Nuorisoakatemia kokoontui Tortosassa

11.03.2019

TUL on mukana CSIT:n ensimmäisessä EU-projektissa, johon on saatu rahoitusta Erasmus+ Sport -ohjelman kautta. Suomalaisia nuoria päättäjiä on mukana viisi: Taija Luoma, Maiju Salonen, Nea Kunto, Satu Järvinen ja Inka Hietanen.

Muut mukana olevat kumppanit ovat Eesti Kalev, AICS Italiasta ja UCEC Kataloniasta. Projektin koko nimi on YOUAca – Preparatory Works for Youth Academy, ja sen kesto on yksi vuosi. Projektin tavoitteena on luoda nuorille päättäjille koulutusohjelma, jonka avulla jatkossa koulutetaan uusia liikuntatoimijoita niin kansallisiin kuin myös kansainvälisiin tehtäviin.

Tärkeä toimintatapa läpi kansainvälisen projektin on tiivis yhteistyö senioripäättäjien kanssa. Niinpä nuoret päättäjät tapasivat muun muassa CSIT:n hallituksen jäseniä ja kuulivat heidän urapoluistaan kuinka tulla hyväksi päättäjäksi kansainvälisellä tasolla. Kysyttävää riitti ja tunnelma oli molemmin puolin innostunut ja kannustava.

Toinen pääteema YOUAca-seminaarissa oli CSIT:n Maailmankisojen (World Sports Games, WSC) tapahtumajärjestelyihin tutustuminen. Ensin kokemuksista kertoi vuoden 2015 Lignanon kisaorganisaatioon kuulunut Roberto Vecchione ja sitten tulevien 2019 Tortosan kisojen GM Roger Pedret ja pääkoordinaattori Joan Güell.

Oli erittäin mielenkiintoista kuulla kuinka WSG-tapahtumaa suunnitellaan ja mistä kaikesta ne rakentuvat, kommentoivat nuoret päättäjät. Seuraavat CSIT:n Maailmankisat järjestetään heinäkuussa tunnelmallisessa ja historiallisessa Tortosassa. Näin koko kylä pääsee suoraan kisahumun ytimeen, ja samalla hyötymään kisoista. Isossa kaupungissa kisat hukkuisivat ihmismassaan, eikä ilmapiiri olisi niin intiimi.

Tärkeintä seminaarin antia oli tutustuminen uusiin ihmisiin ja verkostoituminen. Ryhmäytymisen lisäksi tehtävänä oli pohtia muun muassa hyvän johtajan ominaisuuksia ja harjoitella ongelmanratkaisutaitoja. Seminaariosuuden jälkeen aikaa jäi yhteisille illallisille, johon osallistuivat sekä nuoret päättäjät että CSIT:n hallituksen jäsenet.

– Jo ensimmäisen kokoontumisen aikana meistä nuorista ympäri Euroopan alkoi muodostumaan tiivis ja innostunut porukka. Kulttuurieroista huolimatta puhuttavaa riitti niin asiasta kuin asian vierestäkin, kertoivat suomalaiset nuoret.

Espanjalainen ruokakulttuuri tuli tutuksi, puitteet olivat upeat, sekä ruoka ja seura oli mahtavaa. Yhteiset illalliset olivat erittäin tärkeitä ryhmäytymisemme kannalta. Saman pöydän ääressä olivat myös CSIT:n hallituksen jäsenet, joten saimme luotua verkostoja myös kokeneempaan kaartiin.

Nuoret antoivat tapaamisesta paljon positiivista palautetta:

On hienoa olla mukana tässä ainutlaatuisessa projektissa, jossa nuorten ääni tulee kuulluksi ja meidän mielipiteitämme arvostetaan. Kansainvälisten verkostojen luominen on tärkeää. Tulemme käyttämään kokemuksia tulevaisuudessakin hyödyksi. Tämän kokoontumisen myötä olemme entistä motivoituneempia projektin jatkosta ja odotamme innolla kesäkuuta, jolloin tapaamme Suomessa Kisakeskuksessa.

Olen todella ylpeä suomalaisten nuorten panoksesta seminaarissa. He esiintyivät rohkeasti kansainvälisen yleisön edessä. Osaamista ja positiivista energiaa riittää varmasti vielä tulevaisuuteenkin. Kun laajennamme tätä joukkoa joka vuosi, on TUL:n tulevaisuus hyvissä käsissä, linjaa projektin ohjaaja Anu Rajajärvi.

Teksti: Anu Rajajärvi