Ikurin Vireen satumainen jääveistospolku ihastuttaa Tampereella

18.04.2018

Valaistu, tunnelmallinen jääveistospolku kiemurtelee Myllypuron kahta puolta Tampereen Ikurissa. Jäät veistoksiin on nostettu Näsijärvestä. Kulkija kävelee valaistujen kaariporttien alla ja saa seurata värivalojen leikkiä isokokoisten jääveistosten pinnoilla.

Luminen metsä, taidokkaat jääveistokset ja taustalla hiljalleen soiva musiikki luovat lähes maagisen olotilan. Värivalojen vaihtuessa tuntuu kuin siivet levällään kuvattu pöllö lähtisi lentoon. Isokokoinen enkelihahmo vangitsee katseen metsän tummuutta vasten. Vuoroin sininen, vuoroin punainen värivalaistus tuo veistoksen pinnan taidokkaat uurteet esiin.

Pyhäpolku johdattaa kulkijat juhlallisen korkean jäävaltaistuimen luokse. Siinä on hyvä hetki istahtaa penkille lampaantaljan päälle ja ottaa selfie. Kauempaa kuuluu lasten iloisia huutoja.

Ikurin Vire ja Ikuri-Haukiluoman Omakotiyhdistys, jotka ovat luoneet Pyhäpolun, ovat aiemminkin harrastaneet jääveistosten tekemistä. Viime vuoden lyhyt Haltiapolku herätti katsojissa jo suuren kiinnostuksen, mutta tämän vuotisen Pyhäpolun suosio on yllättänyt kaikki. Katsojia saapuu lähitienoilta niin paljon, että kuulopuheiden mukaan on tarvittu poliisi johdattelemaan autoja kadunvarsien parkkiin.

Ikurin Vireen toimitalon, Virelän, takapihalle on menneinä vuosina kohonnut lumilinnoja ja vallituksia, suurin linnoitus oli 10 x 10 metriä. Vallituksien suojissa esitettiin pienten teatteriryhmien näytelmiä ja pidettiin Harjun seurakunnan Kynttiläkirkko.

Virelässä järjestettiin vuonna 2012 jääveistoskilpailu, johon tuli osanottajia muun muassa Kuopiosta, Nurmijärveltä ja Ikaalisista. Ikuria edusti silloin Kari ”Kaapo” Manninen, joka on nyt rakentanut Pyhäpolkua yhdeksän veistäjän ryhmässä.

Suosittu Pyhäpolku on auki 25.2. saakka. Sen jälkeen jääveistokset saavat sulaa paikoilleen omia aikojaan. Toivotaan, että Näsijärvi jäätyy ajoissa seuravanakin vuonna, jotta pääsemme jälleen ihastelemaan taidokkaita Virelän jääveistoksia.

Teksti: Hilkka Jaatinen
Kuvat: Eino Jaatinen