Uusi ryhmähanke alkaa – Aikuisten perustaitojen osaamismerkkikoulutuksia pilotoidaan kuuden organisaation yhteistyönä 

22.05.2025

Vaaleanoranssi tausta. Vasemmalla laidalla valkoinen sahalaitainen ympyrä, jonka sisällä teksti Tunnusta työelämäosaamisesi. Ympyrän alapuolella valkoinen EU-lippu, jonka vieressä teksti Euroopan unionin osarahoittama. Kuvan oikeassa laidassa mustalla teksti Uusi ryhmähanke alkaa kuuden organisaation yhteistyönä.

Tunnusta työelämäosaamisesi – Aikuisten perustaitojen osaamismerkkikoulutusten pilotointi -hanke on Euroopan unionin osarahoittama (ESR+). Hanke on käynnissä 1.4.2025-31.3.2027. 

Tunnusta työelämäosaamisesi -hankkeessa kehitetään osaamismerkkeihin sopivaa perustaitojen oppimateriaalia ja luodaan yhtenäisiä käytäntöjä osaamismerkkien myöntämiseen. Hankkeessa tavoitetaan osaamismerkkien suorittajiksi ihmisiä, joilla on matala tai heikko koulutustausta ja tarve kasvattaa ja päivittää perustaito-osaamistaan työuransa tueksi. Osaamismerkit auttavat opiskelijoita tunnistamaan ja arvostamaan sekä tuomaan esille omaa osaamistaan.  

Hankkeen päätoteuttajana toimii Työväen Sivistysliitto TSL. Lisäksi hankekumppaneina toimivat KVS-säätiö, Teollisuusliitto ry, Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry, Opintokeskus Sivis sekä Työväen Akatemian kannatusosakeyhtiö. 

– Yhteistyö ryhmähankkeessa on alkanut sujuvasti. On hienoa päästä työskentelemään monipuolisten ja motivoituneiden asiantuntijoiden kanssa osaamisen tunnustamisen teemojen parissa. Yhteiskehittäminen kokoaa yhteen laajaa osaamista ja kokemusta sekä erilaisia näkökulmia, toimintatapoja ja menetelmiä. Yhdessä tavoitamme myös paremmin erilaisia kohderyhmiä pilotointikoulutuksiimme, hankkeen projektipäällikkö Niina Sahlberg iloitsee. 

Osaamismerkit tuovat osaamisen näkyväksi 

Hankkeessa pilotoidaan Opetushallituksen luomia kansallisia aikuisten perustaito-osaamismerkkejä. Merkkien avulla voidaan tunnistaa, tunnustaa ja saada näkyväksi esimerkiksi työelämässä tarvittavaa laaja-alaista yleistä osaamista. Merkkien myöntäjinä voivat toimia vapaan sivistystyön oppilaitokset.   

Osaamismerkkien avulla opiskelija pystyy tunnistamaan ja sanoittamaan omia taitojaan. Osaamismerkit myös ohjaavat osaamisen kehittämiseen. Kansalliset perustaitojen osaamismerkit jakaantuvat kuuteen teema-alueeseen: oppimisen taidot, tekstitaidot, numero- ja taloustaidot, vuorovaikutus- ja työhyvinvointitaidot, digitaidot sekä kestävyysosaaminen. 

Kuuden organisaation hankeyhteistyö mahdollistaa laajan tietotaidon sekä koulutusosaamisen jakamisen. Vapaan sivistystyön toimijoiden yhteistyön kehittäminen onkin yksi hankkeen tärkeistä tavoitteista. 

Osaamismerkit vahvemmin osaksi seuratoiminnan koulutusta

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry tuo hankkeeseen koulutusosaamista liikunnan ja urheilun maailmasta. Tavoitteena on kehittää verkkokoulutustamme sellaiseksi, että koulutuksen suoritettuaan opiskelijalla on mahdollisuus hakea suorituksestaan osaamismerkki Työväen Sivistysliitto TSL:n myöntämänä. Lisäksi TUL:n tavoitteena on tavoittaa potentiaalisia opiskelijoita esimerkiksi urheiluseurojen sekä sidosryhmien kautta. 

– Olemme erittäin innoissamme laajemmasta hankeyhteistyöstä TSL:n sekä muiden vapaan sivistystyön toimijoiden kanssa! Koulutustarjontamme kehittäminen ja vapaaehtoistyössä hankitun osaamisen laajempi tunnistaminen ovat meille ensisijaisia tavoitteita hankkeessa, kertoo TUL:n seurapalvelujohtaja Ilpo Laurila

– Osaamismerkit ovat liikunnan ja urheilun kentällä vielä melko vähäisessä käytössä, vaikka soveltuvaa koulutusta on tarjolla ja kehitteillä jatkuvasti. On mahtavaa päästä mukaan tähän pilotointiin, Laurila summaa. 

Lisätietoja hankkeesta ja sen toiminnoista päivitetään hankesivustolle (linkki sivustoon).  

EU-lippu, jonka vieressä teksti Euroopan unionin osarahoittama.

Lisätietoja:

Niina Sahlberg
Projektipäällikkö
niina.m.sahlberg@tsl.fi

Ilpo Laurila
ilpo.laurila@tul.fi