TUL lasten ja nuorten leiri ensikertaa Piispalassa

08.03.2022

Miksi juuri Piispalaan? Piispala sijaitsee kivasti molempien piirien välissä, jolloin leiriläisten on helppo tulla molempien piirien alueilta, totesivat Nekkonen ja Tenkula. 

Molemmat arvelivat, että Piispalan hinta-laatusuhde on sellaista luokkaa, että ainakin leiritoiminnan järjestämistä tässä muodossa voi harjoittaa myöhemminkin, miksei myös veteraanitoiminnan virkistyspäiviä tai nuorison teemapäiviä. 

Itse leiri oli erinomainen osoitus siitä, että lapset kaipaavat tekemistä. Kaikki onni ja autuus ei löydy netistä, verkosta tai kapulasta, vaan pallolla ja mailalla, sekä luonnolla on iso merkitys lasten ja nuorten toiminnassa. Monipuoliset kokemukset ja elämykset, niin liikunnan kuin kulttuurin saralla tuottavat mielihyvää tekijälleen. 

Leiriläiset aloittivat valtaamalla asuintiloikseen Piispanhatun kahden hengen huoneet. No lapset ovat lapsia, ja nukkuminen tapahtui pääasiallisesti parvella. Petien teon jälkeen pääsimme kokeilemaan erilaisia pallopelejä. Tällä kertaa kokeiluun pääsivät kahden tulen välissä, haarapallo, hoppupallo ja sisäfutis. Sisäliikuntasession kruunasi sählymaaleihin lauottu tarkkuuspotkukilpailu. Ja sitten me saunoimme illan päätteeksi rantasaunalla nauttien monipuolisesta iltapalasta ja takkatulen lämmöstä. 

Lauantaina heräsimme kirpeään pakkasaamuun. Se ei paljon menoa haitannut, kun suuntasimme katseemme kohti lumikenkien kärkeä aloittaaksemme lumikenkämarssin kohti järven selkää. Auringon lämmittäessä selkäämme matka taittui rattoisasti järvellä. Pihalle kun oli päästy, niin mikä sen hienompaa kuin liukas pulkkamäki ja poikamainen romuralli. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita vai hallittua vaaran tuntua. Ehdottomasti jälkimmäinen. Toiminnallinen lauantai sisälsi vielä jousiammunnan joukkue-, pari- ja yksilökilpailun. Tällä kertaa tarkimmat nuolenampujat olit Lemmy, Oskari ja Eemeli. Ammunta huipentui kolmen kympin sarjaan, jonka ampuja jääköön salaisuudeksi. Piispalan uimahallikin tuli testattua. Altaat olivat monipuolisia ja saunat kuumia. Lennyä lainatakseni “Mä en pysty olla täällä, mä en pysty olla täällä” ja niin taas heitettiin löylyä. 

Lauantain iltapala oli löydettävä alueella sijaitsevalta kodalta. Ilta oli pimentynyt, koirat ulvoivat ja kuun terävä sirppi valaisi järven selkää. Tähdet loistivat kilpaa yön pimeydessä. Aauuu! Tuolla näkyy valoa. Kaikki leiriläiset löysivät otsalamppujen ja yhteistyön turvin perille nauttimaan iltapalasta. 

Ihmiset ja eläimet – erottamattomat kaverukset. Sunnuntaiaamun vierailu Pihkassa oli onnistunut. Leiriläiset pääsivät pitämään sylissä niin marsuja kuin silkkikanoja. Kolme munaakin olivat juuri munineet. Sinsillat olivat arempia, mutta niitäkin päästiin kädestä ruokkimaan. Kanojen seuraaminen oli mielenkiintoista. Toinen toistaan pöyhkeämpiä ja komeampia, selkeä järjestys. Yksi tepastelee, toinen valvoo ja loput nokkivat jyviä – kuuleman mukaan joskus toisiaankin, varsinkin loukkaantuneita. Sisätiloista syöksyimme varsinaiselle lumisafarille seuranamme vuohia. Voi sitä riemua, kun lumivuoria vallattiin ja kilpaa juostiin ympäri pihaa. Vuohet olivat todella näppäriä niin hangessa kuin vuorella. Vierailu päättyi talon ponin harjaussessioon. 

Leirin ensikertalaiset Lenny ja Peetu tykkäsivät kovasti leirielämästä. Monenkin suusta kuului kysymys, koska on seuraava leiri? Kesän Riemuleiri pidetään perinteisesti Kisakeskuksessa Raaseporissa 31.7.-5.8.  Muitakin leirejä on suunnitteilla. Olkaapa silmä tarkkana ja korvat kuulolla. 

Kuva ja teksti: Jarkko Tenkula