TUL:n Kymenlaakson piiri ry perustettiin 23.2.1919 eli vajaa kuukausi TUL:n perustamisen jälkeen. Vuoteen 1948 piiri tunnettiin nimellä Kyminlaakson piirikunta. Piiritoimisto sijaitsee Kotkassa.

Piirin historiaa

Liiton perustamisen jälkeen kokoontui helmikuun 23. päivänä 1919 Kotkassa Kansan Työn toimistohuoneistossa Kymenlaakson työläisseurojen edustajat oman piirin perustavaan kokoukseen. Monelle oli hyvin työlästä saada matkustuslupa Kotkaan, voidakseen osallistua kokoukseen. Sinne tultiin kuitenkin, luvalla ja luvatta, vieläpä itse hommatuilla tilapäisluvilla. Oltiin välillä pidätettyinä, toiset poliisikamarillakin, mutta sittenkin oltiin paikalla oman piirin perustavassa kokouksessa. Pieni oli kokoontuneiden joukko, mutta kahden virkapukuisen poliisin koko ajan tarkatessa kokouksen kulkua perustettiin virallisesti TUL:n Kyminlaakson piirikunta ja ensimmäiseksi piiritoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Toivo Suvikas Kymin Veikoista, varapuheenjohtajaksi F. Mantere Riennosta, sihteeriksi E. Heimola Riennosta, rahastonhoitajaksi U. Öhman Tiutisen Pyrinnöstä ja jäseniksi O. Lindberg Pontevasta, M. Salokannel Riennosta, A. Ukkola Veljistä sekä varajäseniksi E. Stenholm Kouvolan Pojista ja T. Mettälä Popinniemen Tovereista.

Perustavassa kokouksessa oli mukana 8 seuraa, mutta vuoden 1919 lopussa seuroja oli jo 15 ja jäseniä 960. Jäsenmäärä kasvoi nopeasti ja vuonna 1933 seuroja oli 24 ja jäseniä 2405. Silloinen urheilutoiminta kulki pääosaltaan joukkuekilpailujen merkeissä, siksipä tulevaa toimintaa suunniteltaessa soviteltiin kaikkiin piirin arvokilpailuihin myöskin joukkuekilpailut ja päätettiin hankkia niihin kiertopalkinnot. Se oli rohkea päätös ja nyt valitulle piiritoimikunnalle paljon työtä antava sillä lukuunottamatta v. 1917 Pontevan lahjoittamaa hiihtopalkintoa ei piirillä ollut mitään omaisuutta. Usko tulevaisuuteen ja koko työväenluokan yksimieliseen kannatukseen oli vankka. Ensimmäisen toimintavuoden lopussa oli piirille hankittu 16 eri kiertopalkintoa, eikä tilinpäätöstä tehtäessä oltu ’velkaisen talon poikia’.

Sen ajan työläisurheiluseurathan olivat enimmäkseen kaikki työväenyhdistysten alaosastoja, joiden säännöissä jo määrättiin jäsenvelvollisuudeksi kuulua myöskin työväenyhdistykseen. Se oli järjestäytynyttä joukkoa ja sellaisen joukon on aina helppo yhteistoimin saada asiansa onnelliseen päätökseen.

Yhteystiedot

Toiminnanjohtaja:
Jukka Vilkki,
jukka.vilkki(at)tul.fi, 045 7731 1055

 

Piirin hallitus:

 • Puheenjohtaja Päivi Saarinen Popinniemen Isku
  paivihsaarinen(at)hotmail.com 
  Erovuorossa 2022
 • Varapuheenjohtaja Arto Mikkola Kausalan Yritys
  Erovuorossa 2021
 • Raimo Hokkanen Karhu Petankki
  Erovuorossa 2021
 • Arto Holanti Haminan Ponteva
  Erovuorossa 2022
 • Tuuli Immonen Kotkan Kiri
  Erovuorossa 2022
 • Arimo Kolsi Popinniemen Isku
 • Erovuorossa 2022

 • Minna Tuukkanen
  Kuusankosken Puhti
  Erovuorossa 2022
 • Tiia Walin Voikkaan Viesti
  Erovuorossa 2021
 • Hanna Paavilainen Karhulan Urheilijat
  Erovuorossa 2021
 • Pentti Vainio Myllykosken Toverit
  Erovuorossa 2021
 • Risto Nikula Kotkan Työväen Palloilijat
  Erovuorossa 2022