Heinäkuussa Reposaaren sannalla mitellään Kunnon GG Rantapainit

31.05.2022

Helsingissä elokuussa järjestettävien SM-kisojen jälkeen merkittävin tapahtuma tulee olemaan Porin Reposaaren sannalle sijoittuva Kunnon GG Rantapaini kisa. Kilpailun järjestämisidean ja nimen on ideoinut takavuosien Suomen raskaan sarjan ankkuri Osmo Hekkala, jonka kovin saavutus molskilla on kreikkalais-roomalaisen painin raavaitten miesten raskaan sarjan nelostila.

Kisan nimi huippumiesten mukaan

GG nimi on tullut Reposaaren Kunnon kahdesta tähtimiehestä, kirkkain tähti on edesmennyt olympiavoittaja, kansanedustaja Kelpo Gröndahl. Hänen Helsingissä saavutetusta olympiavoitosta tulee tämän vuoden heinäkuussa kuluneeksi seitsemänkymmentä vuotta. Toinen Kunnon trikoissa vääntänyt mies oli todella lahjakas painilupaus, sittemmin viihdetaiteilijana menestystä niittänyt Eino Grön. Vuoden 1963 TUL:n liittojuhlilla hän selätti silloisen hallitsevan itäsaksalaisen maailmanmestarin. Kunnon GG Rantapainit ovat samalla takavuosina vahvaa ja menestynyttä painitoimintaa toteuttaneen Reposaaren Kunnon 90-vuotisjuhlatapahtuma. Kunnon oman painitoiminnan loppumisen myötä kesäisen kisan järjestämiseen avuksi on tulossa lajin paikallinen erikoisseura Porin Paini-Miehet sekä ennakkotyöhön myös TUL:n Satakunnan piiri.

Heinäkuun 3. päivänä Porin Reposaaren Kelponpuistossa järjestettävästä Kunnon GG Rantapaineista on muodostumassa kesäisen iloinen ja murakka painitoiminnan mediatapahtuma. Mukaan odotetaan runsaasti lajista kiinnostuneita painin harrastajia, kannustajiksi on saapumassa reposaarelaisten lisäksi Suomen Olympiavoittajat ry:n yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Ukkolan johdolla myös muiden lajien huippu-urheilijoita. Kisan tulee avaamaan Reposaaren Kunnon oma mies Eino Grön. Nähtäväksi jää, tuleeko hän tepastelemaan Rantapainin kisa-asussa jonkun reposaarelaisen veteraanin kanssa – mahdollisesti vaikka ottelemaankin? Haaste on heitetty.

Beach Wrestling

Beach Wrestling – suomalaisittain Rantapaini tulee tulevaisuudessa olemaan jatkuvassa uudistusliikkeessä olevien olympialaisten lajiohjelmassa, mikäli kansainvälisen painiliiton UWW:n terävimmän johtoportaan toive ja tavoite toteutuu. Nyt kansainvälisen liiton toimesta ollaan vahvistamassa Beach Wrestling – World Series kilpailusarjaa. Seuraavien nuorten olympialaisten kisaohjelmaan laji on jo hyväksytty. Tulevaisuudessa tämän lajin kehittämisessä suurin painotus tulee kansainvälisellä tasolla olemaan naisten toiminnassa.

Suomessa Rantapainitoiminnan kehittämistä kuten myös painin seuratoimintoja on parin vuoden ajan jarruttanut ikävä koronapandemia, jonka hellittäessä lajin toiminta on kuitenkin tämän kesän aikana vauhdittumassa. Tulevan kesän aikana maassamme tullaan järjestämään useita iloisia Rantapainin mittelöitä. Moni painiseura on siirtämässä kesäksi harjoituksiaan rannoille ja Beach volley kentille. Beach Wrestling eli rantapaini on hyvin vauhdikasta ja nopeatempoista urheilua, kuten takavuosien malliin, ottelijat eivät pitkiä aikoja keskenään tule nyhjäämään.

TUL:n Rantapainin avoimet mestaruuskilpailut isännöi heinäkuussa Korpilahdella Päijänteen Palvipäivien yhteydessä Jyvässeudun Paini-Ässät.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Kutsu Kunnon GG Rantapainiin
www.tul.fi/lajit/paini/
Kutsu TUL:n avoimet rantapainin mestaruuskilpailut – Päijänteen Pälvipäivät

Teksti ja kuva:
Hannu Kiminkinen
Painiliiton Rantapainin vastaava