Mitä teemme

Liikkuminen ei mielestämme saa olla kiinni iästä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, varallisuudesta tai etnisestä taustasta. Tavoitteenamme on huolehtia siitä, että jokaisella on mahdollisuus harrastaa liikuntaa hyvässä seurassa.

Olemme yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä – meillä on jäsenenä noin 700 urheiluseuraa. TUL on perustettu vuonna 1919; täytimme vuonna 2019 jo 100 vuotta. Pitkän ikämme salaisuus on yhteisöllisyys sekä pitkäjänteinen työ tasa-arvoisten liikuntaedellytysten turvaamiseksi.

Jäsenseuroissamme harrastetaan yli 70 eri lajia karatesta koripalloon ja painista parkouriin. Noin parillakymmenellä lajilla on oma jaostonsa ja lajipäällikkönsä, jotka ylläpitävät lajien omia sivuja.

Keskitymme erityisesti lasten, nuorten sekä aikuisten matalan kynnyksen harrasteliikunnan edistämiseen. Liikuntaharrastukseen osallistumisen tulee olla helppoa ja edullista.

Lisäksi tehtävämme on tuottaa jäsenseuroille liikuntaan liityvää tietoa ja koulutusta sekä huolehtia jäsentemme edunvalvonnasta.

Lapsille ja nuorille

Järjestämme lapsille ja nuorille leirejä, kilpailuja, koulutusta ja tapahtumia. Tarjoamme mahdollisuuden osallistua kansainväliseen nuorisotoimintaan. Toiminnan suunnittelusta vastaa nuorisovaliokunta ja TUL:n nuorisotoiminnan vastaava. Lasten ja nuorten tapahtumat löytyvät tapahtumakalenterista.

Koulutus

Järjestämme leiriohjaajakursseja ja Nuoret Päättäjät -koulutusta, jonka tarkoituksena on antaa työkaluja urheiluseuran menestyksekkääseen pyörittämiseen ja seurassa toimimiseen. Nuoret Päättäjät -koulutus on tarkoitettu 16–25-vuotiaille nuorille.

Leiriohjaajakoulutusta järjestetään vuosittain. Koulutus antaa hyvät valmiudet toimia leiriohjaajana oman urheiluseuran tai esimerkiksi piirijärjestöjemme leireillä.

Leirit

Leiri voi muuttaa lapsen tai nuoren elämänsuunnan. Haluamme tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden kokea liikunnan iloa hyvässä seurassa.

Kehitämme ja monipuolistamme koko ajan leiritarjontaamme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa. Järjestämme monipuolisia leirejä lapsille ja nuorille sekä lajileirejä!

Lue lisää leireistä: tul.fi/tapahtumat/lapset-ja-nuoret/leirit/

Kansainvälinen toiminta

Olemme mukana kehittämässä Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton, CSIT:n nuorisotoimintaa yhteistyössä muiden jäsenmaiden kanssa.

Palkitseminen

TUL:n nuorisovaliokunta palkitsee vuosittain nuoria sekä lasten ja nuorten parissa toimivia ohjaajia. Palkinnot jaetaan vuosittain TUL:n päivän juhlassa.

Vuoden nuorisotoimija on omalla toiminnallaan aktivoinut ja kehittänyt seuran-, piirin- ja/tai liiton lapsi- ja nuorisotoimintaa. Nuorisotoiminnan palkitsemiskriteereissä huomioidaan myös toiminnan esimerkillisyys ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Vuoden nuorisovalmentaja on kasvattaja, ohjaaja ja valmentaja. Hän on vaikuttaja, jonka ohjauksessa positiivinen elämänasenne liikunnallista elämäntapaa kohti kasvaa. Hän innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan liikunnan ilosta. Yhtä arvokasta on massojen pyörittäminen, kuin mitalien saavuttaminen.

Aikuisille

Tavoitteenamme on aktivoida urheiluseuroja osallistumaan kunto- ja harrasteliikunnan koulutuksiin ja tapahtumiin sekä tarjoamaan esimerkiksi työyhteisöliikunnan palveluita. Haluamme lisätä liikunnan harrastamista sekä yhteisö- että yksilötasolla. Lisäksi senioritoimintamme tarjoaa yli 55-vuotiaille kuntoliikkujille liikunta- ja kulttuuritoimintaa.

Tarjoamme jäsenseuroillemme liikunta- ja terveysalan ammattilaisten tuottamaa tietoa ja materiaalia sekä vaikutamme päättäjiin, jotta harrasteliikunnan tasa-arvoisuus toteutuu niin liikuntapaikkojen ja -tilojen, kuten avustusten ja olosuhteiden suunnittelussa.

Aikuisten harrasteliikunnan valiokunta vastaa toiminnan suunnittelusta ja koordinoinnista.