Oliver Pelkonen vuoden urheilija

18.03.2024

TUL:n Pohjanmaan piiri muisti ansioituneita urheilijoita ja toimijoita. Vuoden urheilijana palkittiin Lapuan Ponnistusta edustava Oliver Pelkonen. Hän voitti Etelä-Amerikassa MM-kultaa voimanostossa M-18 sarjassa. Sen lisäksi vyölle tuli viime kaudella M-20 ja M-18 sarjoissa kolme SM -kultaa. Vuoden nuorena urheilijana palkittiin Vaasan Kiiston Viktor Viljamaa, oka kuuluu nuortenlentopallomaajoukkueen kantaviin voimiin. Sen lisäksi Viktor on tuttu näky biitsin mitalikossa. Vuoden veteraaniurheilijana palkittiin kolmannen kerran peräkkäin masters -nostaja, Kokkolan Jymyä edustava Tiina Voho. Hänen saldonsa on todella kova viime kaudelta, sillä listalta löytyy värisuora SM1, EM1 ja MM1 klassisessa penkissä uudella MM-tuloksella. Varustepenkissä saldo oli lähes identtinen SM1 ja MM1.

TUL:n Pohjanmaan piirissä on palkittu laajemmin seuratoimijoita ja urheilijoita vuodesta 2007 alkaen. Kristiinan Vesa palkittiin vuoden seurana. Satakymmenen vuotta täyttänyt seura on vireä ja laadukas lentopalloon erikoistunut seura. Vuoden joukkueena palkittiin Kurikan ihme Jurvan kylältä, jossa ei poljeta tulpatonta mopoa vaan kilpapyöriä sankoin joukoin. Seuran puheenjohtaja Jukka Vuoto pokkasi vuoden joukkueen palkinnon erinomaisesta menestyksestä Suomen kilparadoilla.

Vuoden valmentajan tittelin sai Harri Vallin. Hänen pitkäainen työ liikunnan ja urheilun parissa on vuosittain erittäin merkityksellistä ja tuloksellista. Vaasan Tovreiden paini ja erityisesti tyttöpaini on jo useamman vuoden ajan ollut Suomen parasta joukkuetasolla mitattaessa. Harrin suhtautuminen tekemiseen on nuorisokeskeistä. Ajoittain jaettava mainetekopalkinto meneekin Harrin valmennettaville eli Vaasan Tovereiden tyttöpainijoille.

Seuroissa toimii useita henkilöitä urheilijoiden, joukkueiden ja tapahtumien taustoilla. Ilman vapaaehtoisia seurojen toiminta olisi erilaista. Se olisi kalliimpaa, ehkäpä ammattimaisempaa tai sitten sitä ei vaan olisi ollenkaan. Vuoden seuratoimija ja elämäntyöpalkinnon saajat ovat tehneet vuosikymmenien ajan vapaaehtoistyötä urheilun, liikunnan ja kulttuurin eteen omissa seuroissaan, sekä TUL:n tapahtumissa. Liittojuhlia on kierretty ja juhlittu. Nyt juhlittiin näitä pitkäaikaisia arjen sankareita. Vuoden seuratoimijoina palkittiin Pirkko ja Jorma Ruuhilehto Ähtärin Valppaasta, sekä elämäntyöpalkinnolla Marita Lipponen Kaskisten Vedosta.