Metsämielikävely Kemin Kiikelin maisemissa

16.09.2024

Kävelijöitä selin kameraan Kemissä Kiikelin alueella luonnon keskellä.

Metsämieli on Suomessa kehitetty hyvinvointimenetelmä, joka yhdistää fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin sekä luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutukset. Menetelmän tarkoituksena on myös kutsua eri ikäisiä koolle kävelemään ja retkeilemään luonnossa, niin että jutellaan matkan varrella hyvinvoinnista ja pysähdytään välillä tekemään helppoja milentaitoharjoituksia.” ©Metsämieli 

Kemissä toteutettiin perjantaina 13.9. Metsämielikävely Suomen Ladun Metsämieli-vertaisohjaaja Päivi Koskelan ja TUL:n Lapin piirin yhteistyössä. Mukaan lähti ohjaajan lisäksi 10 uteliasta metsään ja luontoon tutustujaa. Heti alussa pyrittiin jättämään ikävät asiat polun alkuun ja liikkeelle lähdettiin aistit valppaina ja luontoa kunnioittaen. Kävelyn keston arvioitiin olevan noin 1,5 tuntia: aika menikin hujauksessa, ja siinä vaiheessa oltiin jo laavulla istuskelemassa ja vettä hörppimässä.

Alussa pysähdyttiin aistimaan erilaisia luonnossa näkyviä värejä ja keskusteltiin tunnelmista. Pysähdyttiinpä luontojumpallekin käyttäen hyväksi luonnon materiaaleja ”käsipuntteina”. Luontokävelyn varrella olikin paljon nähtävää ja aistittavaa, vaikkei laitumella olevia Lapin lehmiä onnistuttu tällä kertaa näkemään.

Kävelyn aikana keskusteltiin myös pareittain ohjaajan antamista aiheista. Kokonaisuudessaan kävelykierrokseen kului aikaa noin kaksi tuntia, eikä se tuntunut lainkaan pitkältä ajalta. Vilkasta keskustelua ja sosiaalista kanssakäymistä tapahtui kävelyllä kuin luonnostaan, vaikka kaikki eivät olleetkaan entuudestaan tuttuja keskenään.

Kiikelin alue sopi mainiosti Metsämielikävelyn toteuttamiseen luonnon monimuotoisuuden sekä meren läheisyyden vuoksi. Ehkäpä myös talvinen Metsämielikävely toteutetaan. Muistakaa siis seurailla ilmoituksia!

Mukana olleena, ikävät asiat unohtaneena ja kiittäen,

Pirkko Pehkonen, toiminnanjohtaja/TUL:n Lapin piiri