TUL:n vuoden urheilija on Mika Poutala

26.01.2019

Satavuotias Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry palkitsi perinteiseen tapaan vuoden joukkueen, urheilijan ja valmentajan sekä aktiivisia seuratoimijoita TUL:n päivän vastaanotolla lauantaina 26.1. Vastaanotto pidettiin Koiton salissa Helsingissä – samassa paikassa, jossa TUL perustettiin tasan sata vuotta sitten.

Jokavuotisten palkitsemisten lisäksi tilaisuudessa luovutettiin TUL:n 100-vuotisjuhlamitali helmimerkkiläisille. Korkealle Kansan Kunto -Helmimerkki on TUL:n arvokkain huomionosoitus, joka myönnetään erittäin ansioituneille henkilöille siten, että merkkiä voi olla korkeintaan vain kymmenellä elossa olevalla henkilöllä. Juhlamitaleita jaetaan juhlavuoden aikana TUL:n toiminnassa ansioituneille henkilöille.

Kuvia juhlasta on Flickr-tilillämme

Vuoden joukkue: Vilpas Vikings

Koripallon harrastus Salon Vilppaassa alkoi 40-luvulla Keskustan koulun pienessä salissa. 60-luvulla Vilppaan edustusjoukke pelasi TUL:n mestaruussarjaa ja 70-luvulla edustusjoukkue nousi Suomensarjaan. Edustusjoukkue nousi ensimmäistä kertaa SM-sarjaan vuonna 1996. Vilpas Vikings voitti miesten koripallon SM-hopeaa keväällä 2018.

Vuoden urheilija: Mika Poutala, Helsingin Työväen Luistelijat

Mika Poutala on pikaluistelun hallitseva suomenennätysmies 500 metrin matkalla. Hän on tunnettu positiivisesta ja periksiantamattomasta asenteestaan, josta kertoo myös se, että hänen aloittaessaan harrastuksensa 7-vuotiaana, ei Suomessa ollut vielä yhtään pikaluisteluhallia. Vuonna 2018 hän jäi Olympialaisissa pronssimitalista harmillisesti vain kolmen sadasosan päähän. Sprinttereiden MM-vitonen voitti EM-hopeaa sekä 500 metrillä että joukkuekilpailussa. Menestyksekäs ura päättyi viime vuoteen.

Vuoden valmentaja: Sauli Heinonen, Helsingin Haka

Sauli Heinonen on painivalmennuksen konkari. Hänen oma painiuransa alkoi jo 1960-luvulla ja aktiivivuosien ajalta on kertynyt Suomen mestaruus vuonna 1974 ja samalta vuodelta Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista hopeaa ja jäljempänä useita SM-mitaleita. Valmennusuraa on kertynyt lähes puoli vuosisataa, osa siitä oman aktiiviuran rinnalla. Hän on pitkän linjan kokenut ja arvostettu painivalmentaja. Valmennettavana hänellä on mm. huippupainijamme Elias Kuosmanen.

Vuoden liikuntakulttuuriteko: Piikkiön Kehitys

Piikkiön Kehitys on omilla varoillaan, osin kunnan tuella rakentanut Piikkiöön oman kerhotalon, kuntoradan, tenniskentän ja yleisurheilukentän kaikkien vapaaseen käyttöön sekä EU:n tuella rakentanut Linnavuoren reitistön. Kaikki liikuntapaikat ovat ahkerassa käytössä, etenkin Linnavuoren 4,5 km:n mittainen luontopolku laavuineen.

Vuoden yhdenvertaisuusteko Anni Aalto, Popinniemen Isku

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat TUL:lle tärkeitä asioita. Liikunnan avulla on mahdollista edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja tarjota ihmisille kokemuksia varallisuuteen, sukupuoleen, kansalaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Anni Aalto on painituomari, joka on raivannut tietä naistuomareille miehisessä lajissa. Vuonna 2017 hänet kutsuttiin Iraniin auttamaan maan naistuomareita alkuun, kun Iranissa järjestettiin maan ensimmäinen naisten painiturnaus.

Vuoden nuorisotoimija: Hanna Paavilainen, Karhulan Urheilijat

Vuoden nuorisotoimija -tunnustus myönnetään vuosittain sellaiselle henkilölle, joka on omalla toiminnallaan tai muuten aktiivisella tai innovatiivisella tavalla edistänyt seuran lapsi- ja nuorisotoimintaa. Vuoden Nuorisotoimijan valinnassa huomioidaan myös toiminnan esimerkillisyys sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Hanna Paavilainen on liikuttaja, ohjaaja ja kasvattaja, monen nuoren ”äiti”, joka tukee ja kannustaa niin liikkumiseen kuin sen ohella tapahtuvaan ja harrastuksen jälkeiseen seuratyöhön. TUL:n hallintotehtävätkin ovat tuttuja Kymenlaakson piirin hallituksesta.

Vuoden nuori toimija: Laura Tirkkonen, Kellon Työväen Urheilijat

Vuoden nuori toimija -palkinnon saa Laura Tirkkonen, monipuolinen tarmonpesä, joka toimii seuran harrasteryhmien ohjaajana ja kesäleirien vastaavana. Oman voimistelunsa ohella hän toimii seuran hallinnollissa tehtävissä ja häntä pidetään erinomaisena esikuvana nuorille jumppareille. Tämä tulevaisuuden seurajohtaja on tämän päivän nuorten ääni seurassa. Hän uskaltaa, hän toimii ja kehittää, sekä toteuttaa suunnittelemansa. Tälläkin hetkellä Tirkkonen kehittää ja oppii – nyt uinnin opetuksen parissa.

TUL:n Malja: Outi Havia, Helsingin Jyry

TUL:n Maljan saa vuosittain henkilö, joka pitkäaikaisella ja esimerkillisellä toiminnallaan seura- ja piiritasolla on edistänyt TUL:n periaatteiden ja tavoitteiden onnistumista. Outi Havia on ollut TUL:n vapaaehtoistoimija vuosien ajan. Hän on osallistunut TUL:n toimintaan ansiokkaasti niin seura-, piiri- kuin liittotasollakin. Hän on toiminut myös pitkään TUL:n Suur-Helsingin piirin hallituksessa sekä TUL:n voimistelu- ja tanssijaostossa vuodesta 1987 ja sen varapuheenjohtajana. Seuratasolla hän on ollut mukana Helsingin Jyryssä 60-luvulta lähtien voimistelijana ja kilpailijana joukkuevoimistelussa.