Vastuullinen urheiluseura -verkosto

Finlands Svenska Idrott r.f. (FSI), Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto ry (NJKL) käynnistävät vuoden 2024 alussa kaksikielisen Hållbar idrottsförening – nätverk / Vastuullinen urheiluseura -verkoston, joka tarjoaa tietoa ja vertaistukea urheiluseurojen vastuullisuustyölle. Verkosto on jatkoa Finlands Svenska Idrottin ja Naisjärjestöjen Keskusliiton vuoden 2023 vastaavan nimisestä toiminnasta, mutta sitä laajennetaan vuonna 2024 yhdessä Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n kanssa.

Verkoston käsittelemät teemat ovat Olympiakomitean vastuullisuusohjelman mukaisia, ja niillä halutaan edistää antidopingvapaata, hyvää hallintoa sekä tasa-arvoista, turvallista ja ympäristöystävällistä urheilua. Tasa-arvo läpäisee kaikki verkoston teemat: talous, johtajuus ja kestävä kehitys.

Verkosto toimii sekä ruotsiksi että suomeksi ja on suunnattu urheiluseuroille. Toiminta on seuratoimijoille maksutonta. Voit osallistua verkostotapaamisiin ja webinaareihin ilman sitoutumista kun sinulle parhaiten sopii! Vaikka tapaamisten aikana on mahdollisuus jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia luottamuksellisesti, voit liittyä mukaan vain kuuntelemaan ja osallistumaan milloin sinulle sopii. Voit ilmaista toiveesi käsiteltävistä teemoista ilmoittautumalla mukaan oheisen linkin kautta (linkki ilmoittautumiseen).  

Lue uutinen verkostotyön käynnistymisestä oheisen linkin kautta (linkki uutiseen).

Lue lisää verkoston toiminnasta ruotsiksi Finlands Svenska Idrottin verkkosivuilta (linkki FSI:n sivuille) / Läs mer om nätverktes aktion på svenska från Finlands Svenska Idrotts hemsida (www.idrott.fi)

Verkostotapaamiset

1. tapaaminen: ma 12.2.2024 klo 17:30-19:00

Olympiakomitean päivitetty vastuullisuussuunnitelma. Suunnitelma koostuu seuraavsita aihealueista: tasa-arvo, turvallinen urheilu, reilu kilpailu, ympäristö ja ilmasto sekä hyvä hallinto. Mitä nämä aihealueet tarkoittavat urheiluyhteisölle? Miten voimme toteuttaa näitä käytännössä omassa seura-arjessa? Yhdessä pohdimme näitä vastuullisuuskysymyksiä ja jaamme omia kokemuksia ja vinkkejä. Mukana tapaamisessa ja suunnitelmaa esittämässä on Olympiakomitean Vastuullisuuspäällikkö Elina Laine. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi/ruotsi).

Tulevat webinaarit

Antidoping ja kilpailumanipulaation torjunta -webinaarit huhtikuussa

Tiesitkö, että urheilijat ja valmentajat kuuluvat antidopingsäännöstön piiriin? Entä tiedätkö, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on antidopingiin liittyen? Oletko perehtynyt, mitä lajiliiton säännöissä ja kurinpitomääräyksissä sanotaan kilpailumanipulaatiosta?

Antidopingtyö perustuu maailmanlaajuisiin säännöstöihin, joita urheilijat ja urheilun parissa toimivat ovat velvollisia tuntemaan, ja joita he sitoutuvat noudattamaan. Sitoutuminen puhtaaseen urheiluun on kuitenkin enemmän kuin sääntöjen noudattamista. Koko urheilutoiminta perustuu reiluun peliin. Nyt sinulla on mahdollisuus saada ajankohtaista tietoa antidopingasioista ja kilpailumanipulaation torjunnasta, jotta tiedät ja ymmärrät, mihin olet sitoutunut ja miten sinun tulee seurassasi ja lajissasi toimia.

Tarjoamme huhtikuussa kaksi suomenkielistä webinaaria aiheesta:

ANTIDOPING -koulutus (suomeksi) torstaina 11.4. klo 17:30-19 etäyhteydellä Zoomin kautta

KILPAILUMANIPULAATION TORJUNTA -koulutus (suomeksi) torstaina 18.4. klo 17:30-18:45 etäyhteydellä Zoomin kautta

Kouluttajana toimii Suomen Urheilun Eettisen keskuksen SUEKin asiantuntija.

Voit osallistua molempiin koulutuksiin tai halutessasi vain toiseen. Ilmoittaudu mukaan Antidoping -koulutukseen keskiviikkoon 10.4. mennessä ja Kilpailumanipulaation torjunta -koulutukseen keskiviikkoon 17.4. mennessä.

Menneet webinaarit

Seuran tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen ti 13.2. klo 17:30-18:30 (suomeksi) – TALLENNE KATSOTTAVISSA 29.2. ASTI

Webinaarin aikana saat:

  • Tietoa aineistoista ja materiaaleista, joita voi käyttää suunnitelman laatimisessa, sekä materiaalien käytöstä
  • Vinkkejä laatimisprosessiin
  • Mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden osallistujien kanssa

Suomenkielisen webinaarin tallenne on katsottavissa verkkokoulutusalustallamme TULkouluttaa.fi torstaihin 29.2. asti. Tunnusten luominen on maksutonta, ja sen jälkeeen käytössäsi on koko laaja verkkokoulutustarjontamme.

Luennoitsijana toimii Tarja Krum, Finlands Svenska Idrottin Vastuullisuuspäälikkö

Minska din förenings miljöpåverkan ti 6.2. klo 17:30-19:00 (ruotsiksi/på svenska)

Idrottsrörelsen påverkar miljön på många sätt, till exempel genom resor till evenemang och träningar, val av kost, materialanvändning samt vid byggandet och underhållandet av idrottsanläggningar. Som en del av samhället är det vårt ansvar att se till att även idrotten är med och når klimatmålen.