Riku Tapio: Ei pelkkiä senttejä ja sekunteja

11.05.2020

Valko-Venäjän jalkapallosarjat, venäläiset pöytätennisliigat, Nicaraguan haamuottelut. Siinä tämän hetkinen tarjonta globaaleilta kilpaurheilukentiltä. Urheilumaailma on seisahtanut, mikä on täysin ymmärrettävää. Ihmisten terveyden varjelu on ykkösasia pandemian keskellä, vaikka kaipuu takaisin sohva- ja penkkiurheilijaksi onkin kova.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen töytäisi Twitterissä urheilukansaa ehdottamalla twiitissään, että urheilu-uutisten lähetysajasta voisi puolet käyttää luonnon kevätseurantaan, sillä luonnossa tapahtuu juuri nyt paljon. Lieneekö ministerin tausta-ajatus ollut mikä vaan, ei twiittiä lukiessa voi välttyä vaikutelmalta, että ministeri ajattelee urheilun olevan vain tuloksia.

Urheilussa senteillä ja sekunneilla on kyllä paikkansa, ja kilpaileminen liittyy urheiluun olennaisesti, mutta koko totuus ei mitattavilla asioilla selviä. Nykypäivän digimaailmassa urheilun tulokset ovat kaikkien saatavilla äärimmäisen nopeasti. Sen sijaan tarinat tulosten takana vaativat muutakin kuin teksti-tv:n sivut 200 ynnä jotakin.

Korona-aikana urheilujournalistit ovat kertoneet tarinoita urheilumaailman kulisseista. He ovat tehneet sitä kuuluisaa tutkivaa journalismia ja rakentaneet kokonaisuuksia paloista, joita emme kyenneet näkemään, vaikka ne olivat edessämme. Tarinat ovat kiinnostavia, vaikka tuloksia ei olisikaan tarjolla.

Urheilumaailma on paljon muutakin kuin mitattavissa olevia parametrejä. Urheilun kulisseissa on lukematon määrä niitä toimijoita, joiden nimet eivät teksti-tv:ssä vilku: vapaaehtoistoimijat, liikunnasta riemuitsevat, tukijoukot ja kaikki urheilun ja liikunnan yhteisöt ja kansanterveyden varjelijat, joita urheilun ja liikunnan maailma kaipaa ja tarvitsee. Kaikkien nuorten ja lastenkaan tavoitteena ei ole päätyä patriklaineiden ja teemupukkien joukkoon, eikä tarvitsekaan. Sen sijaan liikuntaa ja urheilua kaikki tarvitsevat, kukin omalla tavallaan.

Luonnossa tapahtuu juuri nyt kenties enemmän kuin koskaan, siinä ministeri on oikeassa. Luonnossa liikkuu nyt entistä useampi, sillä juuri nyt se on meille monelle suurempi henkireikä kuin koskaan. Ihaillaan luontoa livenä liikkumalla siellä, ja annetaan median kertoa meille tarinoita urheilun ja liikunnan taustoista. Ei urkkaruudun tarinat kevään etenemistä ja kesän tuloa estä, sen tietänee ministerikin.

Krista Mikkonen