Pissinpeluun epäviralliset MM-kisat

31.08.2021

Pissinpeluun voittajat seisovat tuulitakit päällä hiekkaentällä katseet kohti kameraa.

Pissinpeluu muistuttaa säännöiltään pitkälti petankkia. Pelivälineistä käytetään nimitystä pissit, jotka tunnetaan myös nimellä marmorikuula tai lasipissi, joita ei ollut ennen vanhaan kuin muutamilla. Pissiä pelattiin yksivärisillä värjätyillä savikuulilla, jotka halkeilivat ajanmyötä. Nyt pelit siis pelattiin lasipisseillä.

Sauvosaaren hiekkakentälle oli kokoontunut 54 pissinpeluun osallistujaa, aika lailla puolet naisia ja puolet miehiä. Keski-iän ollessa reilusti yli viidenkymmenen.

Kuntapäättäjien kanssa tehtiin sääntöjen mukaiset kuopat eli putit (8 cm halkaisija ja 5 cm syvä), heittomatka mitattiin myös tarkasti viiteen metriin. Siihen asti olikin suhteellisen helppoa, mutta kun paikalle alkoi tulla entisiä 60-70-luvun pissinpeluun mestareita, niin johan sääntöjä alettiin käymään läpi, joita kyseisessä lajissa on useampia, jopa kaupunginosasta riippuen.

Osallistujien määrä yllätti, joten leikkimielinen petankkiottelun päättäjät vastaan ”ammattilaiset” alkoi hieman myöhässä, mutta se ei menoa haitannut sään ollessa aurinkoinen ja lämmin. Tähän kohtaan pienellä painettuna: kummatkin päättäjäjoukkueet hävisivät. Voittamisen nälkä kuitenkin jäi, joten myös petankikisa jatkuu seuraavana vuonna.

Pissikisassa alkoi armoton karsinta ja lopun viimein jäljellä oli enää finaali, jossa mukana oli 6 parasta, joista voittajaksi epävirallisen MM-tittelin haltijaksi selvisi entinen Syväkankaan mestari ja toiseksi pohjoisen kaupunginosan edustaja. Kisassahan ei riitä, että saa viiden metrin päästä pissin lähelle puttia vaan puttaaminen ratkaisee ja siinä etusormen asento ja riittävä jäntevyys, jolla pissi saadaan hyvin liikkeelle vähän epätasaisessakin maastossa.

VKV:n kanttiini tarjosi niin välikahveja kuin makkaraakin ja tapahtuma kaikkinensa oli onnistunut, ihmiset iloisia ja voittajat säteilivät kilpaa auringon kanssa.

Kiitos mukana olleille, niin talkooväelle kuin osallistujille ja kannustajille. Ensi vuoteen näissä merkeissä.

Raportoi Pehkosen Pike TUL Lapin piiristä