Vastuullinen urheiluseura -verkosto

Finlands Svenska Idrott r.f. (FSI), Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto ry (NJKL) käynnistävät vuoden 2024 alussa kaksikielisen Hållbar idrottsförening – nätverk / Vastuullinen urheiluseura -verkoston, joka tarjoaa tietoa ja vertaistukea urheiluseurojen vastuullisuustyölle. Verkosto on jatkoa Finlands Svenska Idrottin ja Naisjärjestöjen Keskusliiton vuoden 2023 vastaavan nimisestä toiminnasta, mutta sitä laajennetaan vuonna 2024 yhdessä Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n kanssa.

Verkoston käsittelemät teemat ovat Olympiakomitean vastuullisuusohjelman mukaisia, ja niillä halutaan edistää antidopingvapaata, hyvää hallintoa sekä tasa-arvoista, turvallista ja ympäristöystävällistä urheilua. Tasa-arvo läpäisee kaikki verkoston teemat: talous, johtajuus ja kestävä kehitys.

Verkosto toimii sekä ruotsiksi että suomeksi ja on suunnattu urheiluseuroille. Toiminta on seuratoimijoille maksutonta. Voit osallistua verkostotapaamisiin ja webinaareihin ilman sitoutumista kun sinulle parhaiten sopii! Vaikka tapaamisten aikana on mahdollisuus jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia luottamuksellisesti, voit liittyä mukaan vain kuuntelemaan ja osallistumaan milloin sinulle sopii. Voit ilmaista toiveesi käsiteltävistä teemoista ilmoittautumalla mukaan oheisen linkin kautta (linkki ilmoittautumiseen).  

Lue uutinen verkostotyön käynnistymisestä oheisen linkin kautta (linkki uutiseen).

Lue lisää verkoston toiminnasta ruotsiksi Finlands Svenska Idrottin verkkosivuilta (linkki FSI:n sivuille) / Läs mer om nätverktes aktion på svenska från Finlands Svenska Idrotts hemsida (www.idrott.fi).

Verkostotapaamiset

2. verkostotapaaminen tiistaina 28.5. klo 17:30-19

Tiistailta 9.4. siirtynyt verkostotapaaminen järjestetään toukokuussa, tiistaina 28.5. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Verkostotapaamisen aiheena on hyvä hallinto urheilussa. Käymme läpi mm. yhdistyslakia, työnantajavastuuta sekä urheiluseuran hallitustoiminnan mahdollisia sudenkuoppia. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti urheiluseurojen ja -järjestöjen hallitustoimijoille, työntekijöille sekä muissa päättävässä asemissa oleville toimijoille.


Verkostotapaamisen puhujana toimii Suomen Urheilun Eettisen keskuksen puheenjohtaja, juristi Pia Ek. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi/ruotsi). Osallistuminen on maksutonta. Verkostotapaaminen järjestetään etäyhteydellä Zoomin kautta.

3. verkostotapaaminen maanantaina 3.6.2024 klo 17:30-19

Jotta voidaan luoda turvallinen urheiluympäristö, on ratkaisevaa parantaa kohtaamistamme ja tukeamme niitä kohtaan, jotka ovat joutuneet epäasiallisen käytöksen kohteeksi. Verkkotapaamisen aikana Nea Bäck, Väestöliiton Et ole yksin -palvelun asiantuntija, antaa neuvoja ja jakaa kokemuksia kohtaamisesta niiden kanssa, jotka ovat joutuneet epäasiallisen käytöksen kohteeksi urheilussa. Nea Bäckillä on maisterin tutkinto kehityspsykologiasta ja vankka kokemus nuorten kohtaamisesta ja tukemisesta lastensuojelussa. Empaattinen ja kuunteleva kohtaaminen on lähellä hänen sydäntään. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi/ruotsi).

Voit ilmoittautua mukaan verkostoon oheisen linkin kautta:

Tulevat webinaarit

Etäluento: Katusovittelu nuorten konfliktien ratkaisumenetelmänä

Vastuullinen urheiluseura/Hållbar idrottsförening -verkosto järjestää yhdessä Aseman Lasten kanssa etäluennon sovittelusta keinona konfliktien ratkaisemisessa. Tilaisuus on suunnattu urheiluorganisaatioiden toimijoille ja järjestetään etänä Zoomissa 5.6.2024 klo 17.30-19.00.

Aseman Lasten kouluttaja Ilkka Lindberg kertoo katusovittelusta menetelmänä nuorten konfliktien käsittelyssä. Osallistujilla on mahdollisuus oppia sovittelumenetelmästä ja esittää kysymyksiä.

Katusovittelussa tarjotaan osapuolille mahdollisuus asian selvittämiseen sovittelijan avulla ilman rangaistusta, keskittyen vastuun ottamiseen ja eri näkökulmien ymmärtämiseen. Menetelmä on tarkoitettu monisyisten konfliktien ratkaisuun ja voi olla positiivinen kokemus kaikille osallisille.

Luennoitsijana toimii Ilkka Lindberg, joka on työskennellyt nuorten parissa eri tehtävissä sekä järjestön palveluksessa että lastensuojelussa. Ilkka tuo vahvan kokemuksen kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön parista.

Mikä on katusovittelu?

Katusovittelu tarjoaa mahdollisuuden konfliktien selvittämiseen sovittelijan avulla, erityisesti nuorten osapuolten kohdalla. Menetelmä perustuu Norjassa kehitettyyn työmuotoon, jota Aseman Lasten ry on sovittanut Suomen olosuhteisiin ja toteuttaa yhteistyössä alueen sovittelutoimistojen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Ilmoittaudu mukaan kouluttukseen 5.6.2024 klo 12 mennessä oheisen linkin kautta. Koulutus on osallistujalle täysin maksuton. Linkki koulutukseen osallistumiseen toimitetaan ilmoittautuneille koulutuspäivänä.

Distansföreläsning: Medling som en metod för att lösa ungas konflikter

Hållbar idrottsförening-nätverket arrangerar tillsammans med Aseman Lapset en distansföreläsning om medling som ett sätt att lösa konflikter. Evenemanget riktar sig till aktörer inom idrottsorganisationer och kommer att hållas online via Zoom den 4.6.2024 kl. 17:30-19.

Aseman Lapsets projektarbetare Tomas Luoto kommer att prata om medling som en metod för att hantera ungas konflikter. På Aseman Lapset tillämpar de en speciell medlingsmetod, nämligen gatumedling. Deltagarna kommer att ha möjlighet att lära sig om medlingsmetoden och ställa frågor.

I medling ges parterna möjlighet att lösa problemen med hjälp av en medlare, utan straff, med fokus på att ta ansvar och förstå olika synvinklar. Metoden är avsedd för att lösa komplexa konflikter och kan vara en positiv upplevelse för alla involverade.

Deltagande är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 3.6.2024 genom att klicka på länken nedan.

Menneet webinaarit ja verkostotapaamiset

Seuran tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen ti 13.2. klo 17:30-18:30 (suomeksi) – TALLENNE KATSOTTAVISSA 29.2. ASTI

Webinaarin aikana saat:

  • Tietoa aineistoista ja materiaaleista, joita voi käyttää suunnitelman laatimisessa, sekä materiaalien käytöstä
  • Vinkkejä laatimisprosessiin
  • Mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden osallistujien kanssa

Suomenkielisen webinaarin tallenne on katsottavissa verkkokoulutusalustallamme TULkouluttaa.fi torstaihin 29.2. asti. Tunnusten luominen on maksutonta, ja sen jälkeeen käytössäsi on koko laaja verkkokoulutustarjontamme.

Luennoitsijana toimii Tarja Krum, Finlands Svenska Idrottin Vastuullisuuspäälikkö

1. verkostotapaaminen: ma 12.2.2024 klo 17:30-19:00

Olympiakomitean päivitetty vastuullisuussuunnitelma. Suunnitelma koostuu seuraavsita aihealueista: tasa-arvo, turvallinen urheilu, reilu kilpailu, ympäristö ja ilmasto sekä hyvä hallinto. Mitä nämä aihealueet tarkoittavat urheiluyhteisölle? Miten voimme toteuttaa näitä käytännössä omassa seura-arjessa? Yhdessä pohdimme näitä vastuullisuuskysymyksiä ja jaamme omia kokemuksia ja vinkkejä. Mukana tapaamisessa ja suunnitelmaa esittämässä on Olympiakomitean Vastuullisuuspäällikkö Elina Laine. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi/ruotsi).

Minska din förenings miljöpåverkan ti 6.2. klo 17:30-19:00 (ruotsiksi/på svenska)

Idrottsrörelsen påverkar miljön på många sätt, till exempel genom resor till evenemang och träningar, val av kost, materialanvändning samt vid byggandet och underhållandet av idrottsanläggningar. Som en del av samhället är det vårt ansvar att se till att även idrotten är med och når klimatmålen.