Rauhaa ja rakkautta

18.09.2024

TUL:n Pohjanmaan piiri on tunnettu erilaisuudesta. Heillä on uskallusta, rohkeutta ja kyky ottaa riskejä. He ajattelevat asioita laajemmin huomioiden kulttuurin ja liikunnan yhtenäiselon. Kymmenen vuotta sitten juhlittiin Kohtaamisia -teemalla, kun liitto täytti 95 vuotta. Silloin haaveiltiin elävän musiikin tuomisesta joukkojen juhlaan. Sisäinen solarium oli ilmestynyt Ismo Alangolta ja haave oli, mutta se ei toteutunut. Toisaalta Alangon musiikki pääsi niin liittojuhlan kuin Gymnasiumstradan lavalle, sillä Levottomat jalat olivat mukana molemmissa juhlissa.

Liittojuhlan karonkkaa vietettiin aikoinaan ty:n kerholla, jossa esiintyivät Tumppi Varonen ja Petri Peevo esittäen Problems musaa. Viimeiset perinteiset seurapäivät järjestettiin Seinäjoella korona helvetin keskellä, silloin illan päätti Pelle Miljoona. Ja on han näitä ollut matkan varrella Lovex TJG:ssä ja pari muuta räppäriä. Voitanee todeta musiikilla ja kulttuurilla Pohjanmaalla oma merkittävä asemansa.

Pohjanmaan piirin seurapäivä paisui valtakunnalliseksi niin osallistujien kuin esiintyjien näkökulmasta. Onnistuneen seminaaripäivän päätteeksi kokoonnuimme yhteen raviskalle, jossa lavalle nousivat Äpärät, Tumppi Varonen Problems, Nuket ja Pelle Miljoona Pispala Punks.

Äpärien energinen esiintyminen yllätti positiivisesti useammanki kuulijan. Toki täysillä ja lujaa saattoi myös tuntua liialliselta varttuneemman väen korvissa. Äpärät saattaisivat olla viel parempi soittamalla hitusen hiljempaa, sillä taitoa ja punkkia porukasta löytyy.

Äpärien jälkeen lavalle asteli illan tyylikkäin yhtye Tumppi Varonen Problems. Heidän esiintymisensä alkoi kovaäänisten äänenavauksilla, mutta bändin ottaessa lavan haltuun väkijoukko kokoontui iloiseen keinahteluun ja yhteislauluun Tumpin ollessa orkesterin johtaja. Kimmo Kosenius rummuissa huolehti rytmistä ja sitähän riitti. Monet totesivatkin, että harvemmin Problemsia kuulleena pitivät illan parhaana vetona.

Nuket olivat illan odotetuin esiintyjä Nukkefanilaumalle. Paikalla oli porukkaa, joka ei ollut Nukkeja nähnyt nuoruudessa livenä, mutta nyt se oli mahdollista. Illan melodisinta antia tarjoillut Nuket eivät jättäneet fanejaan kylmäksi. Ensi kertaa yhtyettä kuulleet pitivät kuulemastaan.

Illan päätti Pelle Miljoona Pispala Punks. Kun Tämä sukupolvi alkoi soida oli Askel viikkojen askelmäärät pientä illan lopullisiin määriin. Klassikkoja 1977-81 ajalta soittanut bändi villitsi kuulija kuntansa yli sukupolvien. Terveiset lähtivät myös kaikille diktaattoreille Valoisemmat ajat kappaleen myötä. Vakivalta ja päihde ongelma villitsi väkijoukon totaalisesti ja lopuksi pogottiin.

Ilta oli onnistunut. Väkeä olisi saanut olla enemmän, mutta kohtaamisia tapatui, ajatuksia vaihdettiin ja juttua riitti vielä aamupalapöydässäkin. Bändit saatiin himaan, Problemskin, toki osa kamoista jäi Jaken haltuun.

Takana on siis ensimmäinen Rauhaa ja Rakkautta tapahtuma. Tällä hetkellä on menossa ”kenet sinä haluaisit nähdä ensi vuonna?” kysely facebookissa. Mielenkiintoisia ja jopa kansainvälisiä heittoja on tullut esille. Katsotaan mitä elämä tuo tullessaan.