Jarkko Tenkula: Lapsella on oikeus unelmoida – Hyvää Lapsen oikeuksien päivää!

20.11.2020

Lapsella on oikeus unelmoida

Tänään 20.11.2020 vietetään Suomessa Lapsen oikeuksien päivää. Se on ensimmäistä kertaa myös virallinen liputuspäivä Suomessa. Meistä jokainen on unelmoinut lapsuudessa: joku on halunnut opettajaksi, joku toinen palomieheksi tai presidentiksi. Itse muistan lapsuudestani radiohaastattelun, jossa toimittaja kysyi minulta jalkapalloturnauksen yhteydessä ammattilaisuudesta. No totta kai vastasin, että minusta tulee jalkapalloammattilainen. No ei tullut, mutta sain kokea unelman ja haaveen karvapallon potkinnan lomassa. Se haave muuttui matkan varrella iän ja elämän tuoman kokemuksen kautta nuorisotoimijaksi.

Lapsilla on oikeus unelmoida ja haaveilla. Lapsuusiän unelmista osa toteutuu, osa muuttuu ja osa hautautuu uusien unelmien ja mahdollisesti haaveiden tynnyriin. Ajatelkaapa elämää ilman unelmia tai haaveita. Se näyttää ainakin minun silmissäni hyvin harmaalta, sanoisin jopa synkältä. Haluaisitko sinä tällaista elämää? No kaikki eivät voi sitä itse päättää?

Suomessa on hyvä olla. Meillä on vakaa yhteiskuntajärjestys, päivähoito ja peruskoulu. Meillä on hyvät mahdollisuudet jatkaa opintoja toiselle ja korkea-asteelle. Meillä on puhdas luonto, kirkas taivas ja metsässä kuulet linnun laulua. Nämä ovat asioita joista kannattaa olla iloinen. Kaikilla ei ole yhtä hyvin asiat kuin meillä, mutta on meillä haasteitakin.

Perheiden sosioekonominen asema on polarisoitunut. Kaikilla ei ole jokapäiväistä lämmintä ateriaa, tasapainoista perhe-elämää tai mahdollisuutta harrastaa haluamaansa lajia. Se on väärin. Suomessa tulee olla mahdollisuus harrastaa lapsuusiässä haluamaansa lajia. Harrastuksen muuttuessa vakavammaksi, kilpaurheilumaisemmaksi ja huipulle tähtäävämmäksi resursseja vaaditaan kaikilta enemmän, niin perheiltä, seuroilta kuin liitoilta. Tänä vuonna myös opetus- ja kulttuuriministeriö osallistui vähävaraisten lasten harrastamisen tukemiseen. Positiivinen suhtautuminen elämänkaaren kestävään liikuntaan luodaan lapsuudessa. Sen vuoksi liikunnan harrastamisen tulee olla lapsen perusoikeus.

Meillä TUL:ssa toiminnan keskiössä on lasten ja nuorten hyvinvointi. Seuroilla ja seurojen ohjaajilla on rahalla korvaamaton vaikutus hyvinvoinnin turvaajina. Seurat ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaajia. Seurat, valmentajat ja ohjaajat, kiitos, että jaksatte.

Jarkko Tenkula
TUL:n lasten ja nuorten toiminnan vastaava