Tällaisina aikoina urheiluseuraa tarvitaan

06.11.2020

Kausalan Yritys on jo lähemmäs satavuotias urheiluseura Iitin kunnassa, sopivasti Lahti-Kouvola-tien varressa, toinen jalka Kymenlaaksossa toinen Päijät-Hämeessä. Seuran organisoimana harrastetaan monia lajeja, mutta tyttöjen lentopallotoiminnasta se tunnetaan kaikkialla Suomessa ennen kaikkea osaavana turnausten järjestäjänä. Kiihtyvänä koronasyksynä on tapahtumia jouduttu perumaan ja siirtämään vähän joka paikassa, Kausalassakin naisten -35 V -turnausta siirrettiin ja lopuksi osallistumiskadon vuoksi peruttiin, mikä aiheutti sen, että pitkään kalenterissa ollut B- ja C-tyttöjen avoin TUL:n mestaruusviikonloppu siirtyi sarjakauden alun päälle. Mutta se ei haitannut, nekin kisat vietiin läpi hienoissa tunnelmissa, hallitusti, koronasta huolimatta.

Liikuntaa tarjolla pienestä tytöstä pitkälle aikuisikään

Kausalan Yrityksen sijainti keskellä perinteisiä naislentopalloseutuja on tapahtumien järjestämistä ajatellen selvä etu. Paikka tunnetaan, sinne on kiva tulla, Ravilinnan urheilukeskus tarjoaa erinomaiset edellytykset lentopallon kilpailutoiminnalle: liigatason puitteet, tarvittaessa kolme poikkikenttää ja myös kaikkein pienimmille junioreille valmiiksi maalatut rajat. Näkee, että kunta ja sen asukkaat ymmärtävät aktiivisen urheiluseuran arvon yhteisön lapsille. Ravilinnassa on lähes aina jotain menossa, joskus ruuhkaksi asti, syksyn TUL-turnauksen lomassakin ehdittiin alueen E-tytöille järjestää oma tapahtuma.

Vaikka Kausalan Yrityksen lentopallotoimintaa, syystäkin, pidetään Hannu ja Pirjo Backmanin luomuksena, seuran aktiivikaarti on nuorentunut hallitusti. Uutta sukupolvea edustaa lentopallojaoston puheenjohtaja Riikka Ahonen, jonka johtama aktiivien ryhmä muodostaa nuorekkaan ja osaavan tiimin. Häntä itseään seuraväki pitää aivan korvaamattomana idearikkaana moniosaajana, joka pystyy auttamaan digitekniikan ongelmissa mutta tarvittaessa touhuaa jopa kirvesmiehenä, koronan suojapleksien asentajana tai uusien harjoitusmenetelmien kehittelijänä. ”Pitäjään syntyvistä tyttölapsista noin viidesosa aloittaa meillä lentopallon, se on hyvä osuus. Me olemme tyypillinen kasvattajaseura, naisten 2-sarjajoukkuekin palvelee junioripelaajien kehittämistä”, kertoo Riikka lentopallojaoston linjauksista.

Kausalan Yrityksen työtä arvostetaan

Urheiluseuran merkitys lähiympäristölleen muuttuu tärkeämmäksi poikkeuksellisina aikoina. Koronaviruksen vuoksi urheiluseura ei ihan kevein perustein voi sulkea oviaan. Kausalassa lentopallokausi on vihelletty käyntiin, vilkas talvi on jälleen edessä: seuran pikkubussit matkaavat ristiin rastiin Etelä-Suomea, talkooväki leipoo, siivoaa ja järjestelee niin kuin aina ennenkin. Kun vilkaisee seuran kausijulkaisua tai liikuntasalin seiniä, huomaa että valtaosa lähiseudun yrityksistä on jollain panoksella mukana. Se on hyvä merkki. Seuran työtä arvostetaan. Viisi vuotta sitten Ravilinnan urheilukeskuksen eteläpäätyyn oli ilmestynyt puu: seuran väki ja kyläläiset olivat istuttaneet näkyvälle paikalle tuijan ja nimenneet sen Hannu ja Pirjo Backmanin elämäntyön -puuksi. Se on hieno ele, kiittää nyt kun molemmat huomion kohteet ovat edelleen täynnä virtaa ja valmiita edelleen antamaan tärkeän panoksensa lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan hyväksi.

Teksti ja kuva: Antero Siuro