TUL mukana Liikkumalla Työkykyä Nyt – kampanjaviikolla

30.09.2024

Kuvan keskellä on pyöreähkö vihreä muoto, jonka sisällä lukee liikkumalla toimintakykyä nyt. Vihreän muodon takana kulkee sininen katkoviiva vasemmasta alalaidasta oikeaan ylälaitaan. Kuvan tausta on valkoinen. Kuvan oikeassa alareunassa lukee Olympiarenkaiden värein Suomi. Keskellä oleva o-kirjain on muutettu power-nappulaksi. Sanan alapuolella lukee mustin kirjaimin toimintakykyinen maa ja kansa.

Tiesitkö, että opiskelun aikainen liike parantaa keskittymistä ja tätä kautta oppimistuloksia? Istumisen tauottamisella on suuri vaikutus arkiliikunnan lisäämiseen ja opiskeluvireyden ylläpitämiseen! Tänä syksynä voisi lähteä testaamaan myös itselleen ennestään tuntemattomia lajeja – oletko jo ehtinyt tutustua oman korkeakoulun liikuntatarjontaan tai vaikka paikallisen urheiluseuran ryhmiin?

Tänä syksynä olemme mukana Liikkuvan opiskelun sekä yhteistyöverkoston Liikkumalla työkykyä nyt -kampanjassa, jonka tavoitteena on lisätä valtakunnallista tietoisuutta työkyvyn ja toimintakyvyn edistämisestä liikunnan ja liikkumisen keinoin erityisesti opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan keskuudessa. Kampanja on käynnissä 30.09.-04.10. Voit tutustua viikon tempauksiin tarkemmin tämän linkin kautta.

Tänä vuonna olemme kampanjassa mukana etkotapahtumilla Askelviikkojen ja opiskelijoiden liikuntatapahtuma MetroSportin merkeissä, lisäksi haluamme tarjota vinkkejä opiskelijoiden aktiivisuuden lisäämiseksi opintojen aikana.

Askelviikot 9.9.–22.9.2024. Askelviikot järjestettiin 9.-22.9. leikkimielisenä kilpailuna, jossa kerättiin askelia joko joukkueen kanssa tai yksilökisassa. Askelviikkojen tavoitteena on kannustaa yksilöt tekemään pieniä arjen valintoja päivittäisen askel- tai aktiivisuusmäärän lisäämiseksi. Jäikö sinulle arkeen mukaan hyviä rutiineja askelmäärän lisäämiseksi?

Kiitos kaikille osallistuneille – yhdessä otimme ison askeleen kohti hyvinvointia!

MetroSport 18.09.2024. Suomen suurin opiskelijoiden liikunta- ja hyvinvointitapahtuma MetroSport järjestettiin 18.9. Helsingin Olympiastadionilla. MetroSportissa opiskelijat pääsivät testaamaan erilajeja toimintapisteillä sekä tutustumaan pääkaupunkiseudun liikuntamahdollisuuksiin. Olimme tapahtumassa mukana omalla toimintapisteellämme, jossa opiskelijat pääsivät testaamaan salibandylaukauksen tarkkuutta sekä voimaa laukaisututkaan. Voit tutustua tapahtumaan tarkemmin Opiskelijakunta Metkan verkkosivuilla.

5 vinkkiä aktiivisempaan opiskelupäivään

  1. Tauota opiskelua taukojumpalla!
    Taukojumppa on helppoa ja tehokasta liikuntaa, joka nostaa vireystilaa ja aktivoi kehoa. Parasta siinä on, ettei se vaadi erikoisia välineitä, varusteita tai paljoa aikaa – muutama minuutti riittää. Lyhyet 5 minuutin tauot jokaisen työskentelytunnin jälkeen parantavat keskittymistä ja palauttavat kehon vireystilan. Yksinkertaiset liikkeet, kuten venyttely, käsien pyörittely ja selän kierrot, voivat tehdä suuren eron. Muista myös pienet arkiliikunnan hetket, kuten kävely kahvikoneelle tai luokasta toiseen – ne kaikki ovat tärkeitä.
  2. Liikkumalla kampukselle
    Aloita päivä aktiivisesti kulkemalla koulumatka kävellen tai pyörällä. Jos matka on liian pitkä, voit pysäköidä auton kauemmas tai jäädä bussista pysäkin verran aikaisemmin ja kävellä loppumatkan. Jo muutama kilometri ulkoilmassa vilkastuttaa verenkiertoa ja tukee pitkällä aikavälillä fyysistä kuntoa. Näin saat päivän ensimmäiset askeleet jo ennen opiskelun aloittamista.
  3. Työskentelyasennon muuttaminen
    Pitkäaikainen istuminen voi väsyttää ja heikentää keskittymiskykyä. Vaihda siis työasentoa säännöllisesti. Jos mahdollista, käytä seisomatyöpistettä tai pidä taukoja, joiden aikana seisot ja venyttelet. Seisominen vähentää istumisen aiheuttamaa passiivisuutta ja parantaa vireyttä. Lyhyet seisomisen ja liikkumisen hetket työskentelyn lomassa voivat pitää kehon ja mielen virkeinä.
  4. Liikunnan lisääminen opiskelupäivän aikana
    Sattuiko keskelle päivää hyppytunti? Käytä tämä aika liikunnan harrastamiseen käymällä esimerkiksi lenkillä tai salilla! Useilla kampuksilla on myös mahdollisuus hyödyntää liikuntatiloja omatoimiseen käyttöön: pitäisikö seuraavalla hyppytunnilla käydä pelaamassa höntsäpelejä kavereiden kanssa? Omatoimisen liikunnan lisäksi kannattaa perehtyä oman alueen korkeakoululiikunnan tarjoamiin liikuntavaihtoehtoihin.
  5. Liiku vapaa-ajalla
    Vapaa-ajalla tapahtuva liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista ylläpitää ja parantaa työkykyä. Aktiivinen vapaa-aika auttaa palautumaan opiskelusta aiheutuvista rasituksesta sekä valmistautumaan tuleviin haasteisiin. Maailmassa on valtava määrä lajeja, joita kokeilla. Perinteisten lajien ohelle kehitetään jatkuvasti uusia ja käytännössä jokaiselle löytyy jotakin. Harrastaa voi joko yksin tai ryhmässä. Hyvä idea on myös välillä vaihdella lajeja, jolloin innostus pysyy varmasti yllä.

Aktiivisemman opiskeluarjen rakentamisessa tärkeimpänä kivijalkana on toistuvien liikunnallisten rutiinien rakentaminen opiskelun ympärille. Joka päivä ei tarvitse harrastaa hikiliikuntaa, mutta jo pienet arkiset valinnat parantavat fyysistä kuntoa pitkällä aikavälillä. Oman hyvinvoinnin edistäminen on pitkäjänteisyyttä vaativaa työtä, jonka tulokset ovat kuitenkin vaivan arvoiset.

Lisää vinkkejä opiskelijoiden työkyvyn edistämiseksi löydä Liikkumalla Työkykyä Nyt -kampanjan verkkosivuilta osoitteesta https://liikkuvaopiskelu.fi/liikkumalla-tyokykya-nyt/.