Antti Kempas -juttusarja: Lasten urheilu – Kiva harrastus vai totisinta totta (V)

22.10.2020

Henkisesti väsymättä

Säännöllisen urheiluharrastuksen katsotaan kehittävän monia myönteisiä ominaisuuksia, kuten suunnitelmallisuutta, itseluottamusta ja tahdonlujuutta. Liialliset menestyspaineet lapsuudessa voivat kuitenkin kääntää asian päälaelleen.

On monia esimerkkejä kansainvälisesti menestyneistä urheilijoista, joiden lapsuus on kulunut urheillessa ilman aikuisten asettamia paineita. Ja näin pitäisikin olla. Löytyy myös suuri määrä päinvastaisia esimerkkejä, joissa paineet ovat johtaneet varhaiseen urheilemisen lopettamisiin.

Kun urheilua harrastetaan alkuvaiheessa ikään kuin leikkien, siitä on se etu, että urheilija voi aloittaa tavoitteellisen harjoittelun esimerkiksi murrosiän vaiheilla henkisesti tuoreena. Hän ei ole siinä vaiheessa henkisesti väsynyt. Kun urheilu ei ole kuormittanut aikaisessa vaiheessa psyykettä, kun kaikki on ollut mielekästä ja hauskaa, urheilijalla on suuret voimavarat silloin, kun tosi harjoittelun pitää alkaa. Jos lapsi sen sijaan on jo pienestä pitäen ollut ohjatussa, ohjelmoidussa ja usein yksitoikkoisessa harjoittelussa, hän voi olla henkisesti väsynyt ennen murrosikää. Omatoimisuus ja luovuus ovat puuttuneet. Lähtökohdat huipputuloksiin eivät silloin ole kovinkaan hyvät.

Useat menestyneet urheilijat ovat kertoneet, ettei heillä lapsena ollut minkäänlaista haavetta tulla joskus huippu-urheilijaksi. Oli vain hyvin luonnollista liikkua, käydä harjoituksissa ja olla yhdessä. Toimintaan liittyi luonnollisena osana kilpailu. Kilpailu on ihmiselle eräänlainen, perusvietti. Kilpaillaan kaikenlaisissa asioissa. Jos pelataan nettipelejä tai korttia, katsotaan kuka voittaa. Jos mennään juoksemaan tai hiihtämään maastoon, katsotaan, kuka on nopein. Kilpailemista tulee kaikissa lajeissa. Kilpaileminen on ihmiselle  hyvin luonnollista. Urheilu on luonnollinen tapa  kilpailuvietin tyydyttämiseen. Onneksi voitot ja tappiot vaihtelevat. Urheiluun kuuluu myös epäonnistumiset ja häviöt.

Antti Kempas

Liikuntapäällikkö