Uutta! Piirin historiikki julkaistu

01.03.2024

TUL:n Tampereen piirin uusi historiikki on julkaistu. Kirjan valmistuminen kunnioittaa myös upeasti TUL ja TUL:n Tampereen piirin 105-vuotista taivalta. Kirjan ovat kirjoittaneet Jukka Nieminen ja Esko Vatanen, jotka ovat urheiluelämän aikalaistoimijoita kirjan kuvaamalta ajalta. Kirjan esipuheessa he kuvaavat pyrkineensä kirjoittamaan moniäänisen muistelmateoksen, joka perustuu tapahtuneisiin asioihin. 

Auringossa ja varjossa -kirja kuvaa pirkanmaalaisen työläisurheilun taipaletta 1980 – luvulta näihin päiviin saakka. Kirjassa kerrotaan myös laajemmin mihin muutoksiin ovat urheilun eri toimijat viime vuosikymmeninä taipuneet. Kirjan keskiössä ovat erityisesti TUL:n pirkanmaalaiset urheilun ja liikunnan toimijat, urheilijat, liikkujat ja urheiluelämän taustavaikuttajat sidosryhmineen. 

Työväen Urheiluliitto TUL ry on toiminut 105 vuoden ajan ja aina toiminnan kantavana voimana ovat olleet pirkanmaalaiset ihmiset, niin urheilun kuin järjestötoiminnankin kentillä. 

Urheiluelämä ei ole ollut irrallinen osa yhtyeiskuntaa. Muutokset yhteiskunnassa ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös urheiluelämään. Kirjassa kerrotaan kuinka ne ovat ulottuneet urheilun järjestöelämään. Esimerkiksi kun nuoriso ryntäsi suurin joukoin kaupunkeihin työn ja opintojen perässä myös harrasteliikunta muuttui. Päätökset, jotka jouduttivat muutoksia, olivat poliittisia, usein myös urheilun alalla. Näistä muutoksista, joita koettiin runsaasti erityisesti 1990 – luvulla, kerrotaan kirjassa myös taustoja, joita aiemmin ei ole tullut esiin.

Työväen urheiluelämä on ollut järjestöllisesti perinteisesti hyvin keskusjohtoista. Niin myös viimeisinä vuosikymmeninä, mutta tahtoa alueelliseen autonomiaan on ollut vahvasti. Miten pääkonttorin ohjeisiin on suhtauduttu, selviää kirjasta.

Liikunnan kansanterveydellinen merkitys on noussut viime aikoina keskusteluissa esiin vahvasti, myös kansantaloudellisesti. Urheilusosiologiassa on puhuttu kautta aikain urheilun aatteellisesta vaikuttavuudesta. Miten liikunnan on katsottu vaikuttavan työvoiman saatavuuteen ja uudistumisen, mikä on ollut urheilun aatteellinen merkitys, ovat myös kirjan teemoja.

Tämän vuosituhannen urheiluelämän eräs vahva valtavirta on ollut bisnesurheilun esiinmarssi. Se on vaikuttanut niin urheilijoiden, kuin urheiluseurojenkin elämään. Mitkä ovat olleet bisneksen vaikutukset ja onko urheiluseuroilta hävinnyt toimintamahdollisuudet bisneksen ja kaupallisuuden puristuksessa, siihen etsitään kirjassa vastauksia. Kirjassa hahmotellaan myös mikä on urheiluseuratoiminnan ja harrasteliikunnan tulevaisuus.

Kirja sisältää laajan liiteosan, jossa esitellään henkilöt, jotka ovat toiminnallaan mahdollistaneet TUL:n pirkanmaalaisen toiminnan. Samoin kirjassa esitellään urheilussa menestyneet pirkanmaalaiset urheilijat, olympiaurheilijoita myöten. 

Tilaa kirja täältä
Kirjan voit tilata kirjan omalta verkkosivulta: https://kirja.sumupstore.com

Mikäli haluat tilata kirjoja suuremman määrän, niin ota yhteyttä Ari Ruoholahteen.