Respect Pride -jalkapalloturnaus – täynnä väriä, iloa ja painavaa sanomaa 

07.06.2024

Respect Pride -turnaus huokuu yhdenvertaisuuden ilosanomaa harrastejalkapallotapahtuman muodossa. Tapahtuman järjestää H.O.T ry yhteistyössä Suomen Palloliiton, Suomen Työväen Urheiluliiton sekä monikulttuuristen liikuntajärjestöjen Liikkukaa – Sport 4 All ry:n ja Monaliiku ry:n kanssa. Tänä vuonna pelit potkaistaan käyntiin Pride-viikon torstaina 27.6.  
 
Tapahtuma on kuulunut Pride-viikon ohjelmaan jo useamman vuoden. Turnaus järjestettiin ensi kertaa vuonna 2014 vastaiskuna vihapuheelle ja HOT ry on jatkanut Pride-viikon yhteisökumppanina siitä asti. Respect Pride haastaa vuosi vuoden jälkeen urheilussa vallitsevaa binääristä sukupuolikäsitystä ja herättelee ajattelemaan urheilutoiminnan suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa. Tapahtumassa painava sanoma välittyy, mutta tunnelma on kepeä. Läsnä on liikunnan riemu ja yhdessä tekemiseen meininki.  
 
– Jalkapallo kuuluu kaikille ja jalkapallokentällä on tilaa pelata yhdessä toisia kunnioittavasti, ylpeästi omana itsenään, kuvailee tapahtumakoordinaattori ja H.O.T ry:n puheenjohtaja Leena Häytiö

Urheiluyhteisö on vahvasti mukana tukemassa tapahtumaa. Tapahtuman suojelijana toimivat Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ja kansanedustaja, entinen jalkapalloilija Timo Furuholm. Pelaajalähettiläinä toimivat Helmareiden Emma Koivisto sekä TPS:n Riku Riski.  

Respect Priden pelaajalähettiläs Emma Koivisto haluaa osoittaa tukensa tapahtuman sanomalle: ”Pidän erityisen tärkeänä yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden toteutumista urheilussa ja jalkapallossa. Muista edelleen elävästi, miten lapsuuteni pihapeleissä kaikki olivat tervetulleita mukaan peleihin – siellä olivat kaikki yhdessä sukupuolesta tai taustoista riippumatta aina lapsista vanhuksiin. Ei ollut mitään väliä mistä kukin tuli, kaikki olivat yhdenvertaisia ja yhtä tervetulleita pelaamaan. Tätä sanomaa olen mielelläni tukemassa.” 

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus, reilu peli ja kanssaihmisten kunnioitus ovat Työväen Urheiluliiton toiminnan kulmakiviä. Liikkumisen tulisi olla kaikkien oikeus iästä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, varallisuudesta tai etnisestä taustasta riippumatta. Yhtenäisen arvopohjan vuoksi yhteistyö HOT ry:n kanssa on jatkunut nyt jo 10 vuotta. TUL:n hallitukseenkin kuulunut Minna Miettinen oli mukana perustamassa turnausta ja luomassa tätä jo pitkään jatkunutta perinnettä, jossa näkyvät rauha, rakkaus ja reilu peli.
 
TUL:n joukkue on tavallisesti koostunut nuorisovaliokunnan jäsenistä, luottamustoimijoista ja liiton henkilökunnasta. Jalkapallon lajivastaava ja Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jarkko Tenkula kertoo, että tapahtuman sanoma ja henki houkuttelee osallistumaan: “Respect Pride –turnaus on lämminhenkinen ja rento kesän avaus, jonne reissaa mielellään kauempaakin.”  

Respect Pride -tapahtuma on kaikille maksuton, iloisen mielen liikuntatapahtuma, joka nostaa esiin yhteisön moninaisuuden. Helsinki Pride tuo kaikki sateenkaaren värit kaupunkiin juhannuksen jälkeisellä viikolla 24.6.-30.6.2024 välittäen teemansa mukaan Rauhaa ja Toivoa. TUL on muiden urheilujärjestöjen mukana myös Pride-kulkueessa.