Harrastefutiksen sarjakausi päätökseen Seinäjoen stadionilla

17.09.2020

TUL:n Pohjanmaan piirin ja Seinäjoen Sisun yhteinen pilottihanke lasten ja nuorten jalkapallossa tapahtuvan drop-outin ennaltaehkäisemiseksi huipentui liigajoukkue SJK:n kotistadionilla pelattuun päätösturnaukseen. P-11 ikäryhmän viiden joukkueen turnauskiertue päättyi kuten alkoikin; pelaajien loistaviin suorituksiin, tasaisiin taisteluihin ja ilon tunteisiin. Tästähän juniorijalkapalloilussa tulisi olla kyse, eikö vain?

Totuus on valitettavan usein erilainen; valmentajat huutavat, vanhemmat arvostelevat ja vain voitoilla on merkitystä. Lasten ja nuorten liikunnalla ja sen harrastamisella kaikkein tärkeintä on luoda positiivinen asenne läpi elämän kestävään liikunnan harrastamiseen. Omaksua liikunnallinen elämäntapa, se on meidän seurojen ja liittojen tärkein tehtävä. Sillä on merkitystä laajemminkin yhteiskunnallisesti, tuumivat SJK-junioreiden vastuuvalmentaja Antti Peltonen ja Jarkko Tenkula pelattujen pelien jälkeen. Molemmat olivat drop-outin ehkäisemisestäkin samaa mieltä, tällainen toiminta jos mikä estää sen syntymistä.

Kaikkia neljää turnausta on yhdistänyt tasaisuus ja ristiin pelaaminen. Kertaakaan ei yksikään joukkue ole pelannut puhdasta sarjaa turnauksissa. Stadionin pelipäivä avattiin kahdella ottelulla, jossa kohtasivat Seinäjoen Sisu ja Kurikan Ryhti, sekä Soinin Palloseura ja SJK-juniorit. Molemmat ottelut päättyivät ”kotijoukkueiden” 1-0 voittoihin. Pelattujen kymmenen ottelun jälkeen joukkueet kokoontuivat yhteiseen päätökseen, jossa Tenkula kiitti osallistujia rehtiydestä ja hienoista suorituksista, sekä itsensä voittamisesta. Kehuja saivat myös taustaryhmät, sillä keväällä sovitut pelisäännöt kantoivat loppuun asti. Turnauksissa ei laskettu pisteitä, eikä pidetty taulukoita. Pelaajat palkittiin osanottajamitaleilla.

Suomen Palloliiton yhtenä painopistealueena olevat mielenkiintoiset ottelut ja TUL:n strateginen valinta matalankynnyksen liikunnasta toteutuivat tässä pilotissa erinomaisesti. Tätä lähdetään laajentamaan ja turvaamaan lapsille ja nuorille mielenkiintoista toimintaa rakkaan jalkapallon parissa. Kaikista ei tule huippupalloilijoita, mutta hyvistä seuratoimijoista on usein pulaa. Tämä toiminta turvaa harrastajapolun kilpailun rinnalla. Mitä pitemmälle harrastaminen jatkuu, sitä todennäköisemmin nuori jatkaa seuratoiminnan parissa päättivät Tenkula ja piirin puheenjohtaja, Ponnistuksen valmentaja Ari Tuurinmäki.

Teksti ja kuva: Jarkko Tenkula