Kuinka Suomi liikkuu tulevaisuudessa -seminaari

Milloin

Milloin?

02.11.2023 klo 12.30 – 02.11.2023 klo 17.00

Missä?

Missä?

JAMK, Lutakon kampus, Dynamo-rakennus

Järjestäjä

Järjestäjä

TUL ja JAMK


Toivotamme koko liikunta- ja urheiluyhteisön tervetulleeksi Kuinka Suomi liikkuu tulevaisuudessa -seminaariin torstaina 2.11. klo 12.30-17! Seminaari pidetään Jyväskylässä, JAMKin Lutakon kampuksen Dynamo-rakennuksessa.

Liikkumattomuuden kriisi haastaa yhteiskuntamme nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Fyysinen kuntomme hiipuu vuosi vuodelta: miten ratkaisemme työikäisen väestön liikkumattomuuden ja miten liikuntaseurat, koko liikunta- ja hyvinvointiala yleisemmin sekä työpaikat voivat tukea aikuisväestön fyysistä aktiivisuutta enemmän? Tämän seminaarin tavoitteena ei kuitenkaan ole vallitsevan asiaintilan kauhistelu tai tulevaisuuden kauhukuvien maalaaminen. Yhdessä olemme enemmän: seminaari kutsuu yhteen liikunta- ja hyvinvointialan nykyisiä ja tulevia toimijoita kuuntelemaan, keskustelemaan ja ideoimaan yhdessä tulevaisuuden ratkaisuja!

Seminaari pitää sisällään asiantuntijapuheenvuoroja sekä ratkaisukeskeisen paneelikeskustelun, johon myös yleisöjäsenet voivat osallistua kysymyksin ja kommentein. Päivän aikana lavalle nousevat mm. seuraavat alan rautaiset asiantuntijat:

Kati Lehtonen, johtava tutkija, Likes

Neljäs sektori tarkoittaa itseohjautuvaa vapaata kansalaistoimintaa, joka ei ole sidoksissa järjestöihin ja kansalaisyhteiskunnan vakiintuneisiin rakenteisiin. Tällä hetkellä neljäs sektori näkyy kuitenkin heikosti liikunnan arjessa ja on liikuntapolitiikan tutkan ulkopuolella. Lehtonen pohtiikin puheenvuorossaan, mitkä ovat neljännen sektorin mahdollisuudet ja rajoitteet liikuntapolitiikassa ja liikunnan kansalaistoiminnassa.

Riku Tapio, pääsihteeri, TUL & Juha Viertola, toiminnanjohtaja, Diabetesliitto & Veli-Matti Kallislahti , liikuntajohtaja, Vantaan kaupunki

Terveelliset elämäntavat ovat hyvinvoinnin perusta. Elintapojen muuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa — siksi muutokseen tarvitaan tukea. Vantaan Kaupunki, Suomen Työväen Urheiluliitto ja Diabetesliitto kehittävät poikkihallinnollisessa yhteistyössä elintapaohjausta Vantaalla.

Petri Keskitalo, johtaja, Olympiakomitean Liike ja liikunnallinen elämäntapa -yksikkö

Liikkumattomuuden ongelmaa eivät ratkaise yksin tutkijat, liikuntajärjestöt, eikä edes Petri Keskitalo. Liikunnallisen elämäntavan lisäämiseksi tarvitsemme muutoksen meidän kaikkien arkeemme. Muuttamalla arjen tapojamme voimme palauttaa kansallisen toimintakykymme. Miten se tehdään?

Sekä paneelikeskustelu: Kuinka saadaan aikuisväestö liikkeelle? Luovia keinoja etsimässä…

Panelistit: 

  • Jukka Hämäläinen, puheenjohtaja, Jyväskylän Valo & Jyväskylän kaupunginvaltuusto 
  • Miia Malvela, kehityspäällikkö, Liikkuva aikuinen -ohjelma
  • Kati Lehtonen, johtava tutkija, Likes 
  • Petri Keskitalo, johtaja, Olympiakomitean Liike ja liikunnallinen elämäntapa -yksikkö  
  • Veli-Matti Kallislahti, liikuntajohtaja, Vantaan kaupunki
  • Minna Haapakoski, Lehtori, Jamk Kuntoutusinstituutti.

Lähde mukaan seminaariin torstaina 2.11., ja ole mukana ratkaisemassa aikuisväestön liikkumattomuuden kriisiä! Seminaari on opiskelijoille, JAMKin henkilökunnalle ja TUL:n seurojen jäsenille maksuton. Muille osallistujille seminaarin hinta on 20 €/hlö.

Päivän aikana on mahdollista verkostoitua ja jakaa ajatuksia myös vapaammin kahvittelun merkeissä.

Ammattikorkeakoulun tilat ovat liikkumisen kannalta esteettömiä. Lutakon kampuksen Dynamo-rakennuksessa on 5 kerrosta. Kerroksiin pääsee hissillä tai rappusia pitkin.

Tapahtumaan avoinna vielä muutama lisäpaikka! Ilmoittaudu 30.10.2023 klo 13.00 mennessä.

Seminaariohjelma

12.00–12.30 Ovet auki seminaarin osallistujille

12.30–12.45 Seminaarin avaus – TUL:n pääsihteeri Riku Tapio

12.45–13.30 Ketterä neljäs sektori vahvistuu liikunnassa – Likesin johtava tutkija Kati Lehtonen

13.30–14.15 Arjen tapakulttuurin muutos liikunnan lisäämisen keskiössä – Olympiakomitean Liike ja liikunnallinen elämäntapa -yksikön johtaja Petri Keskitalo

14.15–14.45 Tauko & kahvitus

14.45–15.30 Elintavat kuntoon poikkihallinnollisella yhteistyöllä: case Vantaa – TUL:n pääsihteeri Riku Tapio, Diabetesliiton toiminnanjohtaja Juha Viertola ja Vantaan kaupungin liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti

15.35–16.45 Paneelikeskustelu: Kuinka saada aikuiset liikkeelle? Luovia keinoja etsimässä… – panelisteina Jukka Hämäläinen, Miia Malvela, Minna Haapakoski, Kati Lehtonen, Petri Keskitalo & Veli-Matti Kallislahti

16.45 Seminaarin yhteenveto ja päätös

Lisätietoja ?:

TUL Järvi-Suomen toiminnanjohtaja Johanna Nekkonen (johanna.nekkonen@tul.fi / 050 344 8270)

Projektiharjoittelija Janne Suur-Hamari (janne.suur-hamari@tul.fi / 044 255 2667)