Keljon Viesti 80 vuotta

20.05.2024

Keljon Viestin vuoden 1965 pesäpallon mestarijoukkue mustavalkoisessa kuvassa.

Jyväskyläläinen urheiluseura Keljon Viesti on toiminut keskeytyksettä 80 vuoden ajan. Monilajiseuran toiminta painottuu nykyisin raudan liikutteluun, erityisesti painonnostoon ja varttuneemman väen osalta petankin peluuseen.

Perinteisen työväen yleisseuran lajivalikoima on vaihdellut vilkkaasti vuosikymmenten kuluessa. Ohjelmassa ovat olleet ainakin seuraavat lajit: hiihto, mäenlasku, yleisurheilu, vauhdittomat hypyt, paini, nyrkkeily, uinti, suunnistus, voimistelu, taitovoimistelu, naisvoimistelu, pesäpallo, jalkapallo, lentopallo, kaukalopallo, salibandy, pöytätennis, petankki, pyöräily, köydenveto, painonnosto, voimanosto, penkkipunnerrus, kehonrakennus, leuanveto ja sisäsoutu.

Urheilulajien rinnalla Viestin riveissä on myös näytelty, laulettu, lausuttu, soitettu, tanssittu ja esitetty akrobatiaa. Näillä perusteilla voidaan seuran sanoa toimineen myös laaja-alaisena kulttuurijärjestönä.

Laaja-alaisuudesta huolimatta Viestin kilpailullinen menestys on kertynyt pääasiassa vain kahdesta lajista, pesäpallosta ja  painonnostosta sekä sen sukulaislajista voimanostosta.

Maija Puska edustaa Keljon Viestin nykyistä painonnostajakaartia.

Pesäpallossa kolme mestaruutta

Pesäpallossa Keljon Viesti saavutti 1960-luvulla kolme Työväen Urheiluliiton mestaruutta aikana, jolloin Jyväskylässäkin oli menestyksestä kilpailemassa kolme muuta seuraa: Lohi, Veikot ja Nousu.

Painonnosto sai Viestissä alkunsa talvella 1951, kun johtokunta antoi luvan ”hankkia painonnostovälineet ilmaiseksi”. Seuran valtalajiksi lajia oli 1960-luvun lopulla nostamassa Taisto Huisman, joka oman kilpauran jälkeen toimi valtakunnan tasollakin sekä valmentajana että tuomarikouluttajana.

Vuonna 1949 Keljon Viesti sai kotipesäkseen Keljon Työväenyhdistyksen rakennuttaman Valorinteen työväentalon, jonka suojissa seuralla on nykyään erittäin vilkkaassa ja monipuolisessa käytössä olevat voimailutilat.

Ensimmäisen kymmenvuotiskauden aikana Viestillä oli peräti yhdeksän eri puheenjohtajaa. Myöhemmin seuran johto on ollut pitkään isän ja pojan käsissä. Pertti Hagman johti seuraa vuosina 1956-1975 ja vuodesta 1994 lähtien puheenjohtajana on toiminut  Petri Hagman.

Keljon Viesti juhlii 80-vuotista taivaltaan Valorinteellä lauantaina 28. syyskuuta järjestämällä kutsukilpailuna kansalliset painnostokilpailut. Samaan aikaan Viestin petankkijaosto järjestää viereisellä Valorinteen kentällä Jyväskylän petankkimestaruuskilpailut.

Teksti: Jarkko Mänttäri

Artikkelin pääkuvassa Keljon Viestin vuoden 1965 TUL:n pesäpallon mestaruusjoukkue.