Muistokirjoitus: Mestaripainija Eero Tapio

20.12.2022

Painija Eero Tapio.

Eero Tapio on kuollut.

Painin maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti Eero Tapio on kuollut. Hän menehtyi vaikean sairauden murtamana joulukuun 17. päivänä Oulun Yliopistollisessa sairaalassa. Tapio oli syntynyt  Muhoksella 3. päivänä maaliskuuta 1941. Hän oli kuollessaan 81-vuotias.

Eero Tapio edusti Suomea kolmissa olympiakisoissa vuonna 1964 Tokiossa, 1968 Mexico Cityssä ja 1972 Münchenissä. Maailmanmestaruuden Eero voitti Romanian Bukarestissa 1967, jolloin hänen sarjansa oli 70 kiloa. MM-hopeaa hän saavutti vuonna 1969 sarjassa 74 kiloa. Pronssille hän paini vuosina 1965 ja 1966. Eero Tapio voitti EM-kultaa vuonna 1969 ja hopeaa vuonna 1967. Lisäksi hän on saavuttanut kaksi Pohjoismaiden mestaruutta.

Tapio valittiin vuoden urheilijaksi 1967. Samana vuonna hänet äänestettiin toiseksi suosituimmaksi suomalaiseksi presidentti Urho Kekkosen jälkeen. Kotimaassa Eero Tapio paini lukuisia Suomenmestaruuksia ja TUL:n mestaruuksia.

Vuonna 1997 hänelle myönnettiin  Suomen  urheilu- ja liikuntakulttuurin ansioristi.

Työväen Urheiluliiton paras urheilija Eero Tapio oli urallaan neljä kertaa. Kunnianosoituksena mestarin painiuralle hänelle myönnettiin Valtion Urheilijaeläke. Ammatiltaan Eero Tapio oli vahtimestari. Menestyneellä urheilu-urallaan Eero Tapio edusti Haukiputaan Heittoa.

Omasta toivomuksesta Eero saatetaan viimeiseen lepoon omien läheisten ja ystävien saattamana. Mahdolliset suruadressit voi lähettää omaisille osoitteeseen Eero Tapion omaiset, Niilonrinne 9 D 13, 90830 Haukipudas.

Tarkkoja tietoja Eero Tapion urheilu-urasta löytyy TUL:n painin historiasivustolta: www.tulpaini.fi. Tapiosta on julkaistu myös useita verkkoartikkeleita.

Mestarin muistoa kunnioittaen,

Osmo Hekkala ja Hannu Kiminkinen