Mauno Huttusen muistokirjoitus

06.03.2020

Mauno Huttunen

Mittavan panoksen kainuulaisten liikunnan ja urheilun hyväksi antanut Mauno Huttunen menehtyi vaikean sairauden uuvuttamana Kajaanissa 24. helmikuuta van kahta päivää ennen kuin hänelle myönnettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön korkein liikuntatunnustus, kulllattu ansioristi.

Mauno oli 68-vuotias, syntynyt Kajaanissa 21.7. 1951 ja tuli monelle töissä tutuksi kaupungintalon virastomestarina.

Hän oli työurallaan mukana ammattiliitto KTV:n osastotoiminnassa, mutta omistautui erityisesti urheilun järjestötoimintaan luomaan liikunnan edellytyksiä kaikille.

Mauno Huttunen toimi kuolemaansa saakka peräti 31 vuotta Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) Kainuun piirin varapuheenjohtajana ja 28 vuotta Kainuun edustajana TUL:n liittovaltuustossa.

Hänen oma seuransa oli Kainuun suurin jalkapalloseura, Kajaanin Haka, jonka seuratyössä hän toimi 1970-luvulta lähtien. Mauno valittiin Hakan johtokuntaan vuonna 1974 ja puheenjohtajaksi kahta vuotta myöhemmin. Seuran puheenjohtajana hän oli yhteensä 10 vuotta ja lisäksi 7 vuotta johtokunnassa.

Vaikka Mauno Huttunen oli tiukka TUL:n ja oman Kainuun piirin puolustaja niin samalla yhteistyön rakentaja, joka vaikutti siihen, että kaikki alueen seurat taustoista huolimatta voivat toimia yhdessä Kainuun Liikunnassa.

Liikunta oli Maunolle aina ykkösasia. Kuvaavaa on että kun painia vuosien tauon jälkeen alettiin käynnistää Kainuussa niin hän meni avuksi uuden seuran Kajaanin Juntan toimintaan ja oli sen johtokunnassa 16 vuotta, vaikka Juntta ei TUL:n seura olekaan.

Samoin Mauino Huttunen auttoi nuoria perustamaan TUL:n Kainuun piirin uusimman jäsenseuran Jormuan Tarmokkaat Urheilijat ja talkoili sen järjestämissä Liikkeelle-tapahtumissa.

Mauno liittyi jo nuorena vuonna 1973 silloisen Suomi-Neuvostoliitto-Seuran, SNS:n jäseneksi ja oli rakentamassa liikuntayhteistyötä yli rajojen. Hän oli mukana Kalotti-toiminnassa, mutta ajoi myöhemmin koko Barentsin alueen yhteisten urheilutapahtumien järjestämistä.

Mauno toimikin Barents-urheilun hallituksen jäsenenä 10 vuotta ja odotti innolla Kajaanissa nyt maaliskuun lopussa järjestettäviä suuria Barents-kisoja. Elämänlanka kuitenkin katkesi.

Kuten jokainen urheiluseuratoiminnassa mukana ollut tietää niin kokoukset ovat vain pieni osa työtä. Lukemattomiin tehtäviin Mauno Huttunenkin ehti, toimi esimerkiksi Euroopan nuorten talviolympialaisten kuljetusvastaavana. Ne kisat ovat Kainuussa jälleen ensi vuonna.

Liikunnan ohella läheistä olivat luonto ja varsinkin kalastus. Tämä kolmiyhteys tiivistyi TUL:n Kuusamossa Rukan lähellä omistamassa Retki-Konttaisessa, jota Mauno hallituksen puheenjohtajana veti ja talkootöitä johti.

Kiitokset sanotaan liian usein kun on jo myöhäistä. Mauno ne ansaitsi.

Mauno Huttunen, neljän tyttären ja yhden pojan isä, siunataan lähiomaisten läsnäollessa. Adressi- ja kukkarahat pyydetään osoittamaan TUL:n Kainuun piirin tilille FI90 5760 0320 1848 48 viestillä M. Huttusen muistoksi nuorten urheiluun.

Teksti: Aki Räisänen