Jaime Huerta TUL:n hiihtäjänä MM-kisoihin Oberstdorfiin

23.02.2021

henkilökuva Jaime Huerta

Perulaishiihtäjä Jaime Huertan yksi urheilu-uran unelmista täyttyy keskiviikkona 24. helmikuuta Oberstdorfissa, kun TUL-seura Leppävirran Urheilijoita ja Perua edustava hiihtäjä starttaa matkaan MM-kisojen 10 km:n vapaan hiihtotavan karsintakilpailuun klo 15.30. Yle ei karsintahiihtoa näytä suorana, mutta sen sijaan torstaina 25. helmikuuta Ylen TV2:lta voi seurata sprintin karsintoja klo 13.40. Vasta talvella 2014 hiihtämään oppinut ja olympiakisoista unelmoiva Jaime Huerta, 38, hiihtää MM-kisoissa myös perinteisen sprintin.

Huerta on maahanmuuttaja, joka rakastui maastohiihtoon mentyään naimisiin suomalaisen Elina-vaimonsa kanssa muutettuaan Savoon ja Varkauteen. Nyt Huertan perhe, johon kuuluvat Elina-vaimon lisäksi Siiri-tyttö ja Toivo-poika ovat asettuneet Leppävirralle ja seura löytyi työläisurheiluseura Leppävirran Urheilijoista, joka on tehnyt jo vuosikaudet TUL:n toteuttamaa tasa-arvo- ja maahanmuuttomyönteistä urheiluseuratoimintaa.

– Jaime tuli ensimmäisiin seurakisoihimme talvella 2014 ja silloin hänelle tuotti vielä vaikeuksia pysyä pystyssä suksilla. Sinnikäs työ on palkittu ja nyt hän on seuramme ensimmäinen MM-hiihtoedustaja, MM-kisasukset Heinolan suksitehtaalta viime lauantaina Huertalle toimittanut LepU:n puheenjohtaja Jorma Rajakannas toteaa.

Varkauden Puulla sahamiehenä työskentelevä Jaime Huerta matkasi Oberstdorfiin sunnuntaina ja maanantain ohjelmassa perulais-suomalaisella hiihtäjällä oli kisalatuihin tutustuminen ja suksikaluston testaaminen.

– Oberstdorfissa on lämmin sää, lämpöasteita maanantaina oli 16. Onneksi sain MM-kisoihin uuden neljän parin suksikaluston, joka valmistui Peltosen tehtaalla viime perjantaina. Vesikelin suksi toimi maanantaina loistavasti, Huerta kertoi.

Hän saa suksihuollossa paikan päällä apua entiseltä italialaiselta huippuhiihtäjältä Silvano Barcolta, joka asuu Suomessa. Barco osallistui 1988 Calgaryn olympialaisiin ja kilpaili myös 1989 Lahden ja 1991 Val di Fiemmen MM-kisoissa.

Huerta on kilpaillut tällä kaudella vain yhdessä FIS-kisassa Kuopion Puijolla tammikuun alussa. Vasta talvella 2014 hiihtämään oppinut Huerta on osallistunut kahdesti jo Finlandia-hiihdon 50 km:lle; 2018 hän sijoittui 32:nneksi ja 2019 sijoitus parani 18:nneksi. Keskiviikon 10 km:n vapaan karsintakisasta kymmenen parasta pääsee varsinaiseen 15 km:n MM-kilpailuun, joka on ohjelmassa  3. maaliskuuta.

Teksti ja kuva: Rauno Ylönen