Voimistelija Jouki Tikkanen päättää poikkeuksellisen pitkän ja menestyksekkään kilpailu-uransa
14.12.2019
Kaksi vuosikymmentä voimistelijana
Jouki Tikkanen on rytminen voimistelija, joka harjoitteli ja kilpaili nelivuotiaasta 24-vuotiaaksi. Kaksi vuosikymmentä lajin parissa urheilijan asemassa ovat antaneet hänelle erityisen mahdollisuuden ymmärtää, mitä kilpaurheilu vaatii eri ikävaiheissa.
Joukin mielestä tärkeintä on intohimon syntyminen lajiin. Nyt valmentajan uransa alkutaipaleella hän toivoo, että hänen omat urheilijansa saavat tukea kukin omana yksilönään ja alkavat löytää iloa myös kovasta treenistä ja jännityksestä astuessaan kisamatolle.
Rytminen voimistelu on vaativana olympialajina hyvin kansainvälinen jo lapsiharrastajien kohdalla. Jouki itse aloitti kansainväliset kisat ja leiritykset jo yhdeksänvuotiaana. Suomalaisissa seuroissa työskentelee paljon rytmisen voimistelun ulkomaisia valmentajia ja voimistelijat saleilla edustavat lukuisia kansallisuuksia ja puhuvat monia kieliä. Jouki sanookin, että erilaisuus ja kielien kirjo antavat oppia selviytymään globaalissa maailmassa. Rytmisen parissa opin saa voimistelun ohessa kuin itsestään.
Rytmisessä voimistelussa siirtyminen junioreista naisten sarjaan tapahtuu sen vuoden alussa, kun urheilija täyttää 16 vuotta. Siinä vaiheessa uraansa Jouki siirtyi kasvattajaseurastaan edustamaan kotipaikkakuntansa seuraa Rekolan Raikasta. Uran viitenä viimeisimpänä vuonna valmennus tapahtui Tampereella Ikurin valmennuskeskuksessa. Joukin huippuvuosien valmentajana toimi Titta Heikkilä (Tampereen Sisu).
Jouki saavutti kilpaurallaan 54 SM-mitalia, joista 28 kultaista. MM-edustuksia Joukilla on ollut seitsemän, EM-edustuksia kahdeksan. Hän saavutti paikan Rio de Janeiron olympialaisten Test event -kilpailuun.
Paras MM-sijoitus on neliottelun finaalin 17. sija Izmirin kisassa Turkissa 2014 ja paras EM-sijoitus neliottelun finaalin 17. sija Holonin kisassa Israelissa 2016. Paras maailmancupin sijoitus on keilafinaalin 4. sija Portimaon kisassa Portugalissa 2018 ja paras Grand Prix -kisan sijoitus nauhafinaalin 4. sija Moskovan kisassa Venäjällä 2018.
Joukin voimistelu-uran kohokohta oli MM-kisan 2014 neliottelun finaalin 17. sija. Kansainvälinen voimisteluliitto FIG myönsi hänelle finaalisijoituksesta tunnustuksen World Class Gymnast. MM-kisa järjestettiin Izmirissä Turkissa.
Lisäksi Joukille myönnettiin TUL:n mestarimerkki 2019, hän sai Vantaan kaupungin Vuoden tulokas -palkinnon 2012 ja hänet valittiin Mäkelänrinteen lukion urheilukapteeniksi 2014.
Jouki saavutti vuonna 2016 EM-kisan neliottelun finaalissa Minskissä sijan 17. Hänen pallo-ohjelmansa koreografian oli laatinut Antton Laine. Kuva Ulrich Fassbender.
Parhaat kansainväliset saavutukset:
MM-finaalin 17. sija ja FIG:n (Kansainvälinen Voimisteluliitto) World Class Gymnast-tunnustus 2014
EM-tiimikisan 6. sija Katja Volkovan kanssa 2015 (Minsk, Valko-Venäjä)
EM-finaalin 17. sija 2016 (Holon, Israel)
GP-nauhafinaalin 4. sija 2018 (Moskovan Grand Prix)
World Cup -keilafinaalin 4. sija 2018 (Portimao, Portugal)
Pohjoismaiden mestari neliottelussa 2016 (Tanska)
Kaikki 54 SM–mitalia
2009 juniorit: ottelun kultaa, vanteen, pallon ja nauhan kultaa, narun ja nauhajoukkueen hopeaa
2010 juniorit: vanteen, pallon ja keilojen kultaa, ottelun hopeaa
2011 naiset: vanteen, pallon ja keilojen kultaa, ottelun hopeaa
2012 naiset: ottelun, pallon ja keilojen kultaa, nauhan pronssia
2013 naiset: ottelun, vanteen, keilojen ja nauhan kultaa, pallon hopeaa
2014 naiset: ottelun, vanteen, pallon ja nauhan kultaa, keilojen hopeaa
2015 naiset: keilojen kultaa, ottelun, vanteen, pallon ja nauhan hopeaa
2016 naiset: keilojen kultaa, ottelun, vanteen ja nauhan hopeaa
2017 naiset: ottelun ja nauhan kultaa, vanteen ja keilojen hopeaa, pallon pronssia
2018 naiset: nauhan kultaa, ottelun, vanteen, pallon ja keilojen hopeaa
2019 naiset: vanteen ja nauhan kultaa, ottelun, pallon ja keilojen hopeaa
Joukin kiitokset valmennustiimille:
Titta Heikkilä, Tampereen Sisu, henkilökohtainen valmentaja
Paula Arajärvi, psyykkinen valmennus
Pasi Sinisalo, fysioterapeutti
Minja Järvinen, fysioterapeutti
Antti Hemminki, fysioterapeutti
Jaana Puupponen, balettivalmentaja
Jari Parkkari, lääkäri
Petri Helenius, lääkäri
Joukin kiitokset yhteistyökumppaneille:
Suomen Voimisteluliitto
Suomen Olympiakomitea
Työväen Urheiluliitto
Vantaan kaupunki
Rekolan Raikas
Tampereen Sisu
Decens Oy
Piruetti
Dvillena
Madly Finland
Sanser ja Gazz Design
T2H Rakennus
Timanttiset
Telia
Cramo
Neolife
Tampereen Urheiluakatemia
Urhea
Kisakallion Urheiluopisto
Viljo ja Vieno Salo -säätiö
Sivistysrahasto, Tapio Rautavaaran rahasto
Reino Frin Säätiö
Finsoffat
Valio Akatemia
Toimiva Koivukylä -Toimari
Voimistelijan elämäntapa alkoi pikkulapsena
Jouki Tikkanen oli kesällä 1999 täyttänyt neljä vuotta, kun hän syksyllä astui Helsingin Kampin liikuntasalin ovesta sisään. Silloinen Elannon Isku, myöhemmin Elise, aloitti kokeiluna näin pienten lasten ottamisen voimistelun treeneihin. Valmentajana oli Larissa Ringinen.
Jouki sopeutui hyvin voimistelijoiden joukkoon. Hän viihtyi pitkiä aikoja istuen voimistelumaton reunalla seuraamassa idolinsa Maria Ringisen treeniä.
Jo viiden vuoden kuluttua voimistelun aloittamisesta Jouki kilpaili lastensarjoissa Virossa, Venäjällä ja Ukrainassa. Jouki kertoo, että lapsena hän ei ollenkaan jännittänyt kisoissa, mutta mitä pidemmälle ura eteni ja mitä suuremmat panokset kisoissa oli, tuli myös kisajännitystä, välillä liikaakin.
”Jännityksestä on hyötyä, koska se auttaa hyviin suorituksiin ja onnistumaan tiukassa paikassa.”
Kymmenvuotiaana alkoivat myös kansainväliset leiritykset. Jouki pääsi ensimmäiselle ulkomaiselle leirilleen Venäjälle valmentaja Larisa Gryadunovan isojen voimistelijoiden Julia Huuhtasen ja Julia Romanjukin kanssa. Kansainvälisiä leirityksiä oli koko uran ajan Azerbaidžanissa, Venäjällä ja Ukrainassa.
Vaikka jo lapsena Joukin elämään kuului oleellisesti rytminen voimistelu, hänellä oli paljon harrastuksia. Hän harrasti taitoluistelua, sirkusta, pianonsoittoa ja balettia. Hän opiskeli Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa kahdeksanvuotiaasta 13-vuotiaaksi, mutta sitten piti tehdä lajivalinta, kun sekä baletin että voimistelun harjoittelumäärät kasvoivat jättämättä aikaa toiselle.
Koulu sujui harrastuksista ja varhain suuresta treenimäärästä huolimatta hyvin. Kesken ala-asteen Jouki siirtyi Rekolan kotikoulusta Kaisaniemen kouluun, jossa toimi Balettioppilaitoksen integraatioluokka. Yläasteen hän kävi Töölön yhteiskoulussa ja lukion Mäkelänrinteen urheilulukiossa.
Videomuisto Miss Valentine –kisasta vuodelta 2006
Jouki kilpaili vuonna 2006, 11-vuotiaana, Miss Valentine -kisassa Tartossa Virossa. Sarjan kaksoisvoitto tuli Suomeen, kultaa Meri Kontkaselle ja hopeaa Jouki Tikkaselle.
Katso video Joukin vapaaohjelmasta tästä! >>