Henrik Nyholm: Pidetään vappuna ääntä

01.05.2020

Henrik Nyholm rintakuva

Elämme poikkeuksellisia aikoja ja maailma muuttuu kovin nopeasti ympärillämme. Saatamme toki ylitettyämme tämän ajanjakson olla tilanteessa, jossa kohtaamme vielä suurempia muutoksia. Kuten nyt, myös tulevaisuudessa, selviämme jos teemme työtä yhdessä, tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti.

Monelle tämänvuotinen vappu on eräänlainen etävappu, jossa osallistutaan perinteisiin vappuviettoihin etäyhteyden välillä. Omasta mielestäni onnellisimpia ovatkin he, jotka pääsevät etämarssille, etäjättipiknikille ja etälasillisille hyvässä seurassa. Onneksi tälle on useimpien tahojen toimesta nyt myös mahdollisuus.

Vappu on monesti ollut oivaa aikaa katsoa eteenpäin ja samalla muistuttaa arvoistamme. Vahvistaa yhteistä ajatusta työmme merkityksellisyydestä ja sen tarpeesta. Ympäröivä tilanteemme tekee selväksi yhteen puhaltamisen tärkeyden, ja pakotettu etäisyys ei ole tähän asti näyttäytynyt sydämissämme, vaan päinvastoin.

Olemme Suomen Työväen Urheiluliitossa aina olleet juoksutermein pitkänmatkan kestävyysjuoksijoita, joille tähänastinen matka on jo tuhansia maratoneja pitkä. Maaliviiva saa välillä häämöttää, mutta maaliviivan pitää olla myös aidosti, jopa vallankumouksellisesti houkutteleva ja vähintäänkin yhteiskunnallisesti monumentaalinen.

Kutsunkin kaikkia siirtämään yhdessä maaliviivaamme yhteisten suurten tavoitteidemme tasolle ja lähtemään jälleen juoksemaan kanssamme tasatahtia (ja välillä spurtaten). Sen tiedän, että tavoitteidemme ollessa merkityksellisiä on toimintamme houkuttelevaa myös uusille juoksijoille ja kasvavassa seurassa juoksu on vieläkin mieluisempaa.

Riviemme paisuminen on siksikin tärkeää, sillä työmme TUL:ssä kaikkien liikuttamiseksi tulee poikkeusolojen jälkeen kohtaamaan lisääntyneen tarpeen ja painoarvomme Suomen liikunnallisen tulevaisuuden taustatekijänä tulee kasvamaan. Olemme tähän aina valmiita.

Tämä ei kuitenkaan tule omalla painollaan ja tärkein työ tehdään edelleen vapaaehtoisesti ahertaen oman seuran ja piirin eteen. Tästä syystä seuratyön on oltava näkyvää ja sen tulee kuulua sekä soida läpi koko TUL:n toiminnan. Meidän on myös oikeilla tavoilla, eli seurojen ja jäsenten ehdotusten pohjalta, uudistettava toimintaamme 2020-luvun hengessä. Jos uusi laji liikuttaa on se eittämättä TUL:n laji. Jos uusi toimintatapa tempaisee toimintaan mukaan, on se tästä lähtien TUL:n tapa.

Näin varapuheenjohtajana pyyteetön toiveeni onkin kaikille tätä lukeville pitää TUL:stä ääntä. Työväen vappu on mitä hedelmällisin aika äänihuulten avaamiselle asiasta. Kertokaa siis ylpeinä ”kanssavappustelijoille” Työväen urheiluliitolta terkut: puhti ei täältä lopu ja se on (hyvällä tavalla) tarttuvaa!

Hyvät Toverit, ystävät, urheilijat ja kanssaliikkujat.

Hyvää ja ilon täytteistä työväen vappua!

Henkka Nyholm, TUL:n 1. varapuheenjohtaja