Koreografiesittelyt: Eeva-Liisa ja Marita

Tässä juttusarjassa esittelemme Joukkojen juhlan ohjelmakohtaiset koreografit. TUL100-juhlavuoden pääjuhla, Joukkojen juhla, on ammattilaisten suunnittelema kokonaistaideteos, jossa tärkeinä elementteinä liikunnallisten kohtausten lisäksi ovat musiikki, valo, projisoinnit ja visuaalisuus. Juhlan kokonaisuus etenee historiaan liittyvien kohtausten kautta kohti tulevaisuutta. Juhlavuoden pääjuhla järjestetään Helsingin jäähallissa 15.6.2019.

Eeva-Liisa Hämäläinen ja Marita Hellberg vastaavat IV Yhtenäisyyden aikaan -kohtauksen kuntoilijoiden ohjelmasta.

Esittele itsesi. Kuka olet ja mitä teet?

Eeva-Liisa: Olen Eeva-Liisa Hämäläinen Turun Jyryn kunto-ohjaaja ja seuratoimija.

Marita: Olen Marita Hellberg, 78-vuotias. Vuodesta 1945 olen toiminut Turun Jyryssä. Olen ohjannut lapsia ja aikuisia, tehnyt ohjelmia sekä liitto- että piiritason juhliin. Liittojuhliin lapsille sekä kaikenikäisten kunto-ohjelmiin naisille ja miehille. Ohjaan viikottain kuntojumppia. Olen tehnyt paljon ohjelmia seuramme Ladyt-ryhmälle. Naisjaostotyötä olen tehnyt seurassamme 60 vuoden ajan. Piirimme veteraanijaostossa olen ollut 12 vuotta ja piirin voimistelujaostossa 2000-luvun alussa, jolloin se perustettiin.

Kerro taustastasi ja suhteestasi TUL:oon?

Eeva-Liisa: Olen liittynyt liittoon lapsena 60-luvun alussa, ollut mukana joukkuevoimistelijana ja valmentajana, seuratoimijana jaostossa ja hallituksessa, vuosia myös jo seuran taloudenhoitajana, mukana naisten Ladyt-tanssiryhmässä (ryhmätanssiesityksiä kisoihin ja  näytöksiin). Olen ollut piirin voimistelujaoston puhenjohtaja, tehnyt lapsille koreografioita piirijuhliin, toiminut piiriohjaajana useammassa liittojuhlassa, mukana liittojuhlilla 70-luvulta asti. Olen liiton Voimistelu- ja tanssijaoston jäsen ollut toistakymmentä vuotta.

Marita: Taustani on vahvasti TUL-henkinen ja kilpailuhenkinen. Suhteeni TUL:oon on kuin vanha ystävyys, joka on kantanut kaikkien aikojen yli ja aina ollut nousujohteinen.

Kuvaile omaa koreografiosuuttasi?

Eeva-Liisa: Maritan kanssa yhdessä olemme tehneet monimuotoisen kunto-ohjelman, jossa on mukana kaikenikäisiä kuntonaisia ja miehiä. Ohjelmassa on erityisosat paljon voimistelleille naisille, miehille ja nais-miespareille.

Marita: Oma osuuteni Joukkojen juhlassa on kunto-ohjelman laatiminen yhdessä Eeva-Liisan kanssa. Hienoa, että sain tehdä sen Eeva-Liisan kanssa, jonka kanssa olen ollut sekä ystävänä että hänen valmentajanaan vuosikymmenten ajan.

Miksi Joukkojen juhlaa kannattaa tulla katsomaan?

Eeva-Liisa: Loistava yhteenveto ja kokonaisuus liiton historiasta vuosikymmenten ajalta, taitavien koreografien ohjelmia ja osaavaa ohjelmien suoritusta. Suosittelen myös itse osallistumista eri esityksiin!

Marita: Joukkojen juhlaan kannattaa tulla sen pitkän jatkumon takia, se on ainutlaatuista Suomessa ja sen eteen on tehty paljon työtä. On joukko eri-ikäisiä koreografeja, hyvät suunnitelmat sekä musiiki ja valot. Ei kannata jättää katsomatta.

Mitä ajatuksia sinulla on TUL:n tulevaisuudesta? Mihin suuntaan liitto voisi kulkea?

Eeva-Liisa: Kiinnostusta minulla on jatkaa edelleen  yhteistyötä piiri- ja liittotasolla ja olla mukana erilaisissa tapahtumissa ja kisoissa. TUL-matkaa tulisi jatkaa kohti seuraavaa koko kansan liittotason tapahtumaa.

Marita: Toivon liiton toiminnan jatkuvan sekä kehittyvän entisestään. Itse olen mukana niin kauan kun terveys ja voimat sen sallivat.

 

Kuva: Tuula Linnusmäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *