Pitkä tie jalkapallon parissa

23.09.2020

Toukokuu 2009. Säynätsalon Muuratsalon pienellä hiekkakentällä käy kuhina. Lähes parikymmentä alle kymmenvuotiasta poikaa pörrää pallon perässä. Melkein jokaisella on tietysti oman ikäluokan peliväline.

Valmentaja Jouni Takkinen viheltää pilliin ja kirmaavaan joukkoon syntyy hieman järjestystä. Pulina loppuu. Jouni ohjaa Riennon tulevaisuuden lupauksia hellällä kädellä. Kun lopuksi pelataan, järjestys säilyy huonosti. Kaikki säntäävät innokkaasti pelivälineen perään. Mutta tämä kuuluu junioriurheilun luonteeseen.

Syyskuun alku 2020. Nuoret pelaajat Veikko ”Veke” Janhunen ja Tuomas ”Tume” Koivisto toteuttavat henkilökohtaista harjoitteluaan Säykin pallokentällä. Kaksikko on siirtynyt jo melko varhain kaupungin kärkiyhdistelmään JJK-04:seen. Joukkueeseen kuuluu pelaajia myös Muuramen Yrityksestä, Leppäveden Lepästä, Äänekosken Huimasta sekä Suolahden Urhosta.

Taso on kohtaisen kova

Juniorijalkapallon taso on noussut vuosien kuluessa tuntuvasti. Harrastajamäärät Jyväskylän seudullakin ovat suuret, joten menestystä tavoittelevat nuoret kilvoittelevat lajin parissa innokkaasti.

Molemmat pelaajat pitävät ikäluokkansa 2004 tasoa Jyväskylän Jalkapalloklubissa kohtalaisen korkeana. Tuomas ja Veikko arvelevat joukkueensa kuuluvan kymmenen parhaan yhdistelmän joukkoon Suomessa.

– Harmittavan tappion ja yhden tasurin vuoksi joukkueemme ei päässyt SM-sarjaan vaan jäimme pelaamaan ikäluokamme divariin. Siinä on tietysti tavoitteena olla kärkikahinoissa mukana, arvioi Tuomas.

Kehitettävääkin tietysti nuorista pelaajista löytyy. Veikko arvelee, että hänen pallollista pelaamista pitää parantaa, muutoin nopeakinttuinen Kinkomaan kasvatti pärjää hyvin. Tuomas puolestaan arvioi, että räjähtävää voimaa, nopeutta sekä yleistä fyysisyyttä täytyy kehittää. Hän on ollut kuluneen kauden kapteenina kahdessakin kokoonpanossa.

Nuoret ovat hakeneet pelituntumaa myös miesten 4-sarjasta. Seura pelaa eri yhdistelmissä ja kokoonpanoissa, jotta mahdollisimman monelle tulee riittäväti ottelukokemuksia. Kansainvälistäkin tuntumaa on haettu turnauksissa mm. Berliinissä ja Pietarissa. Miljoonakaupungin jalkapallon taso on laaja, mutta JJK-04 on kamppaillut Zenithin yhdistelmien kanssa tasapäisesti. Seuran juniorijoukkueet ovat hanakasti etsiytyneet harjoituksiin ja peleihin juuri Keski-Suomeen.

Koulu- ja opiskelupolulla

Veke ja Tume ovat kulkeneet melkein yhtä jalkaa. Mukaan on nuorempana kuulunut myös futsal, koripallo ja vähän yleisurheilukin. Alakoulut sujuivat lähiopetuksen parissa, mutta yläkoulujen opinahjojen kulkureitit muuttuivat. Veke suoritti yläkoulunsa Muuramessa. Tume hakeutui Kilpisen liikuntaluokalle. Nyt nuoret ovat luokkakavereita Schildtin Urheilulukiossa.

Tavoitteet jalkapallossa ovat kaksikolla korkealla. Kolmessa ja puolessa vuodessa pitäisi lukio suorittaa. Sen jälkeen voimavaroja jalkapalloon täytyy löytää enemmän.

– Jokin perustutkinto tietysti täytyisi hankkia, mutta jos kaikki loksahtaa kohdalleen jaliksella pitäisi tulevaisuudessa pärjätä, analysoi ensimmäisen vuoden lukiolainen Tuomas Koivisto.

Teksti ja kuva: Erkki Huovinen