Askelviikot käynnissä – 5+1 vinkkiä arjen aktiivisuutta lisääviin valintoihin

13.09.2024

Violetilla taustalla tummansininen teksti 5+1 vinkkiä aktiivisempaan arkeen. Lisäksi ympyränmuotoinen Askelviikkojen kuvituskuva, jossa teksti Askelviikot 9.9.-22.9. sekä kuva naishenkilöstä ottamassa askelta. Alalaidassa TUL:n valkoinen logo.

Supersuositut Askelviikot ovat jälleen vauhdissa (9.-22.9.2024)! Aiemmin Askelkisan nimellä kulkeneessa liikuntatempauksessa osallistujat keräävät askelia joko yksilösarjassa tai joukkueen kanssa. Tavoitteena on kirkastaa ymmärrystä siitä, että jo pienillä arjen valinnoilla on merkittävä vaikutus päivittäiseen aktiivisuuteen.

Tänäkin vuonna mukana on jälleen satoja liikkujia, jotka ottavat yhdessä askeleen hyvinvoinnille. Vaikka kisailu kulkee edelleen tiiviisti osana Askelviikkoja, on tempauksen pääasiallisena tavoitteena pitää hauskaa ja tehdä yhdessä pieniä valintoja arjen aktiivisuuden lisäämiseksi.

Aikuiset viettävät yli kolme neljäsosaa päivästään paikallaan pääasiassa istuen, joten jokainen liike päivän aikana lisää aktiivisuutta ja vaikuttaa sitä kautta hyvinvointiin. Käveleminen on helppo ja hauska liikuntamuoto. Terveyshyötyjen lisäksi kävely auttaa parhaimmillaan myös stressinhallinnassa. Kevyellä liikunnalla on suuri vaikutus kokonaishyvinvointiin ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Käveleminen on yksi suosituimmista liikunnan ja liikkumisen muodoista, eikä se vaadi erityistaitoja tai varusteita. Kävely sopii hyvin myös kiireiseen arkeen, sillä askeleita voi kerätä vaikka kahvitauon aikana. Lihasvoimin liikkuminen edistää myös ympäristötavoitteiden saavuttamista, kun esimerkiksi työmatkoja kuljetaan kävellen.

Miten tehdä valinnoista elämäntapa?

  1. Aloita maltilla. Lisää liikkeen määrää pikkuhiljaa ja aloita arjen pienillä valinnoilla. Oman hyvinvoinnin edistäminen on pitkäjänteisyyttä vaativaa työtä, jonka tulokset ovat kuitenkin vaivan arvoiset.
  2. Valitse lajeja, joista nautit. Maailmassa on valtava määrä lajeja, joita kokeilla. Perinteisten lajien ohelle kehitetään jatkuvasti uusia ja käytännössä jokaiselle löytyy jotakin. Harrastaa voi joko yksin tai ryhmässä. Hyvä idea on myös välillä vaihdella lajeja, jolloin innostus pysyy varmasti yllä.
  3. Aseta tavoitteita. Omalle liikkumiselle voi olla hyödyllistä asettaa jotain mitattavia tavoitteita. Tavoitteita on monenlaisia. Yhdelle tavoite voi olla tietty viikoittainen liikuntamäärä, toiselle päivittäiset askelet tai kolmannelle osallistuminen johonkin liikunta- tai urheilutapahtumaan.
  4. Ota myös perhe ja ystävät mukaan. Liiku yhdessä ja luo samalla mukavia muistoja. Yhdessäolon lisäsi voit vaikuttaa positiivisesti myös läheistesi toimintakykyyn esimerkiksi sopimalla tapaamisen kahvittelun sijaan lenkkipolulle.
  5. Hyötyliikunta. Askelia voi kerääntyä aivan huomaamatta arjen askareissa, kun ottaa tavaksi hyödyntää pienetkin tilaisuudet aktiivisuudelle. Kotona siivoaminen, portaiden kulkeminen, auton peseminen tai puutarhan hoito vaativat kaikki fyysisiä ponnisteluita. Arjessa voi tehdä myös tietoisia valintoja oman hyvinvoinnin edistämiseksi, ja pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Oletko kokeillut esimerkiksi työmatkapyöräilyä tai bussista jäämistä jo edellisellä pysäkillä?

+ 1 Muista myös palautuminen. Kun arki on kuormittavaa ja esimerkiksi työ henkisesti tai fyysisesti raskasta, tulee vapaa-ajalla antaa aikaa levolle. Uni, syöminen ja kevyt liikunta ovat tärkeitä palautumisen kulmakiviä, ja palautuminen on loppupeleissä monien tekijöiden summa. Muista siis olla myös itsellesi armollinen, kuuntele kehoasi ja punnitse jaksamista ennen vaativia suorituksia urheilun, työn tai opiskelujen parissa.

Askelviikot ovat käynnissä sunnuntaihin 22.9. asti. Muista ilmoittaa omasi tai joukkueesi tulos sähköpostitse toimitettavan ilmoituslomakkeen kautta kilpailun päättyessä.