Pakkasjuhla aurinkoisena maaliskuun perjantaina

22.03.2022

Suur-Helsingin ja Uudenmaan piirit yhdistyivät 1.1.2022 alkaen uudeksi Uudenmaan piiriksi. Virallinen nimenmuutos tapahtuu kesän Liittokokouksen jälkeen, kun vanha Uudenmaan piiri lakkautetaan virallisesti.

Pakkasjuhla mielletään talviseksi, liikunnalliseksi tapahtumaksi ulkona, kuten mäenlasku ja jääliikunta. Suur-Helsingin piirin veteraanien pakkasjuhla pidettiin Puistokulman alasalissa rauhallisesti kuunnellen puheita, keskustellen tuttujen kanssa, vaihtaen kuulumisia, kuunnellen musiikkiesitystä sekä runoja siitä huolimatta, että TUL Suur-Helsingin piirin veteraanit ovat urheilullisia ja vilkkaita ikäihmisiä. Pieni tietokilpailu virkisti ajatusten kulkua ja aina oli yhtä jännittävää odottaa oikeita vastauksia ja todeta, että arvaamallakin voi voittaa.

Tilaisuuden avasi Kiki eli Ritva Kima, TUL Suur-Helsingin piirin veteraanijaoston puheenjohtaja. Kiki kertoi lyhyesti tilaisuuden ohjelmasta ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Tilaisuuteen oli tullut 35 ikäihmistä sekä kutsutut esiintyjät ja puhujat. Iloinen tunnelma valtasi Kikin eläväisen aloituksen tiimoilta.

Suur-Helsingin aluejärjestön hallituksen puheenjohtaja Riku Ahola kertoi jo toteutuneista että tulevista tapahtumista. Hän painotti osallistumisen tärkeyttä Suur-Helsingin piirin sääntömääräiseen vuosikokoukseen huhtikuussa 2022. Kokous pidetään Puistokulmassa. Vain osallistumalla voi vaikuttaa. Ahola korosti puheessaan yhteistyön merkitystä ja toiminnan kehittämistä. Yksin ei nykyisessä urheilumaailmassa pärjää.

Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ville Hautakangas jatkoi lähes siitä, mihin Riku Ahola lopetti. Myös hän korosti yhteistyön merkitystä eri tahojen kanssa. Hän kertoi lyhyesti uusista tulevista tapahtumista, kuten Kontulan eläkeläisten kanssa suunnitellut ulkoilupäivät ja kävelytapahtumat. TUL ry on mukana Liikumme luonnossa -hankkeessa Eläkeläiset ry:n yhteistyökumppanina.

Tavoitteena on tukea ikääntyvien liikuntatoimintaa ja lisätä ulkona tapahtuvaa liikkumista. Näitä ovat esimerkiksi Valtti Maili -tapahtuma, joka järjestetään Puotikylässä huhtikuun alussan sekä Nuuksion retki toukokuussa, jossa on opastettu kävely Nuuksion luonnossa, lounas, opastettu näyttely sekä päiväkahvit.

Kaisa Pudas on tuttu vierailija, joka huolehti musiikista. Hän soitti meille jo tutulla kaksirivisellään sekä lauloi. Hanna Jokela lausui Nazim Hikmetin, Tommy Tabermannin, Jukka Itkosen, ja Aulikki Oksasen runot sekä päätti Eeva Kilven mestarilliseen runoon naisesta. Tähän hetkeen sopii hyvin runo ”Annetaan lapsille maapallo”. Katariina Pyysalo kertoi onnistuneesta päivästä Kisakeskuksessa, jossa oli hyvin suunniteltu ohjelma sekä hyvää ruokaa. Riku Ahola oli suunnitellut päivän ohjelman yhdessä Kisakeskuksen kanssa. Asiasta keskusteltiin ja ehkä vastaavanlainen järjestetään uudelleen? Tietovisan 12 kysymystä osoittautuivat hieman kinkkisiksi. Hanna Jokela voitti, 10 oikein! Arpavoitotkin kiinnostivat. Uutena oli leivonnaisten myynti. Jäsenet toivat myyntiin itse tehtyjä tuotteita ja tilaisuuden päättyessä leivonnaiset oli myyty.

Tilaisuus päättyi kahvihetkeen. Tarjolla oli kahdenlaista suolaista piirakkaa ja ne maistuivat hyvälle. Ja kuten aina, ensin ohjelma, jonka jälkeen nautitaan kahveista ja seurasta. Eikä aikaakaan, kun kaikki olivat lähteneet kotiin, osa kimppakyydeillä, osa junalla ja muutama lähellä asuva kävellen kotiin.

Annetaan lapsille maapallo

Annetaan lapsille päiväksi maapallo kuin kirjava ilmapallo, että he saisivat leikkiä.
Leikkiä ja laulaa tähtien seassa.
Annetaan lapsille maapallo kuin jättiläisomena tai lämmin leipä, että he olisivat kylläisiä edes yhden päivän.
Annetaan heille koko pallo, että maailma edes yhden päivän saisi tuntea, mitä on ystävyys.
Meidän käsistämme lapset ottavat maan ja istuttavat siihen kuolemattomia puita.

Nazim Hikmet (1902-1963), suom. Brita Polttila Sisältyy kokoelmaan Maailman runosydän (WSOY 1998).

Eeva Kilven mestarillinen runo naisesta
Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun:
Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun.

Eeva Kilpi, Laulu rakkaudesta ja muita runoja 1972

Teksti ja kuva: Paula Kaunismäki