Rytmisen voimistelun SM-kisat kisattiin Turussa

07.10.2020

Sain toukokuun lopussa viime keväänä sähköpostia Anna Glazkovalta. Hän kertoi olevansa rytmisen voimistelun ammattivalmentaja ja etsivänsä töitä. Annan CV näytti hienolta. Urheilijana hän oli ollut mukana Valko-Venäjän joukkueessa voittamassa rytmisen voimistelun joukkue hopeaa Sydneyn olympialaisissa. Lisäksi listalla oli MM-mitaleita Sevillasta 1998, Osakasta 1999 ja lukuisia EM-mitaleita. Valmennuskokemusta oli kertynyt Valko-Venäjältä, Koreasta, Ruotsista ja Singaporesta. Koulutusta hänellä oli monen tutkinnon verran Moskovan yliopistosta ja Valko-Venäjältä. Kaikki vaikutti olevan mahtavasti, mutta meillä Turun Pyrkivässä rytminen voimistelu oli ollut vasta pari vuotta valikoimassa ja se oli enemmänkin harrastetoimintaa. Kilparyhmäkin oli, mutta siinäkin voimistelijat olivat vasta polkunsa alussa. Vaikka kuinka olisimme halunneet, niin meillä ei vain ollut tarvetta eikä taloudellisia resursseja tuon tasoiselle ammattivalmentajalle.

Ei kulunut kuin pari päivää ja sain uuden yhteydenoton. Tällä kertaa voimistelijoiden vanhemmilta. He kertoivat, että heidän tyttärensä ovat olleet Annan valmennuksessa toisessa seurassa ja tuo seura lopettaa rytmisen voimistelun kokonaan. Jos me palkkaisimme Annan, niin sieltä olisi tulossa joukko tyttöjä mukana meille jatkamaan harrastustaan. Tuo yhteydenotto muutti koko tilanteen. Siitä alkoi selvittelyä, keskusteluja, palavereja, laskelmia ja suunnitelmia. Kului noin 3 viikkoa ja me olimme palkanneet rytmiseen voimisteluun huippuosaajan ammattivalmentajaksi. Hänen mukanaan seuraamme oli siirtynyt reilut 20 innostunutta ja motivoitunutta voimistelijaa. Vielä kuin saimme salivuorot järjestettyä, niin homma pääsi kunnolla käyntiin ja treenit alkamaan.

Tuossa samassa rytäkässä meille tarjoutui mahdollisuus järjestää rytmisen voimistelun yksilöiden SM-kilpailut syyskuun lopussa. Elettiin siis aikaa kesäkuun puolen välin jälkeen. Kesälomat olivat tulossa ja aikaa kisajärjestelyille oli niukasti. Olemme kokeneita kisajärjestäjiä joukkuevoimistelun puolella ja meillä on osaava kisaorganisaatio sekä ahkerat ja innostuneet talkoolaiset. Itse kisatapahtuman järjestäminen ei siis ole mikään ongelma, mutta uusi laji arvelutti. Päätimme kuitenkin tarttua haasteeseen ja ottaa kisat järjestettäväksemme. Rattaat laitettiin pyörimään vauhdilla ja niinpä 26.-27.9. järjestimme seuramme historian ensimmäiset rytmisen voimistelun kilpailut.

Kilpailut olivat onnistuneet ja korona-ajasta huolimatta onnistuimme järjestämään kaikille turvalliset kilpailut. Saimme paljon kehuja hyvistä järjestelyistä sekä kilpailijoilta että yleisöltä. Omasta seurastamme kilpailuun karsinnoista tiensä olivat selvittäneet nuorten sarjassa Mimosa Turunen ja naisten sarjassa Mona-Maria Hiltunen ja Elli Virtanen. Kilpailuviikonlopun kruunasi seuraamme tulleet kaksi mitalia. Elli nappasi sunnuntain välinefinaaleissa pronssia pallolla ja vanteella. “En osannut kyllä oikein odottaa mitaleita. SM- karsinnoissa kaikki lajit menivät paremmin ja treeneissä olen tehnyt myös parempia suorituksia, mutta olen kyllä näihin tämän päivän suorituksiin tyytyväinen”, Elli totesi.

Teksti: Mia Salonen
Kuva: Krista Laivonen