Elias Kuosmanen paini olympiapaikan raskaassa sarjassa – ”Nyt oli oma vuoro tehdä tällainen pienimuotoinen ihme”

17.05.2021

Elias Kuosmanen saavutti Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjassa lauantaina 8.5.

Kuosmasen olympiapaikan saavuttaminen on herättänyt laajaa hämmästystä, sillä hän vaihtoi keväällä 97-kiloisista 130-kiloisten raskaaseen sarjaan, jossa hän paini vain 106-kiloisena.

”Keväällä kansainvälisellä leirillä meninkin raskaamman sarjan 130-kiloisten painikavereiden luokse haastamaan heitä, että otatko tuon ensimmäisen harjoitusmatsin, niin kyllä siinä vähän kaverit hymyilivät, että oletko tosissasi. Mutta nopeasti sieltä tulikin kommenttia ja leirin jälkeen ei kukaan enää naureskellut”, Kuosmanen sanoi.

Painissa hyppy raskaampaan sarjaan kestää usein yhdestä kolmeen vuotta, ennen kuin tuloksia alkaa syntymään. Kuosmanen on jopa itsekin ihmetellyt, miten nopeasti ja hyvin sarjan vaihtaminen on sujunut.

”Minun uran aikana en ole nähnyt että olisi tapahtunut toista vastaavaa että sarjan vaihto tapahtuu noinkin hyvin.”

Treeniä ja taktiikkaa

Kuosmasen valmentaja Sauli Heinonen kertoi treeneissä panostettavan seuraavat kolme viikkoa voimaharjoitteluun, mutta mitään ylimääräistä ei lähdetä höntyillen hankkimaan. Painossa tavoitellaan maltillista lihasmassan kasvua.

”Pitää pyrkiä liikkuvuus ja kaikki muu ylläpitämään samanaikaisesti, muuten menettää niitä ominaisuuksia, jotka ovat jo olemassa. Siinä monesti tekevätkin virheitä, että annetaan massan kasvaa ja sitten kaikki muu unohdetaan”, Heinonen kertoi.

Raskaassa sarjassa Kuosmasen vahvuuksia ovat kestävyyskunto, nopeus ja ketteryys.

”Kyllä mää väitän, että mulla on sen sarjan paras kunto, että kysymys on siitä, pystynkö mää pärjäämään voimassa riittävän hyvin ja pitämään tasaisena matsit loppuun asti, Kuosmanen kertoi.

”Toinen asia, että olen nopeampi ja ketterämpi kuin ne isot köntit, että se on varmasti minun puolellani, että kyse on sitten siitä, että saanko mää vietyä sen ottelun sinne osa-alueelle.”

Olympiatavoitteet

Kuosmasella on Tokiossa kovia panijoita vastassa, joita vastaan hän ei ole aikaisemmin paininut. Kuosmanen on uutena tulokkaana alta vastaavana kisoissa, mutta lähtee silti tavoittelemaan kisojen voittoa.

”Tavoitteena on voittaa kisat, että sitä mää lähden hakemaan. Kisoissa voi tapahtua vaikka mitä, että en lähde sinne kumartelee yhtään ketään, vaikka en varmasti ole kovinkaan monen papereilla se ennakkosuosikki. Mutta avoimin mielin ja rennosti hyvällä meiningillä, kuitenkin tappomeiningillä sitten yritetään voittaa kuka tahansa arvonta tuokaan vastaan”

Pariisin olympialaisiin Kuosmanen asettaa mitalitavoitteet.  Kuosmasen tavoitteet ovat jo konkreettisemmat, sillä sarjakokemusta ja fysiikkaa on ehtinyt kerryttää pidemmän aikaa.

”Pariisissa tavoite on olla 115–120-kiloinen eli fyysisempi ja valmiimpj sarjaan ja silloin mulla on paljon enemmän kokemusta tuosta sarjasta, että sitten siellä mulla on oikeasti se mitalitavote, ehkä se kultanen. Mutta se tavoite tarkentuu vielä myöhemmin”.