Muistokirjoitus: Yrjö Mäkinen

12.02.2024

Yrjö Mäkinen 1944-2024-

Yrjö Mäkinen oli kansainvälisen tason painituomari

Painituomarina ansiokkaasti toiminut Yrjö Olavi Seppo Mäkinen menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 7. helmikuuta Keuruulla. Mäkinen oli syntynyt 25.3.1944 Helsingissä. Ammatikseen hän toimi kultaseppänä ja myös ravintolan ovimiehenä. Kuollessaan hän oli 79-vuotias.

Urheilun ensioppinsa hän sai jyväskyläläisen Tikan Valon riveissä painien ja pelaten pesäpalloa. Jyväskylään perustettiin usean seuran edustajan toimesta vuonna 1963 miesten painitoimintaa varten lajin erikoisseura Jyväskylän Työväen Painiseura, minkä jäsenkortti nro 1. oli hänen todellinen ylpeyden aihe. Nykyään JTPS -seura tunnetaan nimenmuutoksen myötä nimellä Jyvässeudun Paini-Ässät.

Painimolskilla hänen saavutuksina oli vapaapainissa vuoden 1968 TUL:n yleisen sarjan hopeatila sarjassa 70 kg ja 1969 sarjan 68 kg pronssi. Lisäksi hän voitti kaksi kertaa Keski-Suomen piirin mestaruuden.

Kilpailumielessä hänen ”paraatilajinsa” oli pesäpallo, jossa hän saavutti tasokkaassa jyväskyläisvetoisessa TUL:n mestaruussarjassa Jyväskylän Nousun nimissä vuonna 1963 liiton miesten mestaruuden. Etenijä- ja lyöjätilastoissa hän oli muutamana vuonna tämän mestaruussarjan kärkimiehiä.

Jääkiekkoa Mäkinen pelasi Jyväskylän Pallokerhon joukkueessa, mikä otteli 1950-1960 lukujen taitteessa silloisessa TUL:n mestaruussarjassa.

Painin saralla hän toimi vuosia poikien vapaapainin ohjaajana. 

Yrjö Mäkisen merkittävintä toimintaa oli urheilun saralla painin tuomaritoiminta. Hänen omasi korkeimmillaan Kansainvälisen Painiliiton FILA:n 1-luokan tuomarikortin. Mäkinen toimi vuosia hyvin arvostettuna painituomarina mm. useissa kansainvälisissä arvoturnauksissa, kansallisissa kilpailuissa ja maaotteluissa.

Yrjö Mäkinen tunnettiin suorasanaisen jämäkkänä urheilumiehenä. Hänen henkireikänä oli hyvin pitkään Päijänteen tuulisella Ristiselän rannalla sijainnut rantamökki ja myös golfin pelaaminen. Yrjö Mäkiselle on myönnetty Suomen Painiliiton kultainen ansiomerkki vuonna 2013.

Siunaus toimitetaan perhepiirissä, kutsuvieraiden läsnä ollessa, mahdolliset suruadressit voi toimittaa osoitteeseen: Yrjö Mäkisen omaiset Kukkainniementie 6, 42700 Keuruu.

Teksti ja kuva: Hannu Kiminkinen 

Kirjoittaja on pikkupoikana Mäkiseltä vapaapainin oppeja saanut urheilutoimija.