TUL:n 100-vuotishistoria julkistetaan

23.04.2019

TUL:ssa heräsi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa tarve koko järjestön historiankirjoituksen laatimisesta. Vuosina 1982, 1984 ja 1987 ilmestyikin Seppo Hentilän kolmiosainen Suomen työläisurheilun historia. Liiton naisten toiminnoista valmistui Leena Laineen kirjoittama historiateos vuonna 2000. Lisäksi useat piirijärjestöt ovat kirjoituttaneet historiateoksia omista vaiheistaan. Viimeisimmät ovat Mikko Mäkisen Suur-Helsingin, Jyrki Talosen Varsinais-Suomen ja Harri Hermon Satakunnan piirihistoriat.

TUL:n satavuotisjuhlallisuuksien lähestyessä keskusteluissa nousi esiin satavuotishistorian laatiminen. Pohdinnoissa päädyttiin näkemykseen, että TUL:n historiankirjoituksen neljättä osaa ei kannata ”aiempaan malliin” kirjoittaa. Satavuotishistoriaan haluttiin linjauksia koko liiton taipaleelta, jolloin TUL:n merkitys suomalaisessa liikuntakulttuurissa ja -politiikassa tulisi valaistuksi.

Nyt TUL:n satavuotishistoria on valmistunut. Teoksen kirjoittajaksi liiton pitkäaikainen puheenjohtaja Matti Ahde sai houkuteltua emeritusprofessori Seppo Hentilän, jonka työn tueksi TUL:n hallitus nimesi historiatoimikunnan. Teoksen valmistumista ovat edesauttaneet lukuisat haastateltaviksi suostuneet sekä muutoin apuaan pyyteettömästi tarjonneet henkilöt. Teoksen kustantajaksi valikoitui Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Teoksen valmistumista ovat tukeneet Kansan Sivistysrahasto ja Riihi-säätiö.

Kirjan tultua painosta on julkistamisen aika. TUL liikuttaa, kasvattaa, vaikuttaa – Suomen Työväen Urheiluliitto 1919-2019 –teoksen julkistamistilaisuus pidetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa (Hallituskatu 1, Helsinki) perjantaina 10. toukokuuta kello 13.00 alkaen. Julkistamistilaisuudessa teoksen kirjoittaja emeritusprofessori Seppo Hentilä esittelee työnsä tulosta.

Julkistamistilaisuudessa puhuvat myös TUL:n varapuheenjohtaja Riku Ahola, liiton hallituksen jäsen Anu Rajajärvi ja SKS:n kustannusjohtaja Tero Norkola. Professori Hannu Itkonen kertoo historiaprojektista ja tutkija Jouko Kokkonen arvioi, mitä on tullut tehtyä ja mitä vielä pitäisi tehdä.

Julkistamistilaisuus on kaikille avoin. Tilaisuudessa on myytävänä uutta historiateosta. Historiankirjoituksen valmistuminen on osa TUL:n satavuotisjuhlallisuuksia.

TUL:n satavuotishistoria syventää järjestön historiatietoisuutta. Valmistunut teos tuo mieleen muistoja aiemmista tekemisistä ja viestii ”tullilaisuudesta”. Teos osoittaa myös sen, että TUL on tehnyt mahtavan työn suomalaisessa liikunta- ja urheilukulttuurissa. Toivottavaa on, että sisällöllisesti laadukas ja näyttävä yli 400-sivuinen teos löytää tiensä lukijoiden käsiin. Teos on myös erinomainen lahja TUL:ssa toimineille tai muutoin järjestön riennoista ja liikuntakulttuurin muutoksesta kiinnostuneille.

Teksti: Hannu Itkonen, professori, TUL:n historiatoimikunnan puheenjohtaja