Kymenlaakson piiri juhli sataa vuottaan

25.09.2019

Juhlaa vietettiin merellisissä ympäristössä Meriniemessä. Juhlan avasi Karhulan läntinen soittokunta kappaleella Viimeinen muisto. Soittokunnan musiikkia kuultiin juhlan aikana Junnu Vainion Kotkan poikii ilman siipii sekä juhlan päätteeksi TUL:n marssi.

Juhlan avasi piirin puheenjohtaja Päivi Saarinen toivottaen kaikki juhlavieraat tervetulleeksi. Päivi kertasi piirin historiaa ja teki katsauksen tulevaisuuden näkymiin.

Tervehdykset juhlaan toi piiirin ja TUL:n entinen puheenjohtaja ministeri Sirpa Paatero sekä Kotkan Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Anne Heikkilä.

Paatero kävi puheessaan läpi liikunnan hallitusohjelmaan sisältyviä kohtia. Veikkauksen asema on säilytettävä Suomessa niin vahvana etteivät sen edunsaajilleen tulouttamat voitot romahda. Liikkuva koulu -ohjelman levittäminen peruskoulujen lisäksi lukioihin ja ammattioppilaitoksiin. Tarkoitus on selvittää myös miten niin sanottu Islannin malli toimisi Suomessa. Palattiin tervehdyksessä myös alkuvuoden TUL 100 v. -juhlatilaisuuteen ja kesäkuun Joukkojen juhlan hienoihin esityksiin.

Kotkan Kirin joukkuevoimistelijat esittivät kaksi liikuntaesitystä juhlan aikana.

Varsinaisen juhlapuheen piti TUL:n tuore puheenjohtaja Lasse Mikkelsson.

Lasse sivusi puheessaan TUL:n historiaa ja sen arvoja, jotka ovat säilyneet samoina koko historian ajan, ja että TUL on edelleen työväenliikkeen suurin nuorisojärjestö.

Kymenlaakson vahvuuksina Lasse mainitsi vahvan työläistaustan, jonka myötä mm. TUL:n johtopaikoilla on ollut Sirpa Paateroa, Timo Toikkaa ja Valto Koskea. Kymenlaakso on tunnettu KTP:stä, palloilulajeista sekä kamppailulajeista naisvoimistelua unohtamatta. Urheilijoista Lasse mainitsi nimeltä Teemu Pukin, Arto Tolsan ja Larry Poundsin, joka on loistava esimerkki siitä, miten urheilun avulla maahanmuuttaja voi integroitua Suomeen ja saada loistavia tuloksia aikaan.

Loppuun Lasse mainitsi omasta työstään Pajulahden urheiluopistossa ja kuinka hän on saanut valmentaa monia mm. TUL:n urheilijoita ja tähdensi liikunnan merkitystä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Teksti: Jukka Vilkki
Kuvat: Jesse Ojala