Seurakehityspalvelut

Seurakehityspalvelumme koostuvat erilaisista seurakohtaisista kehitysprosesseista, jotka suunnitellaan ja räätälöidään seuran omien toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti. Tällä sivulla voit tutustua erilaisiin seurakehityspalveluihimme.

Seurakäsikirjan laatiminen

Olemme luoneet oppaan seurakäsikirjan laatimiseen. Seurakäsikirja on hyvä tapa aloittaa seuran kehittäminen: käsikirjan tarkoituksena on luoda yhteinen käsitys seurasta, helpottaa seura-arkea, hahmottaa oleellisia prosesseja, auttaa vapaaehtoisten ja työntekijöiden perehdytyksessä sekä kertoa toimintakulttuurista ja laadusta myös ulkopuolisille. Tämä kaikki tieto on helposti saavutettavissa, kun se on saatettuna yksiin kansiin. Samalla seurakäsikirjan luominen herättää seuraväen sekä hallituksen pohtimaan toiminnan painopisteitä, olemassa olevia käytäntöjä sekä laajemmin koko strategiaa. Seurakäsikirjaoppaan avulla voitte viedä seuraa eteenpäin seurajohtoisesti tai hyödyntäen TUL:n asiantuntijoiden tukea. 

Opas on vapaasti ladattavissa TUL:n verkkokoulutusalustalta osoitteesta www.tulkouluttaa.fi. Mikäli toivot apua ja sparrausta seuran kehitysprosessiin tai apua seurakäsikirjan laatimiseen, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä piirinne toiminnanjohtajaan tai seurakehittäjiimme.

Seurakäsikirjaa luodessa kannattaa muistaa, että käsikirja elää toiminnan ja toimintaympäristön mukana. Seurakäsikirjan laadinta kannattaa tehdä yhdessä ja oman lajin ehdoilla hyödyntäen myös tarjolla olevia palveluita. Kokonaisuutta kannattaa lähestyä otsikkotasojen kautta jakaen vastuuta ja aikatauluttamalla tehtäviä.

Tähtiseurasparraus

TUL:n Tähtiseurasparrauksen avulla auditointiin valmistaudutaan yhteisesti sovitussa aikataulussa TUL:n seurakehittäjien kanssa. Työpajatyyppisessä sparrauksessa seuraa voidaan auttaa tunnistamaan sen vahvuudet ja kehityskohteet sekä työstämään yhdessä valittuja osa-alueita eteenpäin. Prosessi suunnitellaan yhdessä seuran kanssa, ja panostus on seuran valitsemissa ja tärkeäksi katsomissa osioissa.

TUL:n Tähtiseurasparraus ei ole tarkoitettu vain suurille ja ammattimaisesti toimiville seuroille, vaan mukaan mahtuu myös pienempiä seuroja tai monilajiseurojen lajijaostoja. Keskiössä on nimenomaan seuran oma tahto kehittää toimintaansa. Tavoitteena on luoda seuralle työkaluja niiden oman toiminnan tueksi. Kehitysprosessin voi aloittaa seurakehittäjien kanssa myös ilman tavoitetta Tähtimerkin hankkimisesta.

Tähtiseurasparrauksessa lähdetään liikkeelle seuran avun tarpeista ja yhteisen aikataulun luomisesta. Sparrauksessa on yhteensä 5 tapaamista, joiden jälkeen auditointi tapahtuu. Ensimmäisessä tapaamisessa suunnitellaan aikataulu sekä aloitetaan itsearvioinnin tekeminen, ja kolmessa seuraavassa tapaamisessa järjestetään työpajoja aiheista Johtaminen ja hallintoUrheilutoiminta sekä Seuran ihmiset ja Aineelliset resurssit. Työpajat perustuvat itsearvioinneista nousseisiin tarpeisiin. Tärkeintä on, että seura saa tukea ja apua matkan varrella, ja työpajat rytmittävät tekemistä ja pitävät prosessin aikataulussa.

Tähtiseurasparraus on TUL:n jäsenseuroille maksutonta.

Tavoitteena Tähtiseuran status ja Tähtimerkki

Tähtiseura-ohjelma on Suomen Olympiakomitean, aluejärjestöjen ja lajiliittojen alainen laatuohjelma.

Tähtiseura-ohjelman laatutekijät täyttävät seurat tunnistaa Tähtimerkistä. Tähtiseura-ohjelmassa kehittämistyötä tehdään lajikohtaisesti. Ohjelmaan voivat ilmoittautua ja Tähtimerkkiä lähteä tavoittelemaan kaikki laadun kehittämisestä kiinnostuneet seurat tai seurojen lajijaostot, joiden lajiliitto on Olympiakomitean jäsenliitto. 

Seura saa hyödyntää Tähtiseuratunnusta markkinoinnissa. Voit tutustua Tähtiseura-ohjelmaan tarkemmin Olympiakomitean verkkosivuilla (linkki sivustoon).

Kiinnostaako Tähtiseurasparraus? Kehitysprosessit voidaan aloittaa vuosittain noin viiden seuran kanssa. Mikäli seurasi on kiinnostunut Tähtiseurasparrauksesta, voit olla yhteydessä TUL:n seurakehittäjiin Joni Valtaan (joni.valta@tul.fi / 04577312450) ja Ari Ruoholahteen (ari.ruoholahti@tul.fi / 0456048112) tai seurapalvelujohtaja Ilpo Laurilaan (ilpo.laurila@tul.fi / 0502623).

Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratoiminnan kehittämistuki

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) on haettavissa vuosittain. Lisätietoja seuratukihausta ja sen aikataulusta päivitetään Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuille

Seuratuen tavoitteena on edistää matalan harrastuskynnyksen toimintaa lasten ja nuorten liikunnassa, lisätä toimintaan monipuolisuutta esimerkiksi uusien lajien kautta tai kehittää lajitoiminnan sisällä harrastustoimintaa sekä kokeilla innovatiivisia toimintamalleja. Seuratuen avulla voidaan myös vahvistaa toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä ja tukea vapaaehtoistyötä. Seuratuella voidaan ennaltaehkäistä liikuntaharrastuksen lopettamista pitämällä nuoret mukana toiminnassa urheilijoina, liikkujina ja seuratoimijoina.

Avustusta voivat hakea liikuntaa ja/tai urheilua järjestävät paikalliset, rekisteröityneet yhdistykset. Huomioittehan, että hakuun valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa ja varmistaa, että esimerkiksi tarpeelliset toimenpiteet hakujärjestelmään kirjautumiseksi on tehty hyvissä ajoin ennen hakuajan alkamista.

Apua seuratuen hakuprosessiin

Jäsenseurojemme on mahdollista saada yksilöllistä tukea seuratuen hakuprosessiin seurakehitystiimiltämme. Seurakehittäjät antavat käytännön vinkkejä hakuun valmistautumiseen sekä varsinaisen hakuprosessin onnistuneeseen läpiviemiseen. Jokainen sparrausprosessi on yksilöllinen ja räätälöity seuran toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti. 

Seuratuen hakuprosessissa voi saada apua muun muassa seuraaviin teemoihin:

  • Hakukohteen ja hankkeen kirkastaminen
  • Haun sudenkuoppien välttäminen
  • Tavoitteiden asettaminen
  • Hakuprosessin aikataulutus

Mikäli seurasi on kiinnostunut seuratuen hakuprosessista, voit olla yhteydessä TUL:n seurakehittäjiin Joni Valtaan (joni.valta@tul.fi / 04577312450) ja Jarno Blomsteriin (jarno.blomster@tul.fi / 0445374765) tai seurapalvelujohtaja Ilpo Laurilaan (ilpo.laurila@tul.fi / 0502623).

Seuratoimijaverkosto

Hei seuratyöntekijä tai muu seuran avainhenkilö – tule mukaan verkostoon!

Kutsumme kaikki urheiluseurojen päätoimiset työntekijät ja muut seuran avainhenkilöt mukaan TUL:n seuratoimijaverkostoon, joka aloitti toimintansa keväällä 2024. Verkosto on avoin, ja osallistuminen on maksutonta kaikille TUL:n jäsenseurojen toimijoille.

Seuratoimijan rooli voi usein olla yksinäinen. Haluammekin tarjota foorumin avoimelle keskustelulle ja ajatusten vaihdolle sekä olemassa olevista tukipalveluista tiedottamiselle. Seuratoimijoiden verkostoituminen sekä vertaistuki ovat verkoston keskeisiä teemoja ja tavoitteita. Verkoston toiminta on suunnattu kaikille seurojen päätoimisille työntekijöille, kuten toiminnanjohtajille, koordinaattoreille, valmennuspäälliköille, päävalmentajille tai hallinnon työntekijöille. Lisäksi verkostoon ovat lämpimästi tervetulleita kaikki seuran avainhenkilöt, kuten puheenjohtajat tai hallituksen tai jaoston jäsenet. 

Verkostoon osallistuminen on vapaata, eikä ilmoittautuminen sido sinua mihinkään. Tulevista verkostotapaamisista ja niiden sisällöstä tiedotetaan verkkosivuillamme. Verkoston on tarkoitus kokoontua noin neljästi vuodessa etäyhteydellä.

Voit ilmoittautua mukaan verkostoon oheisen ilmoittautumislomakkeen kautta. Ilmoittautuneille lähetetään ajankohtaista infoa sekä osallistumislinkit kaikkiin vuoden verkostotapaamisiin.

Seuraava verkostotapaaminen järjestetään elokuussa, tiistaina 27.9. klo 10-11:30. Löydät lisätietoja tilaisuudesta oheisen linkin kautta (linkki tapahtumasivulle).