Liikuttavaa Vappua! – Varapuheenjohtajan vapputervehdys

30.04.2024

Keltaisella taustalla ilmapalloja ja teksti Hyvää vappua! Varapuheenjohtajan vapputervehdys.

Vappu on läpikotaisin poliittinen päivä. Se on sitä historiallisesti ja yhteiskunnallisesti. Ei ole osuvampaa päivää, jolloin ilmaista mielipidettä maamme tilasta ja istuvan hallituksen toimenpiteistä.

Olemme erittäin huolissamme hallituksen leikkausinnon ja näköalattomuuden yhdistettyä voimansa toteuttaakseen lähes kaiken kattavaa valtion toimien supistamista. Supistamista, josta ei ole tehty kattavasti vaikutusarvioita ja joiden ”säästöt” uhkaavat muuttua ennen pitkää sosiaalisiksi ja taloudellisiksi kuluiksi yhteiskunnallemme. Kymmenien tuhansien lasten syöstäminen köyhyyteen tietäen ja tahallaan on raja, jota puolueet Suomessa eivät ole tarkoituksella ja hymyillen poseeraten ylittäneet aiemmin.

Leikkausten koskettaessa suoraan tai muiden kautta jokaista Suomessa tulee hallituskauden aikana rytisemään ympärillämme. Odotettavissa on paljon henkilökohtaisia tragedioita. Tutut ja turvalliset yhteiskunnan pilarit ympärillämme tulevat muuttamaan muotoaan ja osin särkymään.

Liikunnan ja kulttuurin kohdalla leikkaukset ovat olleet pöydällä hallituksen kokoamisesta asti, ja kehysriihen lopputulema väänsi leikkausnupin niin sanotusti kaakkoon. Kun liikuntakentälle oli seuraavalle vuodelle osoitettu arviolta kuuden miljoonan euron leikkaus verraten 2023 tasoon, on kehysriihen jälkeen leikkaus nyt reilusti yli kolme kertaa suurempi. Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntabudjetti uhkaa supistua hallituskauden aikana noin kolmanneksella ja ilman ulkopuolista ihmettä tarkoittaa se sitä myös toiminnan järjestäjien rakenteissa. Rakenteissa, jotka ovat nousseet toteuttaakseen toimia, jotka vähentävät kansanterveydellisiä kustannuksia ja kasvattavat laaja-alaista hyvinvointia yhteiskunnassamme. 

Liikunnasta leikkaaminen on kiistatta sitä puolta ”säästötoimia”, josta voimme todeta yhteiskunnan kustannusten lisääntyvän ja moninkertaistuvan. Näin vaikka nykyinen hallitus sen voisi itselleen verhoilla vielä lähivuosina puhtaasti menoleikkauslukuina ja siten valtiotalouden säästöinä. Samalla hallituksen hieno tavoite saada ”Suomi liikkeelle” toteutuu nähtävästi hankkeistamalla osan liikunnan ja urheilun rahoituksesta. Tämä tavoite tarvitsee juuri sitä olemassa olevaa liikuntakentän infraa, johon negatiiviset muutokset kohdistuvat.

Toivoa ei tule kuitenkaan missään nimessä menettää. Erityisesti jokainen TUL:n aktiivi ja seuratoimija tulee olemaan ratkaisevassa asemassa liikuntapuolen kamppailussa toiminnan vaikuttavuuden säilyttämisessä tarpeellisella tasolla. Meillä ei ole varaa hukata aikaa liikunnan edistämisessä tai menettää sukupolvia liikkumattomuudelle. Leikkausten myötä toteutuvat pakkomuutokset liikuntakentällä voivat jopa tuoda mahdollisuuden TUL:n matalan kynnyksen liikunta-aatokselle saavuttaa TUL:n seurakenttää laajemman yleisön ja työkentän. Hupenevilla resursseilla yhteistyön on monipuolistuttava nopealla aikataululla.

Politiikassa on erilaisia aikoja ja nyt elämme synkkää aikaa. Kaiken aikaa tulee kuitenkin toimia ja olla aktiivinen. Se vaatii meiltä kaikilta jaksamista ja toivon säilyttämistä. Toivoa paremmasta politiikasta.

Hyvää työväen vappua ja liikuttavaa vuotta! Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.

Henrik Nyholm

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n 1. varapuheenjohtaja