ari Ruoholahden puheenvuoroon seurakehitysestä. Ari esitteli uuden pulssi -kyselyn seuroille. Sen avulla seura pystyisi kartoittamaan oman seuran tilanteensa vaivattomasti. Halutessaan seura voisi aloittaa prosessin osa-alueittain asioiden parantamiseksi yhdessä vaikkapa piirin toiminnanjohtajien tai seurakehittäjien kanssa. Toinen tuote tai prosessi on seurakehittäminen, jonka työkaluna on seuratoimijan käsikirja. Nämä kaikki löytyvät tulkouluttaa.fi sivustolta, johon kannattaa todellakin tutustua.

TUL:n seuraseminaarit jatkuvat Tampereella 5.10. ”Urheiluseurat murroksessa” -otsikon alla. Tällöin estraadille astuvat Petri Tapio Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, Jaana Tulla Olympiakomiteasta ja Ari Ruoholahti TUL:n seurapalveluista.

Jarkko Tenkula
Tilaisuuden järjestäjä ja piirin tj.