Miten perustaa urheiluseura?

Seuraa perustettaessa ja sen toimintaa toteutettaessa tulee noudattaa voimassa olevaa yhdistyslakia. Seuraa perustaessa on pidettävä kokous, jossa varsinaisesti päätetään seuran perustamisesta ja määritellään samalla seuran säännöt. Tältä sivulta löydät yksinkertaisen opastuksen vaiheista, jotka yhdistysmuotoisen seuran perustamiseen vaaditaan. Urheilu- ja liikuntaseurat toimivat tyypillisimmin rekisteröityinä yhdistyksinä.

Miksi perustaa uusi liikunta- tai urheiluseura?

Hienoa, että haluatte olla mukana käynnistämässä urheiluseuratoimintaa ja jakamassa liikunnan iloa hyvässä seurassa!

Grafiikka, numero yksi. sinisellä taustalla nuori heittämässä koripalloa koriin.

Pidä seuran perustava kokous

Perustavan kokouksen esityslista voi olla esimerkiksi seuraava:

– Kokouksen avaus
– Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjan tarkastajan valinta
– Keskustelu, miksi seura perustetaan ja mitkä ovat sen toiminnan tavoitteet
– Seuran perustamisesta päättäminen
– Perustettavan seuran nimen ja sääntöjen hyväksyminen. Seuran mallisäännöt ja monia muita asiakirjamalleja löydät osoitteesta www.tulkouluttaa.fi.
– Sääntöjen edellyttämiin toimiin nimeämiset (puheenjohtaja, hallitus, toiminnantarkastajat)
– Sääntöjen edellyttämien muiden asioiden käsittely
– Päätetään seuran liittämisestä liikunta- ja urheilujärjestöjen jäsenseuraksi. Seura voidaan liittää esimerkiksi Suomen Työväen Urheiluliiton sekä lajiliiton jäseneksi.
– Päätetään, että seura merkitään yhdistysrekisteriin
– Laaditaan perustamiskirja, jonka allekirjoittaa vähintään kolme 15 vuotta täyttänyttä perustajajäsentä. Perustamiskirjan mallin löydät PRH:n sivuilta. Muista liittää allekirjoitettu perustamiskirja perustamisilmoituksen liitteeksi.

Grafiikka, numero kaksi. sinisellä taustalla lapsia jalkapalloharjoituksissa.

Tee perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukselle

Yhdistyksen perustamisilmoituksen (rekisteröinnin) voi tehdä Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla kätevästi sähköisesti. Ohjatun perustamisilmoituksen käsittelymaksu on 55 euroa. Jos et käytä ohjattua perustamista, käsittelymaksu on 110 euroa. Seuran rekisteröinnin käsittely PRH:ssa kestää noin 3-8 viikkoa. Perustamisilmoituksen ja liitteet voi toimittaa myös postitse, jolloin käsittelyaika on huomattavasti pidempi.

Perustamisilmoituksen tekoon tarvitset:
– Seuran perustamiskirjan
– Seuran säännöt
– Puheenjohtajan ja muiden nimenkirjoittajien nimet ja henkilötunnukset

Grafiikka, numero kolme. sinisellä taustalla lapsi rullaluistelemassa.

Hae jäseneksi urheilujärjestöihin ja lajiliittoon

Jotta seurasi ei jää liikunnan- ja urheilun jatkuvasti muuttuvassa ja kehittyvässä toimintaympäristössä yksin, suosittelemme lämpimästi liittymään Suomen Työväen Urheiluliittoon. Me autamme seuraanne menestymään tarjoamalla laajan joukon seurapalveluja monipuolisesta konsultoinnista kattaviin malliasiakirjoihin ja hyödyllisistä jäseneduista ajankohtaisiin koulutuksiin. Liittyäksesi TUL:n ja oman piirisi jäseneksi sinun tulee täyttää sähköinen jäsenhakemus.

Mikäli seurasi tarkoitus on osallistua jonkin lajin kilpailutoimintaan, tulee sen liittyä myös kyseisen lajin lajiliittoon.