Aurinkoista Pride-viikkoa kaikille! 

24.06.2024

Valoisalla taustalla neljä ihmistä antaa toisilleen ylävitoset. Vasemmalla etualalla Pride-lippu ja teksti #urheillaan ihmisiksi

Pride-kuukausi alkaa kääntyä loppupuolelle ja tämä yhdenvertaisuuden tärkeä teemakuukausi huipentuu Helsingin Pride-viikkoon 24.-30.6. Viikon kunniaksi kokosimme yhteen TUL:n vinkit Pride-viikkoon sekä liikunnan ja urheilun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön. 
 

 • Tehdään yhdessä urheilusta avointa ja turvallisempaa kaikille! Kouluttaudu sukupuolten tasa-arvoon ja seksuaaliseen yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista. Verkkokoulutusalustallamme TULkouluttaa.fi on tarjolla maksuton koulutuskokonaisuus tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä liikunnassa ja urheilussa. Tällä viikolla kannattaa erityisesti pureutua sukupuolten moninaisuuden ja tasa-arvon, seksuaalisen yhdenvertaisuuden sekä seksuaalisen häirinnän kitkemisen koulutusosioihin. Kouluttajana toimii YTM & sosiologian väitöskirjatutkija Aino Nevalainen. 
   
  Osallistu koulutuksiin maksutta osoitteessa TULkouluttaa.fi
 • Tule kannustamaan joukkueet huippusuorituksiin Respect Pride -jalkapalloturnaukseen! HOT ry järjestää yhteistyössä TUL:n, Suomen Palloliiton, Liikkukaa – Sport 4 All ry:n ja Monaliiku ry:n kanssa hyvän mielen jalkapalloturnauksen torstaina 27.6. klo 16 alkaen Töölön pallokentällä. Tapahtuma on kaikille maksuton, iloisen mielen liikuntatapahtuma, jossa näkyy ja kuuluu Helsinki Priden vuoden teema Rauha ja toivo. 
   
  Lue lisää HOT ry:n verkkosivuilta
 • FSI järjestää yhdessä ruotsinkielisten järjestöjen kanssa tilaisuuden HBTQIA+ och idrott – Då, idag, imorgon 27.6 klo 19 alkaen. Tilaisuudessa on mm. paneelikeskustelu Helsingin kouluissa järjestettyjen sukupuolineutraalien kisojen kokeilusta. Lisäksi tapahtumassa pääsee tutustumaan Against the rules -näyttelyyn ja kuulemaan Sarah Townsendin luentoa LGBTQIA+-yhteisön kohtaamista haasteista eurooppalaisessa urheilussa. 

  Tapahtuman kielinä on ruotsi ja englanti. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Facebookissa. 
 • Lähde mukaan Pride-kulkueeseen osana urheiluyhteisön joukkuetta! Suomen Olympiakomitea kokoaa urheiluyhteisön yhteisen joukkueen lauantaina 29.6. järjestettävään Helsinki Pride -kulkueeseen.  
   
  Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Olympiakomitean verkkosivuilla

Pride-viikon painava sanoma kantaa pitkälle, mutta on hyvä muistaa, että meidän pitää yhdessä ottaa vastuu yhdenvertaisemmasta liikuntakentästä. Jokainen voi aloittaa purkamalla omia ennakkoluuloja erilaisiin vähemmistöryhmiin liittyen sekä tekemällä konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa. Yhdenvertaisuus on yksi urheilujärjestöjen vastuullisuusohjelman keskeisistä tavoitteista. Pride-viikkoon osallistuminen on tärkeä viesti siitä, että urheilu kuuluu kaikille. Viikon juhlistukseen voit osallistua viestimällä aiheesta sisäisesti ja ulkoisesti ja osallistumalla kulkueeseen muiden urheilun toimijoiden kanssa.  

Näiden eleiden kautta osoitetaan, että yhteisöt tunnistavat sateenkaari-ihmiset osakseen ja kunnioittavat heitä. Toisaalta on hyvä muistaa, että vastuullisuus- ja tasa-arvotyötä ei saa unohtaa vuoden muillakaan viikoilla. Urheilun ja liikunnan saralla tarvitaan vielä systemaattista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistyötä. 

Aurinkoista, eloisaa ja turvallista Pride-viikkoa kaikille!