TUL:n lajitoiminta tukee urheiluseurojen arvokasta kasvatustyötä
18.04.2018
Mitalisaaliin lisäksi ”tullilaisena” nousevat mieleeni tietysti Mika Poutalan (Helsingin Työväen Luistelijat) täpärä nelossija ja hänen sen jälkeen julkaisemansa video YouTubessa. Voimme olla todella ylpeitä, että TUL:n seuroissa kasvaa Mika Poutalan kaltaisia huippu-urheilijoita, jotka selkeäsanaisesti ja avoimesti pystyvät analysoimaan menestymistään ja pettymyksiään! Videon perusteella tuntuu, että hänen elämänsä arvot ovat kohdallaan, jolloin huippu-urheiluajan jälkeenkin nämä arvot kantavat eteenpäin.
TUL:n lajitoiminnan perusta nojaa vahvasti seurojen tekemään työhön. Liittona pystymme tarjoamaan myös lajiliittoihin kuulumattomille seuroille niiden harrastamien lajien kilpailutoimintaa TUL:n mestaruuskilpailujen ja muun muassa TUL Joy Games -tapahtumien muodossa.
Vähenevistä resursseista huolimatta lajitoiminnan pyrkimyksenä on tarjota etenkin lasten ja nuorten monipuolista, matalan kynnyksen liikunta- ja urheilutoimintaa, nuorisourheilijakursseja ja perustasoista koulutusta. TUL:n mestaruuskilpailuja järjestettiin viime vuonna lähes kahdessakymmenessä lajissa ja osanottajamäärä niissä oli lähes 7000!
TUL:n lajitoiminta kattaa 72 lajia ja jaostotoimintaa on 18 lajissa. Lajijaostoilla on käytössään määräraha, jolla katetaan perinteinen, vähäinen jaostotoiminta kuluineen. Urheilijoilla on ollut kuitenkin mahdollisuus liiton kautta saada apurahoja viideltä eri taholta ja näiden kautta 64 urheilijalle myönnettiin viime vuonna apuraha urheilua tukevaan toimintaan.
Kansainvälistä kilpailukosketusta on mahdollista saada Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton CSIT:n kilpailuissa. Viidensiin Maailmankisoihin Riikassa 2017 TUL:n urheilijat osallistuivat yhteentoista lajiin. Pääpaino lajien tukemisessa onkin näissä CSIT:n kilpailutoiminnan lajeissa: jalkapallo, judo, karate, koripallo, lentopallo, paini, petankki, pöytätennis, shakki, tennis, uinti, voimistelu ja yleisurheilu.
Vuosittain TUL palkitsee lajien parhaita urheilijoita. Mika Poutalan meriitit nostivat hänet TUL:n parhaan urheilijan tunnustuksen saajaksi. Valinta ei ollut selviö, sillä kansainvälisen tason menestyjiä oli muitakin. Yksilölajien lisäksi TUL:n seuroissa joukkuelajien Suomen parhaimmistoa edustavat mm. Hyvinkään Pontevan koripallonaiset, jotka palkittiin TUL:n päivänä parhaana joukkueena Suomen mestaruutensa ansiosta. Valmentajana palkittu Kari Aalto puolestaan tekee työtään karatevalmentajana Kotkan Shukokaissa. Ilman huippuvalmentajia urheilijoidenkaan menestys ei ole mahdollista.
Esimerkillisiä urheilijoita ja valmentajia on monia, mutta mieleeni on jäänyt viime syksynä Kisakeskuksessa pidetty joukkuevoimistelun kutsuleiri. Nuorille leiriläisille viikonlopun yhtenä valmentajana toimi Jouki Tikkanen. Hänellä on takanaan Suomen mestaruuksia ja kansainvälistä menestystä rytmisessä kilpavoimistelussa, mutta näillä leireillä hän toimii esimerkkinä nuorille voimistelijoille niin ohjatessaan heitä kuin kaikessa esiintymisessään. Hänen esittäessään meille vierailijoille oman taidonnäytteensä hänestä huokui taiteellisuus ja liikkumisen ilo. Olimme onnekkaita nähdessämme niin hienon urheilijan suorituksen!
Toivon, että liittomme kaventuneista resursseista huolimatta voimme tukea seurojamme heidän tekemässään arvokkaassa kasvatustyössä, joka joskus voi tuottaa huippu-urheilijoita, mutta ainakin avarakatseisia, kanssakulkijoitaan kunnioittavia kansalaisia!
Teksti: Pirjo Ailanto
Kirjoittaja on TUL:n hallituksen jäsen ja lajitoiminnan valiokunnan puheenjohtaja