Varapuheenjohtajan vapputervehdys: Jälleenrakennus tehdään yhteisvoimin

01.05.2021

alt=””

Elämme toista peräkkäistä etävappua. Onneksi pystymme jo mielessämme nähdä paitsi poikkeusaikojen yli, myös yhdessä suunnitella yhteiskunnan askelia pandemian jälkeisessä ’jälleenrakennuksessa’. Tässä suuri rooli tulee olemaan jokaisella liikuttajalla. Tasolla tai vaikuttavuudella voi olla toissijainen rooli kunhan ajatus liikkumisen toteuttamisesta, itsenäisesti tai seurassa, sekä into liikkumisen kannustamiseen tarttuu koko maahan.

Suuri osa tätä toiveen mukaista laajaa massaliikkumisen toteutusta lepää seurojen harteilla ja kaikkensa antavilla seurojen aktiiveilla. Kriisien aikana sekä niiden jälkeen mitataan toden teolla nahkojemme paksuus ja mieltemme tomeruus. Nyt yhteiskunnan pandemian hoito on kulminoitunut fyysiseen etääntymiseen toisistamme ja avain tulevaan menestykseen sekä hyvinvointikuilun kaventamiseen tulee olemaan yhteinen toiminta. Yhdessäolosta seuraa myös mahdollisuus varmistua tuttavien selviytymisestä kaikesta etävuoden tuomasta sekä mahdollisuus viimein fyysisesti tukea toisiamme ja jakaa aikaa toistemme seurassa.

Tärkein liikuntamuoto tulee olemaan toteutettu liikunta. Jokainen juostu metri, yhdessä tehty maali ja liikuntapaikoille lompsiminen on moninkertaisesti arvokas. Etenkin jos se seuraa vähemmän toiminnallista kautta. Läpikäymämme kriisin yksi keskeisistä tilastoista on vähemmän liikunnallisten henkilöiden pienentynyt liikunnan määrä tai jopa reippaan hengästyttävän liikunnan loppuminen monelta tyystin. Mittakaavaltaan puhumme sadoista tuhansista vähemmän liikkuvista vaikka poikkeusajat ovat myös monella kirvoittaneet kasvaneeseen liikkumiseen ja urheiluun.

Tässäkään emme ole yksin vaikka välillä näin ajattelemme. Liikkumista toteutetaan TUL:n seuroissa matalalla kynnyksellä koko maassa ja yhteydenotto läheisimpään TUL:n piiriin tuo roppakaupalla ehdotuksia tavoista osallistua. Liikkuminen ei vaadi yksinäisyyttä vaikka laji olisi yksinlaji, eikä parempaa tunnetta löydy kuin toisen opastaminen hyvinvointia tuottavan liikunnan pariin – tai sen löytäminen itse. Jokainen voi olla onnensa seppä liikkuessaan tovereiden seurassa.

Toimeliaisuutemme työväen urheilijoina liikuttamassa kansaa tulee olemaan ehdottoman tärkeää. Työmme tulee olemaan yksi yhteiskuntaa tukevista kivijaloista tiellä kohti yhteistä palautumista ja tulevaa uutta arkea. Jokainen on tässä työssä aina yhtä tärkeä ja kunnioituksen arvoinen antamastaan pienestä tai suuresta panoksesta. Olkaamme myös laupeita itseämme ja jaksamistamme kohtaan, mutta samalla päämäärätietoisia sekä kannustavia ympäristöllemme.

Ottakaamme nyt vappuna tarvitsemamme hetki voimaantumiseen ja asettakaamme katseemme tulevaan. Taakse jäänyt on historiaa ja me kirjoitamme taas rajoituksetta oman elämämme kirjaa sekä toimimme avustavina kirjoittajina usealle muulle. Tehkäämme paremmasta tulevaisuudesta totta. Liikkumattomuus ei tule ottamaan yhteisöissämme jalansijaa eikä piittaamattomuus asetu sydämiimme. Yhteistyöllä ja yhteisvoimin läpäisemme kaikki haasteet edessämme pienistä isoihin.

Hyvät ystävät, urheilijat ja kanssaliikkujat.

Ihanaa työväen vappua ja historiallisen liikuttavaa vuotta!

Henkka Nyholm, TUL:n 1. varapuheenjohtaja