Mahtava mahdollisuus verkostoitua

21.01.2022

TUL on järjestänyt kymmenen vuoden ajan Nuoret Päättäjät koulutusta 16–29-vuotiaille seuratyöstä kiinnostuneille nuorille.

– 2010-luvun alkutaipaleelta lähdettiin liikkeelle silloisten nuorisotoiminnan vastaavien Irja Appelrothin ja Marjo Lehtisen johdolla, muistelee nykyinen veturi Jarkko Tenkula.

Koulutukselle oli ja on edelleenkin tarvetta.

– Järjestökentässä muhii laajemminkin sellainen sukupolvenvaihdospommi, että oksat pois. Ja tämä ei todellakaan ole ainoastaan meidän haasteemme, vaan se vaivaa laajasti kansalaisjärjestötoimintaa, Tenkula jatkaa.

Tämän kertainen koulutus vedettiin läpi nopeammassa aikataulussa kuin aikaisemmin, mutta läsnäolopäiviä käytettiin enemmän. Kokonaistuntimäärä oli neljäkymmentä sisältäen seuratoiminnan perusteita hyvinkin laajasti, tapahtumien järjestämistä, rahoitusmahdollisuuksia, hankkeita, viestintää ja markkinointia.

Osallistujia pandemian varjossa ilmoittautui mukaan kahdeksan, joista kolme karsiutui alkutaipaleella. Koulutus alkoi Teamsissä jatkuen sieltä varsinaiseen starttiin Scandic Aulangolle. Ensi hetkistä oli havaittavissa kohtaamisten merkitys koulutuksessa oleville – ajatusten ja kokemusten vaihtoa, verkostoitumista ja ystävyyssuhteita, sporttia ja opiskelua. Tästä kaikesta on Nuoret Päättäjät -koulutus tehty.

– Oli mukavaa, kun koulutuspäivät olivat rakennettu niin, että vaikka päivällä oli ollut tiukka paketti asiaa, niin illalla oli rennompaa tekemistä ja ehti tutustua opiskelukavereihin muun muassa sportin parissa, Sani Reponen Turun Weikkojen Voimistelu ja tanssista muistelee.

– Aktiviteetit koulutuspäivien yhteydessä toivat todella hyvän lisän koulutukseen, ja oli kiva saada uusia kavereita koulutukseen osallistujista, kertoivat Laura Tuurinmäki ja Annika Kettumäki Lapuan Ponnistuksesta.

Aulangon jälkeen suunnattiin Pajulahteen, jossa otettiin tapahtumatuotanto haltuun ja aloitettiin suunnittelemaan tapahtumien järjestämistä. Ihan parasta oli se, että nuoria kokoontui laajemminkin paikan päälle ja tehdyt suunnitelmat toteutuvat keväällä Kupittaan urheilupuistossa, toteavat koulutettavat lähes samaan ääneen.

Kaksi viimeistä tapahtumaa olikin eteläisessä Suomessa Helsingissä ja Turussa. Itse tuottaminen vaihtui viestinnäksi ja markkinoinniksi, jotka ovat keskeisessä roolissa tämän päivän seuratyössä ja tapahtumissa. Turussa tutustuimme liikunnan ja urheilun apparaattiin laajemmin ja tutustuimme OKM:n ylitarkastaja Sari Virran johdolla muun muassa hankerahoituksiin.

Tulevaisuuden seurajohtaja on osaava, sosiaalinen, kannustava ja verkostoitumisen mestari, joka käyttää luovuutta ja kekseliäisyyttä selvitäkseen alati muuttuvassa maailmassa.

– Seurojen tulisi tutustua tarkasti tähän koulutukseen ja etsiä joukosta nuoria, joille tämä koulutus sopisi, ja mahdollisuuksien mukaan tukea ja kannustaa osallistumaan koulutukseen, Milja Jaatinen Haukiputaan Heitosta kertoo.

– Koulutus avasi myös omia silmiäni siitä, millainen TUL on. Ennen Nuoret päättäjät koulutusohjelmaa TUL oli minulle kaukainen organisaatio, parit tullarit vuodessa. Nyt ymmärrän kokonaisuuden paremmin, siellä on oikeasti ihmisiä tämän kaiken toiminnan takana, kertoi Sani Reponen.

Kaikki osallistujat olivat vakuuttuneita koulutuksen hyödyllisyydestä. Nuoret Päättäjät koulutus sopii erinomaisesti niin uusille seuratoimijoille kuin jo mukana oleville kokeneille konkareille.

Nuoret Päättäjät koulutuksen haku käynnistyy maaliskuun alussa. Koulutus tullaan suorittamaan syksyn 2022 aikana ja se päättyy TUL:n päivän viikonloppuun tammikuussa 2023. Nyt kannattaa seurata ilmoittautumista ja lähteä mukaan. TUL tarjoaa upean mahdollisuuden jäsenseuroilleen kouluttamalla nuoria vastuullisiin tehtäviin.

Lisätietoja Nuoret päättäjät -koulutusohjelmasta: www.tul.fi/nuoretpaattajat