Edunvalvonta ja vaikuttaminen
Tavoitteenamme on oikeudenmukainen yhteiskunta ja liikuntaympäristö sekä kaikkien saavutettavissa olevat liikuntamahdollisuudet.
Saavuttaaksemme tavoitteemme teemme rohkeaa viestintää, jonka avulla pyrimme herättämään ja pitämään yllä julkista keskustelua meille tärkeiden teemojen ympärillä. Otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin ja tartumme yhteiskuntamme epäkohtiin aktiivisella otteella.
Vaikutamme toiminnallamme yhteiskunnan päätöksentekoon liikuntapoliittisissa kysymyksissä. Vaikuttamistyötä ja edunvalvontaa tehdään monella tasolla paikallisesti tapahtuvasta työstä aina valtakunnallisen tason vaikuttamistyöhön. Pyrimme vaikuttamaan kuntien, valtion ja liikuntajärjestökentän päätöksentekoon.
Kaiken vaikuttamistyön tavoitteena on parantaa Suomessa asuvien henkilöiden liikunnan mahdollisuuksia sekä turvata suomalaisten urheiluseurojen toimintaedellytyksiä. Rohkean ja kantaaottavan viestinnän lisäksi tehtävämme on tuottaa jäsenseuroille liikuntaan liittyvää tietoa ja seuratoiminnan koulutusta, joka tukee seurojen elinvoimaisuutta.
Kunta- ja aluevaalit 2025
Kunnat ovat kotitalouksien jälkeen suurin liikunnan ja urheilun rahoittaja lähes miljardilla eurolla vuosittain. Kuntalaisten hyvinvointi ja kuntien elinvoimaisuus on paljolti kiinni liikunnasta ja sen edellytyksistä kunnissa. Liikuntaa ja sen edellytyksiä ei voi sivuuttaa päätöksenteossa ja strategisissa valinnoissa. Liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset ovat vuosittain 4,7 miljardia euroa.
Laatimamme kunta- ja aluevaalitavoitteet tukevat koko liikunta- ja urheiluyhteisön yhteisiä vaalitavoitteita. Kannustamme ehdokkaita tutustumaan vaalitavoitteisiin ja sitoutumaan liikuntaehdokkaiksi (linkki Suomen Olympiakomitean verkkosivuille).
Tavoitteemme: Kaikilla on mahdollisuus kokea liikunnan iloa hyvässä seurassa.
Tavoitekokonaisuus 1: Liikunnalliset elämäntavat ja elämykset
LIIKUNTA ON JOKAISEN PERUSOIKEUS.
- Kuntien tulee varmistaa liikuntapaikkojen käytön saavutettavuus kaikille kuntalaisilleen.
- Kuntien tulee pitää huolta, että liikuntamahdollisuudet ovat aidosti saavutettavissa muun muassa matkan ja kustannusten osalta kaikille kuntalaisille. Erityistä huomiota tulee kiinnittää heikommassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien liikuntaedellytyksiin.
LIIKUNNAN OLOSUHTEET MAHDOLLISTAVAT ESTEETTÖMÄN JA MONIPUOLISEN LIIKUNNAN.
- Kaikkien kunnan ylläpitämien liikuntapaikkojen tulee olla saavutettavissa myös esteettömästi.
- Monipuolisten liikuntamuotojen harrastusmahdollisuudet turvataan osallistamallakuntalaiset päätöksentekoon.
JOKAISELLA LAPSELLA JA NUORELLA ON MAHDOLLISUUS LIIKKUA KOULUPÄIVÄN YHTEYDESSÄ.
- Kuntien tulee turvata Harrastamisen Suomen Mallin mukainen liikuntaharrastamisen mahdollisuus koulupäivän yhteydessä.
- Kunnat varmistavat, että opiskelun ja harrastamisen yhteensovittaminen onnistuu koulujen toimenpiteiden ansiosta.
Tavoitekokonaisuus 2: Seurojen tukeminen seuran elinkaaren eri vaiheissa
LIIKUNNAN RAHOITUS ON VAKAATA, ENNUSTETTAVAA JA TUKEE MERKITTÄVÄSTI SEURATOIMINNAN EDELLYTYKSIÄ.
- Kuntien myöntämien seura-avustusten tulee olla merkittäviä ja monivuotisia.
- Seurojen tukimuotojen tulee perustua aidosti todennettavaan tietoon ja dataan.
LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN TUKEE SEURATOIMINNAN EDELLYTYKSIÄ.
- Seurojen tulee tulla kuulluksi liikuntapaikkarakentamisen suunnitteluvaiheessa, jotta tilat palvelevat aidosti seuratoimintaa.
- Liikuntapaikkoja peruskorjataan ja kehitetään seuratoiminnan ehdoilla.
LASTEN JA NUORTEN URHEILUSEURATOIMINNAN KUSTANNUKSET OVAT KOHTUULLISET.
- Lasten ja nuorten toiminnan osalta urheiluseurojen tilavuokrat ja käyttömaksut tulee säilyttää maksuttomina tai muuttaa maksuttomiksi.
- Maksullisten tilojen osalta hintojen indeksikorotukset tulee jäädyttää.
Tavoitekokonaisuus 3: Oikeudenmukainen yhteiskunta ja liikuntaympäristö
LIIKUNTA ON KESKEINEN VASTUULLISUUDEN EDISTÄJÄ.
- Seuratoiminnan sitoutumista vastuullisuuskriteeristöön edellytetään ja sen noudattaminen on yksi seura-avustuksen kriteeri.
- Liikuntapaikkoja kehitettäessä kiinnitetään huomiota vastuullisuuteen.
LIIKUNNAN HARRASTAMINEN ON TURVALLISTA.
- Kunnan kaikkien liikuntapaikkojen käytön tulee olla kaikille käyttäjille turvallista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikäihmisten ja vammaisten mahdollisuuksiin liikkua.
- Seuratoiminnassa turvallisuuden noudattaminen sen kaikissa muodoissa on edellytys seuratoiminnan tuelle.
LIIKUNTA YHDISTÄÄ OSAKSI KUNTAA JA SEN YHTEISÖÄ.
- Kuntien tulee varmistaa maahanmuuttajien mahdollisuudet osallistua seuratoimintaan.
- Kuntien tulee kehittää yhteisöllisen liikunnan mahdollisuuksia järjestämällä liikuntaa yhteistyössä urheiluseurojen ja muiden yhdistysten kanssa.
Aluevaalit
Kuntavaalien lisäksi 13.4. käydään aluevaalit, jossa valitaan hyvinvointialueiden valtuustoihin päättäjät. Niin kuntien kuin hyvinvointialueiden valtion rahoituksessa on yhtenä kriteerinä niin kutsuttu hyte-kerroin, eli liikuntaan ja muuhun hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaaan panostamisesta koituu suora taloudellinen etu.
Koko sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa painopisteen siirto ennaltaehkäisevään toimintaan ja siihen, että ongelmiin puututaan mahdollisimman pian. Tämä edellyttää sosiaalityön ohella koko maassa kynnykseltään matalat perusterveydenhuollon palvelut ja hyvin saavutettavissa olevan erikoissairaanhoidon.
Palvelujen alasajon ja asiakasmaksujen korotuksen sijaan hyvinvointialueille on annettava verotusoikeus. Liikunta ja kulttuuri ovat kaikkien suomalaisten perusoikeus varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Niihin panostaminen on koko yhteiskunnan etu kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Voit tutustua vaalitavoitteisiimme kokonaisuudessaan myös oheisesta PDF-tiedostosta. Huomioithan, että tiedosto ei ole täysin saavutettava.
Oletko havainnut epäkohdan, joka meidän tulisi yhdessä pyrkiä korjaamaan tai voimmeko auttaa sinua edistämään tärkeitä asioita ennakoivasti? Anna meidän auttaa: ota yhteyttä TUL:n viestintäkoordinaattori Aino Raiskinmäkeen (aino.raiskinmaki@tul.fi).