”Asenteen merkitys on suuri” – Moottorina Motivaatio 2023

27.11.2023

Moottorina Motivaatio – Seurapäivät 2023 kokosi TUL-yhteisöä yhteen Raumalle lauantaina 25.11. Seminaaripäivän aikana saatiin kuulla upeita puheenvuoroja erilaisista näkökulmista ja lähtökohdista käsin. Motivaatio on teemana merkittävässä roolissa, kun pohditaan liikkumista, urheilua ja vapaaehtoistoimintaan perustuvaa seuratyötä.

Rauman Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas avasi Lukon poikkeuksellista menestystarinaa yritysyhteistyön suhteen. Urheiluseuroilla on merkittäviä mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, mutta toisinaan yhteistyön aloittaminen saattaa vaatia luoviakin ratkaisuja. Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovi puolestaan kertoi Susijengin tarinasta, ryhmän johtamisesta sekä motivaation rakentamisesta. Tuovin viesti oli selkeä: jokaisella tiimin jäsenellä on merkittävä rooli huippusuorituksen rakentumisessa. Jokainen tiimin jäsen voi osallistua toiminnan edistämiseen ja suunnitteluun: ”On tärkeää huomioida jokainen toimija. Jokaisella voi olla hyvä idea, joka ansaitsee tulla kuulluksi.”

Autourheilija Emma Kimiläinen avasi puheenvuorossaan menestyksen reseptiä. Kimiläinen on saanut kohdata naisena moottoriurheilussa merkittävästi ennakkoluuloja: yksilö ei pysty vaikuttamaan muiden mielipiteisiin, vaan ainoastaan omaan asenteeseensa ja ajatuksiinsa. ”Olisin voinut kantaa paljon paineita siitä, että olin ainoana naisena autourheilussa. On kuitenkin hyvä muistaa, kenelle urheilua tekee. Yksilöllä on monia rooleja, ja urheilija on näistä vain yksi.”

Emma Kimiläisen menestyksen resepti:

  1. Tukijoukot. Kukaan ei onnistu yksin, vaan jokainen tarvitsee ympärilleen tiimin. Tiimin jäsenistä tulee pitää huolta.
  2. Kehityksen nälkä. Menestys vaatii jatkuvaa halua kehittyä ja mennä eteenpäin.
  3. Onnellisuus. On helpompi saavuttaa menestystä, jos on ensin onnellinen.
  4. Nautinto ja merkityksellisyys. Matkasta nauttiminen johtaa menestykseen, ylisuorittaminen voi viedä lukkoon.

Entinen jääkiekkoilija ja päihdetyön ammattilainen Marko Jantunen kertoi seminaariyleisölle oman tarinansa. Kun puhumme liikkumattomuuden aiheuttamista kustannuksista, voidaan näihin laskea Jantusen mukaan myös päihderiippuvuuksista ja mielenterveyden haasteista yhteiskunnalle kertyvät kulut. Liikunta ja liikkuminen voivat olla merkittävässä roolissa niin kuntoutumisessa kuin ennaltaehkäisevässä työssä, minkä takia liikunnasta ei tule Jantusen mukaan leikata.

Päihderiippuvuudesta kärsineen Jantusen tarinassa motivaatiolla on merkittävä rooli: ”Pelko ohjasi muutokseen. Asetin selkeät tavoitteet sisäisen motivaation tueksi ja elämän suunnan kääntämiseksi.”

Seminaarin saatiin päättää painin moninkertaisen arvokisamitalisti Petra Ollin puheenvuoroon. Vaikeuksia ja haasteita urallaan kohdanneen Ollin tarina on lähtenyt liikkeelle Pohjanmaalta, jossa rakentui loistava pohja liikunnalliselle elämäntavalle. Petra Olli korostikin monipuolisen liikunnan ja vanhempien esimerkin merkitystä omalla urallaan: urheilu-uran kannalta ei ole merkityksellistä valita päälajiaan varhain, vaan panostaa lapsuusvaiheessa riittävään liikkumiseen ja hauskuuteen.

Seminaaripäivä saatiin päättää huikeaan illalliseen sekä elävään musiikkiin, kun lavalle nousi porilainen yhtye Jännitetulppa. Illan aikana siirrettiin myös Seurapäivien järjestämiskapula eteenpäin: nähdään ensi vuonna, lauantaina 30.11.2024, Helsingissä!

Lämmin kiitos kaikille seminaarivieraille sekä puhujille upeasta tapahtumapäivästä!